- AEK
-
Açık eğitim kaynakları veya AEK'lar (Open Educational Resources, OER), temel özelliği ücretsiz olarak erişilebilir olmaları ve genellikle bir açık lisans altında olan eğitim, öğretim, öğrenme, değerlendirme ve araştırma ile ilgili amaçlara yönelik belgeler veya multimedya materyalleridir.
Çoğu kimse açık biçiminin kullanımını AEK'ların temel bir özelliği olarak görse de bu, evrensel olarak kabul gören bir yaklaşım değildir. Terim, ilk olarak 2002 yılında UNESCO tarafından kabul edilmiştir. (Wikipedia'dan)(Çevirenin Notu: Unesco'nun açık eğitim kaynakları tanımında vurguladığı husus, kaynağın kodlarından ve düzenlenebilirliğinden çok kamuya açık bir alanda bulunan kaynağın telif hakları kapsamında kullanımına ilişkindir. Uncesco'nun ilgili tanımına buradan ulaşabilirsiniz.).
- Ücretsiz Yazılım
-
Özgür yazılım (Bu adlandırma, İngilizcedeki "özgür" teriminin belirsizliği ve birden fazla anlama gelmesi nedeniyle "bedava" ile karıştırılsa da özgür yazılım, İngilizcede free software olarak da kullanılır) kullanıcının çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme ve geliştirme özgürlüğüne saygı duyan yazılımın adıdır. Bu nedenle tüm kullanıcılar; ürünü bir kez elde ettikten sonra bunu çeşitli şekillerde serbestçe kullanabilir, kopyalayabilir, inceleyebilir, değiştirebilir ve yeniden dağıtılabilir.
Ana destekçisi Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı)'ın tanımına göre ücretsiz yazılım, kullanıcıların yazılımı çalıştırmaları, kopyalamaları, dağıtmaları, çalışmaları, hatta değiştirmeleri ve dağıtmaları için gereken güvenliği ifade eder. (Wikipedia'dan) - eXeLearning
-
eXeLearning, öğretmenlere eğitim içeriğini oluşturma ve yayımlanma konusunda yardımcı olmak için GPL-2 lisansı altında yayımlanan ücretsiz ve açık bir programdır. Bu da öğretmenlerin ve akademisyenlerin; HTML, XML veya HTML5 konusunda uzmanlaşmak zorunda kalmadan bilgisayar ortamında (CD, USB bellekler, web) öğrenme içerikleri yayımlamalarını sağlar.
eXeLearning'de oluşturulan kaynaklara XHTML veya HTML5 formatında erişilebilir, eksiksiz web siteleri (gezinilebilir web sayfaları) oluşturulabilir, her sayfaya etkileşimli içerik (farklı türlerde sorular ve etkinlikler ) eklenebilir, oluşturulan içeriği EPUB3 (elektronik kitaplar için açık bir standart), IMS veya SCORM (içeriğin Moodle gibi araçlara eklenmesine izin veren eğitim standartları), XLIFF (çeviri için bir standart) ve farklı üst veri modellerine sahip katalog içeriği: Dublin Core, LOM, LOM- ES. gibi diğer formatlarda dışa aktarabilirsiniz. (Wikipedia'dan)
- Procomún
-
Educalab'ın Açık Eğitim Kaynakları için Ortak Alanı , öğretmenler için eğitim deneyimleri ve öğrenim hakkında izlenim ve önerilerin alışverişi için bir buluşma yeri olma hedefiyle Nisan 2014'te yolculuğuna başlamış aynı zamanda, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ve Özerk Toplulukların açık eğitim dijital kaynakları (OER) deposuna erişim için bir referans sitesi olarak sunulmuştur.