Taraycıyı atla

Tanım Listesi

Örnek: Tanım Listesi

AEK

Açık eğitim kaynakları  veya AEK'ler (Open Educational Resources, OER), temel özelliği ücretsiz olarak erişilebilir olmaları ve genellikle bir açık lisans altında olan eğitim, öğretim, öğrenme, değerlendirme ve araştırma ile ilgili amaçlara yönelik belgeler veya multimedya materyalleridir.

Görsel 47
REA
REA (Kamu Malı)


Çoğu kimse açık biçiminin kullanımını AEK'lerin temel bir özelliği olarak görse de bu, evrensel olarak kabul gören bir yaklaşım değildir. Terim, ilk olarak 2002 yılında UNESCO tarafından kabul edilmiştir. (Wikipedia'dan)

(Çevirenin Notu: Unesco'nun açık eğitim kaynakları tanımında vurguladığı husus, kaynağın kodlarından ve düzenlenebilirliğinden çok kamuya açık bir alanda bulunan kaynağın telif hakları kapsamında kullanımına ilişkindir. Uncesco'nun ilgili tanımına buradan ulaşabilirsiniz.).

Ücretsiz Yazılım

Özgür yazılım (Bu adlandırma, İngilizcedeki "özgür" teriminin belirsizliği ve birden fazla anlama gelmesi nedeniyle "bedava" ile karıştırılsa da özgür yazılım, İngilizcede free software olarak da kullanılır) kullanıcının  çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme ve geliştirme özgürlüğüne saygı duyan yazılımın adıdır.  Bu nedenle tüm kullanıcılar; ürünü bir kez elde ettikten sonra  bunu çeşitli şekillerde serbestçe kullanabilir, kopyalayabilir, inceleyebilir, değiştirebilir ve yeniden dağıtılabilir.

Görsel 48
SL
SL (Kamu Malı)


Ana destekçisi Free Software Foundation (Özgür  Yazılım Vakfı)'ın tanımına göre  ücretsiz yazılım, kullanıcıların yazılımı çalıştırmaları, kopyalamaları, dağıtmaları, çalışmaları, hatta değiştirmeleri ve dağıtmaları için gereken güvenliği ifade eder. (Wikipedia'dan)

eXeLearning

eXeLearning, öğretmenlere eğitim içeriğini oluşturma ve yayımlanma konusunda yardımcı olmak için GPL-2 lisansı altında yayımlanan ücretsiz ve açık bir programdır. Bu da öğretmenlerin ve akademisyenlerin HTML, XML veya HTML5 konusunda uzmanlaşmak zorunda kalmadan bilgisayar ortamında (CD, USB bellekler, web) öğrenme içerikleri yayımlamalarını sağlar.

eXeLearning'de oluşturulan kaynaklara XHTML veya HTML5 formatında erişilebilir, eksiksiz web siteleri (gezinilebilir web sayfaları) oluşturulabilir, her sayfaya etkileşimli içerik (farklı türlerde sorular ve etkinlikler ) eklenebilir, oluşturulan içeriği EPUB3  (elektronik kitaplar için açık bir standart), IMS veya SCORM (içeriğin Moodle gibi araçlara eklenmesine izin veren eğitim standartları), XLIFF (çeviri için bir standart) ve farklı üst veri modellerine sahip katalog içeriği: Dublin Core, LOM, LOM- ES. gibi diğer formatlarda  dışa aktarabilirsiniz. (Wikipedia'dan)

Procomún

Educalab'ın Açık Eğitim Kaynakları için Ortak Alanı öğretmenler için eğitim deneyimleri ve öğrenim hakkında izlenim ve önerilerin alışverişi için bir buluşma yeri olma hedefiyle Nisan 2014'te yolculuğuna başlamış aynı zamanda Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ve Özerk Toplulukların açık eğitim dijital kaynakları (OER) deposuna erişim için bir referans sitesi olarak sunulmuştur.

eXeLearning ile üretilmiştir (Yeni Pencere)