2. TÖRENLERDE PROTOKOL KURALLARI

2.3. Törenlerde Oturma Düzenleri

Kamu kuruluşlarında törenlerin düzenlendiği salonda veya alanda onur konuğunun (1 numara) oturacağı yeri belirtmek üzere orta merkezdeki koltuğun önüne çiçekli bir sehpa konur. Onur konuğu çiçekli sehpanın arkasındaki koltuğa oturur. Protokole dâhil diğer davetliler önde gelme sıralarına göre onun sağına ve soluna, önceden belirlenen ve kendilerine ayrılan (yazılan veya gösterilen) koltuklara otururlar. Alanda veya salonda protokole ayrılan yeri belirtmek için “Protokol”; öteki davetlilerin oturacakları yerleri belirtmek için, “Konuklar”, “Öğretim Üyeleri”, “Birim Başkanları”, “Personel”, “Öğrenciler”, “Basın” vb. yazılı tabelalar konmalıdır. (Törene davet edilen fakat mazereti nedeniyle katılamayan bir yönetici, kendisini temsilen bir astını gönderdiğinde, bu kişi gittiği yerde kurum amirinin oturacağı yere değil; kendi ünvanına uygun yere oturur.)

Törenlerde eşler bulunduğu zaman, kocasının ya da eşinin sahip olduğu önde gelme hakkını kullanırlar. Ancak makam ve ünvan sahibi kişi katılmadığı zaman eşi bu hakkını kaybeder. Bu durumda eş, kendi ünvan ve statüsüne uygun yere oturur. Ancak yarı resmî tören ve davetlerde hanım eş, eşi adına geldiğinde ve eşini temsil ettiğinde eşinin statüsüne uygun yere oturur. Törenlerde bayan eşler davetli erkeğin sağında; erkek eşler ise davetli bayanın solunda otururlar.

Tören alanlarında ve salonlarında oturma düzenleri aşağıda gösterilmiştir:

Resim 16

Burhan GÜNAY. Tek Sıralı Oturma Planı (CC BY-NC-ND)

Resim 17

Burhan GÜNAY. Üç Sıralı Oturma Planı (CC BY-NC-ND)

 

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Protokol ve Görgü Kuralları Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş