5. TANIŞMA ve TANIŞTIRMA KURALLARI

5.2. Tanışma ve Tanıştırmada Davranış Kuralları

Tanışmada Davranış Kuralları

Bir tanışma esnasında, saygı ve nezaket gereği ayağa kalkmak gerekir. Birbirlerine tanıtılan kişiler, karşılıklı tebessüm ederek göz teması kurmalıdır. Yaşça veya konum olarak üstün olan kişi, elini uzatarak karşısındakinin elini sıkmalıdır. Büyükler, el sıkmanın ardından karşı tarafa “Memnuniyet duydum.” diyerek ardından da hâl hatır cümleleriyle karşısındaki kişinin nasıl olduğunu sormalıdır.
Bir konuşma başlatılacağı zaman, büyükler küçüklere “Nasılsın?” diye sorarak konuyu açar. Küçük birisi için “Teşekkür ederim.” demek yeterli olacaktır. Eğer daha önce tanışılmış ise tanıştıran kişiye söz hakkı verilerek sessizce beklenmeli ve daha sonra durum ifade edilmelidir.

Topluluk İçinde Tanışma

Topluluk önünde bir kişiyi tanıtırken, sadece kişinin ismini yüksek sesle söylemek yeterli olacaktır. Kişiyi herkesle tek tek tanıştırmaya gerek yoktur. Bunun yerine tanıtılan kişinin ayağa kalkarak tebessümle selam vermesi, hoş bir davranış olacaktır.
Eğer bu şekilde bir tanıtma durumu yoksa, yakındaki kişilerin yardımıyla tanıtma işlemi gerçekleştirilebilir. Bir kişiyi tanıtacağınız zaman, o kişi hakkında bilgilendirici iki üç cümle söyleyerek katılımcıların onu daha yakından tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, “Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Bey” gibi.

Kurumsal Alanlarda Tanışma

Yeni bir iş yerine girdiğinizde yetkili kişilerle tanışırken kendinizi tanıtmanız önemlidir. Bu durumda sadece adınızı ve soyadınızı söylemeniz yeterli olacaktır. Temsilci olarak bir yere gitmeniz durumunda ise temsil ettiğiniz kurumun adını söyleyerek kendinizi tanıtmaya başlamalısınız. Örneğin, “Ben Boğaziçi Üniversitesi İnsan Kaynakları Şube Müdürü Erdem Yılmaz” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.  Kendinizi tanıtırken “Hanım” veya “Bey” gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. “Ben, Erdem Bey” gibi.  Resmî dairelere gitmek durumunda kaldığınızda ise kendinizi tanıtmanıza gerek yoktur. Tanıştığınız kişiler; örneğin belediye başkanı, komiser, doktor veya müdür gibi kişilerse  onlarla konuşmalarınızda mesleklerini söyleyebilirsiniz.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Protokol ve Görgü Kuralları Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş