5. TANIŞMA ve TANIŞTIRMA KURALLARI

5.4. Selamlaşma

Selam; saygının, sevginin, sempatinin ve nezaketin hem sembolü hem de bir ifadesidir. Tarih boyunca tüm toplumlarda farklı selamlama şekilleri kullanılmıştır. Ancak Batı uygarlığı birçok milleti belirli bir selam biçiminde birleştirme kültürüne sahip olmuştur. Bizim kültürümüzde verilen selamı almak ve daha güzeliyle karşılık vermek vardır. Ünlü bir düşünür selamın önemini belirtmek için “İyi yürekli ve asil bir insan, selamının biçiminden anlaşılır.” demiştir.

Selamlaşmanın Önemi

Bir yere giriş yaparken ilk olarak orada bulunanlara selam vermeliyiz. Bir kişiye selam verdiğimizde aslında kültürümüz ve kişiliğimiz hakkında ciddi izlenimler de vermiş oluruz. Selam verdiğimiz kişinin durumu hakkında önceden bir fikir sahibi olmak ve ona göre adım atmak, selamlaşmayı daha da anlamlı hâle getirir. Selamlaşmada insanlar arasındaki hiyerarşiye saygı duymak önemlidir. Bu nedenle her zaman astlar, üstlerine selam verir. Kadınlar, erkeğin selamına başlarını eğerek karşılık verirler. Kadını selamlayan yaşlı bir kişiyse, kadın başını daha fazla eğmeli ve bu işlem selamlaşma ile aynı zamanda gerçekleştirilmelidir.

Selam vermek, olumlu iletişim kurmanın yapı taşlarından biridir. Selam verilen kişiye sevgi, saygı ve güven duyguları aşılanır. Sosyal hayatta ve resmî yaşamda selam verme, tanımadığımız insanlarla bağ kurmamızı sağlayacak ilk adımdır. Selam vermek için tanışık olma zorunluluğu yoktur.

Selamlaşma Kuralları

  • Resmî ortamlarda astlar, üstlerine selam vermeli; eşit seviyedeki insanlar arasında ise daha yüksek kıdeme sahip olan kişiye önce selam verilmelidir.
  • Devlet ve hükûmet yetkilileri, üst düzey yöneticiler, bayanlar ve birden çok kişinin bir araya gelerek oluşturduğu topluluklar, genellikle “saygılar” kelimesiyle selamlanır: “Sayın müdürüm, saygılarımı sunarım.” “Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” “Saygılar hanımefendi.” gibi.
  • Eşit seviyedeki bir kişi “saygılarımı sunarım” derse diğer kişi de “Ben de size saygılarımı sunuyorum.” şeklinde yanıt vermelidir.
  • Ast durumundaki bir kişi saygılarını sunarsa, üst düzey kişi teşekkür etmelidir.
  • Kamusal ve toplumsal ortamlarda, üst düzey kişiler, baş eğerek “saygılar” veya “iyi günler” denilerek selamlanır. Üst düzey kişilere sadece “merhaba” demek uygun değildir. Ancak üst düzeydeki bir kişi astıyla  veya eş seviyedeki biriyle karşılaştığında “merhaba” diyebilir.
  • Resmî ortamda, üst düzey bir yetkili içeriye girdiğinde, astlar (kadınlar da dahil olmak üzere) ayağa kalkıp başlarını eğerek selam verirler.
  • Cumhurbaşkanına, yabancı ülkelerin devlet başkanlarına, sancağa, askerî cenaze merasimlerinde cenazeye, göndere çekilirken ve gönderden indirilirken; İstiklal Marşı söylenirken ve/veya çalınırken bayrağa cephe alarak selam durmak gereklidir.
  • Toplantılardan ayrılırken bir erkek bütün kadınların önünde saygı göstermek için eğilebilir, ancak kadınların sayısı çoksa sadece ev sahibini selamlamak yeterlidir.
  • Bir salona adım attığımızda, önce ev sahibi bayanı selamlamalı salondan ayrılırken de yine önce ev sahibi bayana selam vermeliyiz.
  • Tanınmış kişilerle karşılaştığımızda o kişi bizi tanımamış olsa bile selam vermeliyiz.
  • Yolda bir kişiye soru sormak için yaklaştığımızda öncelikle o kişiyi tanıyormuş gibi selam vermeliyiz. Tenha bir yolda karşılaştığımız herkese selam vermemiz, eski ve güzel adetlerimizdendir. Bu geleneğin sürdürülmesi, hoş bir davranış biçimidir.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Protokol ve Görgü Kuralları Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş