7. ZİYARETLERDE GÖRGÜ KURALLARI
7.4. Hediye
İnsanları memnun etmenin en kolay yolu onlara hediye almaktır. Ailemize, çocuklarımıza ve yakınlarımıza hediyeler almak onları sevindirecektir. Hediye, karşı taraftan herhangi bir menfaat beklenmeden verilmelidir.
Hediye vermek için sadece özel gün ya da önemli olayların olması beklenmemelidir. Yılbaşı, bayramlar, yaş günleri veya davetler hediye vermek için uygun fırsatlardır.
Hediyenin manevi değeri, maddi değerinden daha fazladır. Hediye seçilirken hediyenin verilecek kişinin zevklerine uygun olmasına, onu mahcup etmemesine, sıkıntı yaşatmayacak değer ve türde olmasına dikkat edilmelidir. Seçim yapılırken alıcının cinsiyeti, yaş ve zevkleri dikkate alınmalıdır. Hediye; sevgi, saygı ve takdirin bir ifadesidir. Uygun hediye seçimi ile her zaman bir kişiye mutluluk getirebilirsiniz. Verilen hediyeye teşekkür etmek nezaketin bir gereğidir.
Resim 41
Hediye Götürülebilecek Sosyal Faaliyetler
Sosyal etkileşimin ve bireyler arası iletişimin vazgeçilmez unsurlarından olan hediyelerin verilebileceği sosyal faaliyetlerden bazıları şunlardır: Resepsiyon, yemekler, doğum, sünnet, nişan, düğün, kokteyl, yılbaşı, dini bayramlar, Anneler Günü, Babalar Günü, evlenme yıldönümleri, doğum günleri, seyahat ve yolculuk, karşılama ve uğurlama, sınıf geçme, hasta ziyareti, açılış töreni, işe giriş.
Her insanın olduğu gibi her çiçeğin de kendine göre bir hikâyesi vardır. Osmanlı medeniyetinde gül; estetik, sembolik ve pratik birçok anlamı bir arada barındıran çok yönlü bir motiftir. Güzellik, ilahi aşk, aşk, şifa, misafirperverlik gibi değerleri temsil eden gül, taşıdığı anlam dolayısıyla medeniyetimizde çok ayrı bir yerdedir.
Resmî bir kurumda astların üstlerine hediye vermeleri, çeşitli sorunlara yol açabileceği için genellikle önerilmez. Bunun yerine, profesyonel ilişkileri güçlendirmek için daha uygun yöntemler tercih edilmelidir.