6. DAVET ve ZİYAFETLERDE GÖRGÜ KURALLARI

6.8. Özel Yemeklerde Görgü Kuralları

Evlerde veya ev dışında bir mekânda düzenlenebilecek olan özel yemekler, öğle veya akşam vaktinde verilebilir. Bu yemekler, oturmalı veya ayakta ikram şeklinde olabilir ve yemekler büfede veya masada sunulabilir. Yemeğin düzenlenme nedeni yemeğin asıl ögesi değildir. Bu yemekler, özel veya resmî nedenlerle verilebilecek olmasının yanında herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da düzenlenebilir. Ve bu davetler sosyal yaşamda önemli bir yer tutar.

  • Ev sahibi ve onur konuğu yemeğe başlamadan yemeğe başlanmamalıdır.
  • Servise onur konuğundan (varsa önce onur konuğunun eşinden) başlanmalı, en son ev sahibine servis yapılmalıdır.
  • Servis oturan konuğun sol tarafından yapılmalı, tabak ve çatal-bıçak konuğun sağ tarafından alınmalıdır.
  • Yemeği tertip eden kişi, konukların servisi yapılan yiyeceklerden yemeğe başlamasını istese de yemeğe başlanmamalı, yemeği tertip eden kişiye yemek konması sonrasında onun “Buyurun, afiyet olsun.” demesiyle yemeğe başlanmalı ve yemek birlikte bitirilmelidir. Onur konuğu veya üstler ayrılmadan önce yemekten ayrılmamalıdır.
  • Masa düzenlemesi ve sofranın zarifliği konuklara verilen önemi gösterir; önemli olan yemek tabağı ve çeşidi değil, zevk ve zarifliktir. Bu nedenle masanın tümü ütülü beyaz örtüyle örtülmelidir.
  • Peçete katlanmış şekilde tabağın üstünde veya sağında bulunmalıdır. Peçete alınıp dizler üzerine yerleştirilmelidir. Bazı uluslarda peçete gömleğin yakasına takılır. Yemek bittiğinde peçete katlanmalı, dudaklar hafifçe silinmeli ve masanın üstüne konmalıdır. Masada kâğıt peçete varsa ağız kâğıt peçeteyle silinmelidir.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Protokol ve Görgü Kuralları Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş