5. TANIŞMA ve TANIŞTIRMA KURALLARI
5.5. Tokalaşma
Tokalaşmanın Önemi
Selamlaşmanın vazgeçilmezi, el sıkışmaktır. Bu yöntemle, dostluk hislerimizi karşı tarafa daha kolay iletebiliriz. El sıkarken, kalp atışımızın ve sıcaklığımızın hissedilmesi gerekir. Sadece bir el sıkmak bile bir dost kazanmaya yetebilir.
El sıkarken her zaman sağ el kullanılmalıdır. Ancak sağ eliniz doluysa tokalaşmak için sol elinizi de kullanabilirsiniz. Bunu yaparken nezaket gereği özür dilemeniz hoş olacaktır.
Kişiler, tokalaşma yoluyla duygularını karşı tarafa iletmiş olurlar.
Evlilik kutlamalarında, çiftlerin elleri uzun ve coşkulu bir şekilde, cenaze ve taziyelerde ise tanıdıkların elleri, uzun ve nazikçe tutulup sıkılır. Böylelikle üzüntü ve sevinçlere ortak olunup duygular paylaşılmış olur.
Tokalaşma Kuralları
-
El sıkma esnasında mutlaka göz teması kurulmalı; duruma göre uygun olan bir-iki kelime (iyi günler, tebrik ederim, saygılar sunarım vb.) söylenmelidir. Sıkılan el canlı, içten ve ölçülü olmalı; fazla sert veya fazla yumuşak olmamalı; el sıkma işi uzun sürmemeli; pazarlık yapar gibi kollar sallanmamalıdır.
-
Resmî ortamda önce el uzatma hakkı makam, ünvan, rütbe ve kıdem olarak önde gelene aittir.
-
Sosyal ortamda ise tokalaşmak için bayan el uzatmadıkça erkeğin el uzatması doğru değildir. İlk defa tanışılacak erkeğin sanatçı, bilim insanı veya devlet adamı olması durumunda ise tokalaşmak için kadınlar el uzatabilirler.
-
Bir kurumda resmî bir ortama girildiğinde önce el uzatma hakkı içeride oturan kişiye yani makam sahibine aittir. Makam sahibi el uzatmadan kişi, bayan da olsa, önce el uzatmamalıdır.
-
Birden çok kişinin olduğu resmî ortamda el sıkmaya en üstten başlanmalıdır.
-
Resmî ortamda bayanlar üstlerle tokalaşırken ayağa kalkmalıdır.
Anahtar çıkarımlar
- Uzatılan eli tutup sıkmamak en büyük hakaret anlamına gelir.