5. TANIŞMA ve TANIŞTIRMA KURALLARI
5.1. Tanışma ve Tanıştırmanın Önemi
Tanışma, birbirlerini tanımayan bireylerin karşılaşma sırasında rastlantıyla ya da randevulu olarak karşılıklı, yüzeysel ve kısa süreli olarak isim, iş, görev ve ünvanları hakkında kısa bilgi edinme ortamıdır.
Tanışma 3 unsurdan oluşur: Tanışılan kişi, tanıştırılan kişi ve tanıştıran kişi. Her bireyin bu taşınmada farklı görev ve sorumlulukları vardır.
İnsanların günlük hayatında önemli bir yere sahip olan tanışma ve tanıştırma; dostluk, arkadaşlık gibi sosyal ilişkilerin temelini oluşturur. Tanışmak birisiyle, bir başkası tarafından takdim edilmekle gerçekleşir.
Resim 34
Tanıştırmada Öncelik Sırası
Kültürümüzde tanışma ritüelinin doğru şekilde gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Hangi kişinin kiminle, neden önce tanıştırılacağına dair belirli prensipler bulunmaktadır.
Bu prensipler doğrultusunda tanıştırma yapılırken;
Yaşça küçük olan, büyüğe
Erkekler, kadınlara
Tek kişi, topluluğa
Sonra gelen kişi, önce gelene
tanıtılır.
Tanıştırma esnasında kullanılacak cümlelerin son derece nazik olması gerekmektedir. Öncelikle, isimler açık ve net bir şekilde, anlaşılır bir ses tonu ile ifade edilmelidir. Bir tereddüte ve tekrar etmeye sebebiyet verilmemelidir. Ardından, tanıştırılan kişilerin özellikleri, özel ünvanları ya da statüleri varsa bunlar isimlerinden önce belirtilmelidir.
Tanışma Cümleleri
Tanıştırma sırasında kullanım cümlelerinin son derece nazik olması gerekir. Temel olarak, isimler açık ve net bir şekilde, anlaşılır bir ses tonu ile ifade edilmelidir. Bir saklamaya ve tekrarlamaya sebebiyet verilmemelidir. Ardından, tanıtılan kişilerin özellikleri, özel ünvanları ya da statüleri varsa bunların isimlerinden önce belirtilmelidir.
Örneğin,
“Büyükelçi Ahmet Keskin’i tanıtmak istiyorum, Ali Bey.”
“Son olarak, seni arkadaşım Seda Hanım ile tanıştırayım, Gülden Hanım.”
gibi kibar bir dil kullanarak tanıştırma tamamlanabilir.