6. DAVET ve ZİYAFETLERDE GÖRGÜ KURALLARI
6.2. Davetlerde Öncelik
Davetlerde uygulanan öncelik sıralaması, davetin türüne göre resmî ve gayri resmî olmak üzere ikiye ayrılır. Her ne kadar ülkeden ülkeye değişse de davetlerde sıralamaya dair genel kurallar aynıdır. Aşağıda belirtilen öncelik sıraları sadece kılavuz olması için verilmiştir.
Resmî Davetlerde Öncelik Sırası
Resmî törenler, resmî toplantılar ve resmî yemekler gibi çeşitli faaliyetlerde, protokol kurallarına dikkat etmek son derece önemlidir. Bu bağlamda, konuklar için belirlenen öncelik sıralarına uymak zorunludur. Bu sıralamanın belirlenmesi ise ülkemizde Dış İşleri Bakanlığı ve Protokol Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Çok büyük etkinliklerde ise önde gelme sıraları özel komiteler veya komisyonlar tarafından belirlenir.
Ülkeler arasında öncelik ve sıralama kuralları farklılık gösterse de, bu kuralların kökeni her ülkenin ulusal özellikleri, devlet gelenekleri ve sosyal davranış kurallarına dayanır. Bu sıralamaların zaman içinde yenilenmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi, idari düzenleme ya da yönetmeliklerle yapılmaktadır.
Aşağıdaki görselde en yüksek rütbelinin koyu renk sandalye ile ifade edildiği yemek masasında öncelik düzeni gösterilmiştir.
Resim 35
Gayri Resmî Davetlerde Öncelik Sırası
Gayri resmî yemek davetlerinde kimi zaman masadaki oturma düzeninin sağlanması noktasında sıkıntılarla karşılaşılır. Gayri resmî öncelik sırasını gösteren aşağıdaki liste hemen hemen her ülkede geçerlidir.
Gelen konukların yaşlarının eşit olması durumunda, oturma planında öncelik sırası şu şekilde olmalıdır:
-
Ev sahibine varlığıyla onur veren (tanınmış yazar, sanatçı, sporcu, bürokrat, bilim insanı, iş adamı, din adamı vb.) önemli konuk
-
Varsa davetli konuğun beraberinde getirdiği kişi (yabancı bir misafir)
-
Geçmişte resmî bir makamda görev yapmış kişi
-
İlk kez davet edilen kişi
-
Birkaç kez davet edilen kişi
-
Sık sık davet edilen kişiler
-
Ev sahiplerinin arkadaşları ve akrabaları
-
Ev sahiplerinin çocukları
Gayri resmî yemek davetlerinde bu öncelik sırasına uyulması hoş bir ortamın oluşmasına katkı sunar.