Bölüm 9: Kursu Yedekleme ve Geri Yükleme

Öğrenme Hedefleri

  • Kurs yedekleme işlemini yapabileceksiniz.
  • Yedeklediğiniz kursun geri yükleme işlemini yapabileceksiniz.
  • Kurs geri yükleme yöntemlerini öğreneceksiniz.
  • Kurs sıfırlama işlemini yapabileceksiniz.

Bu kadar emek verdiğimiz kursların ve çalışmaların başına bir kaza gelmesi bizi endişelendirir. Bu endişeden kurtulmanın en iyi yolu kursları yedeklemektir.

Site yedeklemesi, site yöneticisinin bir Moodle sitesiyle ilişkili her şeyi kaydetmesini sağlar. Bu yedekler, bir siteyi, yedeklemenin yapıldığı zaman dilimine geri getirmek için yeniden kullanılabilir.

Moodle genel olarak 3 yapıdan oluşur:

  • Bilgilerinizin kaydının tutulduğu “Veri Tabanı”,
  • Medya dosyalarının tutulduğu “Moodledata” klasörü,
  • Moodle’ı çalıştıran kodlar “php kodları”

Sitede bir sorun olması durumunda kaybolan bilgi miktarını azaltmak ve genel kurtarma sürecini hızlandırmak için düzenli yedekleme yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Öğreten rolünde bu üç alanla ilgili işlem yapma yetkiniz olmayacaktır. Site geneli ile ilgili yedeklemeler için sistem yöneticinizden veri tabanındaki dosyaları “Dışa Aktarma” ve “Medya Dosyalarının” bulunduğu “Moodledata” klasörünün yedeğinin alınması gerekir. Sitenizle ilgili önemli durumlarda site yöneticinizden bu işlemleri gerçekleştirmesini isteyebilirsiniz.

Eğer 3. parti tema ve etkinlik (lisansa tabi olan) kodlarınız mevcutsa sistem yöneticinizden bunların da yedeğinin alınmasını isteyin.

 

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş