Öğrenmede Evrensel Tasarım

Öğrenmede Evrensel Tasarım (ÖET) (Universal Design for Learning-UDL) ilkeleri, kâr amacı gütmeyen bir eğitim ve araştırma kuruluşu olan Uygulamalı Özel Teknoloji Merkezi (Center for Applied Special Technology – CAST) tarafından geliştirilen bir çerçeve ve kılavuzdur.

ÖET yönergeleri, insanların öğrenme yöntemleri hakkında bilimsel bilgilere dayalı olarak tüm insanlar için eğitim ve öğrenimi iyileştirmek ve optimize etmek amacıyla kullanılan Evrensel Öğrenme Tasarımı’nın uygulanmasında kullanılan bir araçtır. ÖET yönergeleri; eğitimciler, müfredat geliştiriciler, araştırmacılar, ebeveynler gibi bir öğrenme ortamında ÖET çerçevesini uygulamak isteyen herkes tarafından kullanılabilir. Bu yönergeler; tüm öğrenenlerin anlamlı ve zorlu öğrenme fırsatlarına erişmesini ve bunlara katılmasını sağlamak için herhangi bir disipline veya alana uygulanabilecek bir dizi somut öneri sunar. Öğrenme İçin Evrensel Tasarım, Evrensel Tasarım İlkelerini esas alır.(Center for Applied Special Technology.(CAST, t.y.)

Evrensel Tasarım; tüm insanların yaşam süresi, yetenek ve engel durumlarına bakılmaksızın herkesin erişimi anlayabilmesi ve mümkün olan en geniş hacimde kullanabilmesi için oluşturulan ortamların tasarımı ve bileşimidir. Bir ortamın (veya bu ortamdaki herhangi bir bina, ürün veya hizmetin), kullanmak isteyen herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanması gerekir. Bu, sadece nüfusun azınlığının yararına özel bir şart değildir. İyi tasarımın temel şartlarından biridir. Erişilebilir, kullanılabilir ve kullanımı keyifli bir ortam varsa bundan herkes faydalanır. Tasarım süreci boyunca tüm ihtiyaçların ve becerilerin çeşitliliğini göz önünde bulundurarak insanların ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler, hizmetler ve ortamlar oluşturur. Basitçe söylemek gerekirse evrensel tasarım iyi bir tasarımdır.

Evrensel Tasarım İlkeleri Şu Şekildedir:

  • Eşit – Adil Kullanım
  • Kullanımda Esneklik
  • Basit ve Sezgisel Kullanım
  • Anlaşılabilir Bilgi
  • Hata Toleransı
  • Asgari Fiziksel Çaba
  • Yaklaşım ve Kullanıma Yönelik Boyut ve Boşluklar (National Disability Authority, 2020., t.y.)

Öğrenmede Evrensel Tasarım (UDL / ÖET), öğrenenlerin ihtiyaçlarını ve yeteneklerini karşılamak için çalışan ve öğrenme sürecindeki fiziksel veya bilişsel sınırlamaları ortadan kaldıran bir öğretim yaklaşımıdır. Bu, bilgilerin birden fazla şekilde sunulduğu, öğrenenlerin çeşitli yollarla öğrendikleri ve öğrenenlere öğrendiklerini ortaya koyabildikleri esnek bir öğrenme ortamı geliştirmek anlamına gelir.

UDL’yi kullanmak, her türlü öğrenme tarzına hitap etmenize yardımcı olur; sesli, görsel veya kinestetik öğrenme tercihlerine sahip olan öğrenenler buna uyum sağlar. UDL’nin üç ana alanı katılım, temsil, eylem ve ifadedir.

Ayrıca UDL; hareket kısıtlılığı, görme veya işitme güçlüğü ya da bilişsel zorluklara sahip bireylerin kursa etkin katılabilecekleri farklılaştırılmış içerik hazırlamayı sağlar.

Evrensel Tasarım rehberi, eğitimcilere öğretim stratejilerini tasarlama, seçme ve uygulama konusunda rehberlik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Evrensel Tasarıma Dayalı Öğrenme’nin yukarıda bahsedilen beyin ağlarını temel alan üç ilkesi vardır. (Arslan, 2019)

Bunlar;

  • Duyuşsal ağları temel alan “çoklu katılım araçları sağlama”,
  • Tanıma ağlarını temel alan “çoklu bilgi aktarım araçları sağlama”,
  • Stratejik ağları temel alan “çoklu eylem ve ifade araçları sağlama” ilkeleridir.

Çoklu Katılım Araçları Sağlama: Öğrenen katılımı için etkileşimli etkinlikler, grup tartışmaları, çevrim içi tartışma forumları gibi farklı fırsatları ifade eder. Bu ilke, öğrenenlerin öğrenmeye katılmak için farklı motivasyonları olduğu fikrini yansıtır. (Arslan, 2019) Motivasyon; öğrenme için çok önemli bir unsuru temsil eder ve öğrenenler, öğrenmeye dâhil oldukları veya motive edildikleri yollarda belirgin bir şekilde farklılık gösterir. Nörolojik durum, kültür, kişisel ilgi, öznellik ve arka plan bilgisi dâhil olmak üzere duygulanımda bireysel çeşitliliği etkileyebilecek çeşitli kaynaklar ve faktörler vardır. Bazı öğrenenler özerklik ve yenilikle yüksek oranda ilgilenirken bazıları katı rutini tercih edip bunlardan uzaklaşır hatta korkarlar. Bazı öğrenenler yalnız çalışmaktan hoşlanırken bazıları akranlarıyla çalışmayı tercih edebilir. Gerçekte tüm bağlamlarda bütün öğrenenler için en uygun olacak tek bir katılım yolu yoktur. Etkileşim için birden fazla seçenek sunmak esastır. (UDL Guidlines Center for Applied Special Technology.(CAST, t.y.)

Tablo 3 Çoklu Katılım Araçları Sağlama
Çoklu Katılım Araçları Sağlama Uygulamaya Koyma
Öğretme ve Öğrenme Etkinliklerinde Çeşitlilik
  • Katılım, keşif ve denemeye izin veren çeşitli aktif öğrenme görevleri sağlayın.
  • Tartışmaları ve küçük grup etkinliklerini kurslara dâhil edin.
  • Örnek sınav soruları veya bulmacalar gibi katılım materyallerini kurs notlarına gömün.
  • Uygulama yoluyla öğrenme için birden fazla fırsat verin.
  • Öğrenenlerin; yansıtma ve geliştirme amacıyla yeterli zamana ve desteğe sahip olmaları için hızlı ve düzenli geri bildirim sağlayın.
  • Öğrenenlerin bir kâğıt veya ödevin “kaba taslağını” teslim etmelerine izin verin.
Başkalarıyla Etkileşim
  • Öğrenen çeşitliliğine saygı duyulan bir sınıf ortamı yaratın.
  • Öğrenenlerinizi anlamak ve onlara ilgi göstermek için öğrenenlerin ÖYS‘nizde bir kurs öncesi anketi doldurmasını sağlayın.
  • Öğrenme için bir topluluk anlaşması oluşturarak kursa başlayın. (Dönem boyunca gerektiğinde buna bakın.)
  • Sınıf içi ve çevrim içi tartışmalar, probleme dayalı öğrenme, sorgulamaya dayalı öğrenme gibi çeşitli sosyal öğrenme fırsatlarını dâhil edin.
  • Mesai saatleri içinde yüz yüze, telefon, web konferansı; zamanlanmış randevulara izin verme veya düzenli bırakma saatleri tutma gibi esnek formatlarda öğrenenlerin kullanımına açık olun.
Teknolojinin Kullanımı
  • Küçük grup çalışmaları, tartışmalar, haber makalelerine bağlantılar, uygulama sınavı soruları, videolar, öğrenen ve eğitimci profilleri için çevrim içi öğrenme ortamını kullanın.
  • Gayri resmi öğrenen etkileşimini ve çalışma grubu düzenlemesini destekleyecek araçlar sağlayın. (Açık tartışma panosu forumları vb.)
  • İşaretler için değil, anında öğrenen geri bildirimi ve biçimlendirici geri bildirim sağlamak için çevrim içi sınavlar ve diğer “bilgi kontrolü” etkileşimli araçları kullanın.
Öğrenen Kurs İçeriği Seçimi
  • Standart birimler ele alındıktan sonra isteğe bağlı bir birim veya konu ekleyin.
  • Öğrenen gruplarının her birinin farklı bir konuda araştırmasını ve sunmasını sağlayın.
  • Bir kurs kitabı bölümünü okumaya alternatif veya ek olarak konuyla ilgili bir video sağlayın.
  • Öğrenenlere, okumalarına rehberlik etmesi ve odaklanmaları için bir soru listesi sağlayın.
Öz Düzenleme ve Motivasyon
  • Kurs veya ödevin başında öğrenenlere hedef belirleme etkinlikleri boyunca rehberlik edin.
  • Öz değerlendirmeyi istemek için ödevin başında verilen değerlendirme listeleri oluşturun.
  • Öğrenenlerin kendi ilerlemelerini takip etmeleri için kontrol listeleri hazırlayın.
  • Anlamlı, özgün “gerçek dünya” ödevleriyle öğrenenlere meydan okuyun.
  • Sonuçlara veya yetkinliğe dayalı değerlendirmeler oluşturun ve öğrenenlerin öğrenme çıktılarını göstermelerine izin verin.
  • Deneyimsel öğrenme fırsatlarını kursunuza entegre edin.

(Dzaman vd., 2022, Universal Design for Learning: One Small Step’ten uyarlanmıştır.)

Çoklu bilgi aktarım araçları, öğrenenlere kurs içeriklerine ve bilgilerine erişmeleri ve bunlarla etkileşim kurmaları için farklı yollar sağlamakla ilgilidir. (Arslan, 2019)

Öğrenenler, kendilerine sunulan bilgileri algılama ve anlama biçimlerinde farklılık gösterir. (Center for Applied Special Technology. (CAST, t.y.) En basit hâliyle bu, kurs kitaplarının ses veya çoklu ortam formatlarında sunulması anlamına gelebilir. Bu ilke aynı zamanda öğrenenlerin; söz dizimi, sözcük dağarcığı, notasyon, semboller ve disipliner dil gibi farklı biçimlerdeki bilgileri nasıl kavradıklarını da ifade eder. (Arslan, 2019)

Örneğin, körlük, sağırlık vb. duyusal engelli olanlar; disleksi gibi öğrenme güçlüğü bulunanlar, dilsel veya kültürel farklılıklar gibi durumlar içeriklere yaklaşmanın farklı yollarını gerektirebilir. Diğerleri, bilgiyi basılı metin yerine görsel veya işitsel yollarla daha hızlı veya daha verimli bir şekilde kavrayabilir. (Center for Applied Special, t.y.)

Amaç, öğrenenleri çoklu temsilleri kullanmada ve bunlar arasında geçiş yapmada akıcılık geliştirmede desteklemektir. Bilgi sunumunda esneklik sunmak, öğrenenlerin bilgiyi anlama ve algılama biçimlerindeki farklılıkları da kabul eder. Örneğin, görme bozukluğu olan öğrenenler basılı materyalleri erişilemez bulabilir. Farklı dillere, kültürel geçmişlere ve erişim gereksinimlerine sahip öğrenenler, bu engellerle eğitimcilerin ortak geçmişleri olduğunu varsaydıklarında karşılaşabilirler. Bu ilkenin uygulandığı bir öğrenme ortamında, materyal ve içerik başlangıçta çeşitli şekillerde sunulur.

Ayrıca öğrenmenin öğrenilmesi ve aktarılması, birden fazla aktarım aracının kullanılması durumunda gerçekleşir çünkü öğrenenlerin kavramlar içinde ve aralarında bağlantı kurmasına olanak sağlar. Kısacası tüm öğrenenler için en uygun olacak tek bir temsil aracı yoktur; temsil için seçenekler sunmak esastır. Bir eğitimci, bir kavrama genel bakış (ders) vermeye, ardından bir örnek vermeye ve sınıf içi bir alıştırma aracılığıyla kavramın uygulanmasına karar verebilir. Diğer yaklaşım örnekleri arasında istatistikler, vaka çalışmaları ve uzman görüşü yer alır. Bir yaklaşım etkisizse farklı bir yaklaşım daha iyi sonuç verebilir. (Center for Applied Special Technology.(CAST, t.y.)

 

Tablo 4 Birden Fazla Temsil Aracı
Birden Fazla Temsil Aracı Uygulamaya Koyma
Erişilebilir Kurs Materyalleri
  • Belgelerin metin okuma yazılımıyla uyumlu olması için .doc ve .pdf gibi yaygın dosya biçimlerini kullanın.
  • Kurs metninin bir kopyasını kitaplıkta rezerve edin.
  • Creative Commons kaynaklarına bağlantılar sağlayın.
  • Açık Eğitim Kaynaklarını (OER) kullanın.
  • Slaytları, okumaları ve kurs materyallerini uygunsa önceden çevrim içi olarak yayınlayın.
  • Kâğıt bildirilerin elektronik posta eş değerlerini oluşturun.
  • Grafikler için alt yazılar ekleyin.
  • Kapalı alt yazıyı etkinleştirin ve videolar için transkript sağlayın.
Çok Modlu Bilgi Kaynakları
  • Kurs ve okuma ödevlerini; fotoğraflar, videolar, diyagramlar, etkileşimli simülasyonlar gibi görsel yardımcılarla tamamlayın.
  • Gerekli okumaları ses ve video gibi alternatif biçimlerle artırın.
  • İzin veriliyorsa kursların video kayıtlarını alın.
  • Önemli bir ödevi açıklayan bir ses dosyası ekleyin.
  • Metne modeller ve grafikler ekleyin.
  • Animasyonları kullanın.
  • Etkileşimli soruları / testleri videolara gömün.
Pedagojik Yaklaşımlar
  • Mantık, istatistik, anlatı, vaka çalışması, çoklu bakış açısı, referans gibi konu veya kavramları işlerken farklı pedagojik yaklaşımlar kullanın.
Öğrenen Yapımı Materyaller
  • Öğrenenler tarafından oluşturulan grafik düzenleyici özeti.
  • Kavram haritaları, metaforlar, çizimler, storyboardlar.
  • Öğrenenlerin kurs sitesine gönderdikleri kurs notları. (Belki küçük gruplar hâlinde)
  • Öğrenenlerin kurs boyunca oluşturdukları terimler sözlüğü.
Anlama ve Temel Kavramlar
  • Kurs müfredatınızın; sonuçları, içeriği, değerlendirmeleri ve öğrenenlerden beklentilerinizi açıkça tanımladığından emin olun.
  • Bir sonraki hafta için okumalar, odaklanma soruları, izlenecek videolar gibi beklentileri gözden geçirmek için bir ön düzenleyici veya çalışma kılavuzu oluşturun.
  • Her kursun başında bir gündem oluşturun ve temel kavramlara genel bakış sağlayın.
  • Pratik alıştırmalar yapın ve çözümler üretin.
  • Fikirler arasındaki kalıpları ve temaları vurgulayın.
  • “Sık Sorulan Sorular” (SSS) ve yanıtların bir listesini çevrim içi yayınlayın.
Anlamak İçin Kontrol Edin
  • Sınıf boyunca kilit noktaları özetleyin ve bu noktaları daha geniş kurs sonuçlarıyla ilişkilendirin.
  • Kursunuzu kilit noktalarını gözden geçirmek için bağlantılı sorular veya tahminler gibi aktif öğrenme stratejilerini kullanın.
  • Çevrim içi tartışma forumları oluşturun.
  • Sınıfta soru-cevap tekniğini kullanın.
  • Anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol etmek ve daha fazla tartışmaya rehberlik etmek için öğrenen yanıt sistemleri oluşturun. (Örneğin; Her Yerde Anket)

(Dzaman vd., 2022, Universal Design for Learning: One Small Step’ten alınmıştır.)

Çoklu eylem ve ifade aracı; öğrenenleri öğrendiklerini çeşitli biçimlerde (sınavlar, multimedya, kavram haritaları, ödevler, projeler gibi) göstermeye teşvik eder. Bu ilke, öğrenenlerin öğrendiklerini stratejik olarak uyguladıkları yürütme işlevini vurgular. (Arslan, 2019). Öğrenenler, bir öğrenme ortamında gezinme ve bildiklerini ifade etme yollarında farklılık gösterir. Örneğin, serebral palsi gibi önemli hareket bozuklukları olan bireyler, yürüme işlevi bozuklukları gibi stratejik ve organizasyonel yeteneklerle mücadele edenler, dil engelleri olanlar vb. öğrenme görevlerine çok farklı yaklaşırlar. Bazıları kendilerini yazılı metinde iyi ifade edebilir ancak konuşmada ifade edemeyebilirken bunun tersi de olabilir. Eylem ve ifadenin çok fazla strateji, uygulama ve organizasyon gerektirdiği de kabul edilmelidir. Bu, öğrenenlerin farklılık gösterebileceği başka bir alandır. Gerçekte, tüm öğrenenler için en uygun olacak tek bir eylem ve ifade aracı yoktur; eylem ve ifade için seçenekler sunmak esastır. (Center for Applied Special Technology. (CAST, t.y.)

 

Tablo 5 Çoklu Eylem ve İfade Sağlama
Çoklu Eylem ve İfade Sağlama Uygulamaya Koyma
Ödevler ve Becerilerin Gösterilmesi
  • Öğrenenlerin bildiklerini birden çok şekilde ifade etmelerine olanak sağlamak için geleneksel bir ara sınav ve final sınavı yerine biçimlendirici testler, vaka çalışmaları, model oluşturma ve sözlü sunum gibi çeşitli değerlendirme stratejileri kullanın.
  • Sınıfta veya çevrim içi sunumlar hazırlatın.
  • Rol oynama, münazara, tartışma gibi becerileri göstermenin farklı yöntemlerini uygulayın.
  • Gerçek ortamlarda beceri geliştirmek için fırsatlar sağlayın.
Sınavlar
  • Sınavlarda çoktan seçmeli, eşleştirme, kısa cevap, boşluk doldurma, denklemler, diyagram etiketleme gibi çeşitli soru türleri kullanın.
  • Anlamanın çeşitli yollarını değerlendiren hatırla / anla, analiz et / uygula ve değerlendir / yarat sınav sorularını kullanın. (Bloom’s Taxonomy)
  • Grafikleri bazı sorulara dahil edin.
Etkileşim ve Geri Bildirim Fırsatları
  • Sınıf iletişimini ve katılımı kolaylaştıran teknolojileri dahil edin.
  • Bir konu üzerinde derinlemesine düşünmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan öğrenenlere izin vermek için tartışma panoları, podcastler veya bloglar kullanın.
  • Tüm öğrenenlerin “zorunlu” hissetmeden katılmasına izin vermek için oylama yazılımını kullanın.
  • Alıştırma olarak kurs kitabındaki soru setlerini kullanın
  • Sınıf içi akran geri bildirimini uygulayın.
  • Puan anahtarlarını kullanın.
  • Öğrenen liderliğindeki çalışma grupları oluşturun.
  • Çeşitli aşamalarda geri bildirim içeren kümülatif ödevler verin.
  • Çalışma saatleri oluşturun.
Öğrenen Seçimi
  • Öğrenenlere, kursun öğrenme çıktılarında ustalık göstermeleri için seçenekler sunun.
  • Ödev biçimi seçiminde araştırma makalesi, sunum, web sitesi, poster, video, podcast gibi uygulamalar yaptırın.
  • Bitiş tarihini belirleyin veya konu seçimini yapın.
  • Sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak kullanın.
  • Öğrenen ihtiyaçlarını desteklemek ve engelleri azaltmak için yardımcı teknoloji, yazım / dil bilgisi denetleyicileri, dikte yazılımı, daktiloya karşı elle yazma gibi araçlar ve teknolojiler sunun.
Değerlendirme Kaygısı
  • Öğrenenlerin öğrenme için kasıtlı stratejiler geliştirmelerine yardımcı olun.
  • Hedef belirleme sürecine katılın ve stratejik yetkinlik gelişimini destekleyin.
  • İlerlemeyi ve gelişimi izlemek için öğrenen kapasitesini kolaylaştırın.
  • Beklentilerinizi özetlemek için ödev yönergelerini kullanın.
  • Uygunsa şablonlar veya ana hatlar sağlayın.
  • Uygunsa final sınavını ev sınavı olarak yazma seçeneği sunun.
  • Geri bildirimi ve uygunsa nasıl derecelendirildiğini gösteren örnek ödevler verin.

(Dzaman vd., 2022, Universal Design for Learning: One Small Step’ten uyarlanmıştır.)

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş