Gönderilmiş Ödevlerin Değerlendirilmesi ve Geri bildirim
Öğrenenler ödevlerini gönderdikten sonra ödev etkinliğine tıklayarak ödevlere erişilebilirler. Bu, “Not Verme Özeti” sayfasını getirecektir.

“Not Verme Özeti” sayfası; katılımcı sayısı, taslak sayısı, gönderilen ödev sayısı, son tarih ve kalan süre dâhil olmak üzere ödevin bir özetini görüntüler.
- “Tüm Gönderimleri Görüntüle” seçeneğine tıkladığınızda yeni bir pencere açılacak, tüm öğrenenlerinize not verebileceğiniz büyükçe bir tablo görüntülenecektir. Bu seçeneğe tıklamak, sizi tüm öğrenenleri görebileceğiniz not verme tablosuna götürecektir.

Not verme tablosu, öğrenen hakkında bilgi sütunları, gönderimlerinin durumu, gönderimlerine not vermek için bir bağlantı, her gönderime bir bağlantı ve geri bildirim yorumları ve dosyaları (etkinleştirilmişse) içerir.
- Tablonun ilk 4 alanında öğrenenin fotoğrafı, ismi, kullanıcı adı ve e-posta adresi bölümleri yer alacaktır. (Öğrenen mahremiyeti açısından bunları gizledik.)
- “Durum (01)” bölümünde öğrenenin ödevine ilişkin temel bilgiler yer alacaktır. Bizim örneğimizde öğrenenin ödevini gönderimi ve bunun öğreten tarafından değerlendirilmesi yapılmıştır.
- “Not (02)” alanında öğrenenin bu ödevden aldığı notu görebilir, notu değiştirmek için kutucuğu kullanabilirsiniz.
- “Düzenle (03)” açılır menüsü size, ödevin mevcut durumuyla ilgili değişiklikler yapmanıza yardımcı olacak seçenekler sunacaktır.
Bu seçenekler:
- Notu Yükselt: Öğrenenin notunu yükseltebilirsiniz.
- Gönderim Değişikliklerini Önle: Öğrenenin gönderdiği ödev gönderiminde değişiklik yapmasını önleyebilirsiniz.
- Gönderimi Kaldır: İhtiyacınız olması durumunda ödev gönderimini tamamen kaldırabilirsiniz.
- Ek Süre Tanı: Zamanında ödevini teslim etmeyen öğrenenler veya ödevinde değişiklik yapmasını istediğiniz öğrenenler için ek süre tanıyabilirsiniz.
- Çevrim İçi Metin / Dosya Gönderimleri (04): Ödevin türüne bağlı olarak öğrenenin oluşturduğu gönderimi veya gönderdiği dosyayı görebilirsiniz.
- Gönderim Yorumları (05): Öğrenenin gönderimi için yorum yazabilirsiniz.
- Geri Bildirim Yorumları (06): Öğrenen için gerekli gördüğünüz geri bildirimde bulunabilirsiniz.
- Final Notu (07): Öğrenenin ayarlamış olduğunuz not verme yöntemine bağlı olarak ödevden aldığı puanı görüntüleyebilirsiniz. (Buradaki örnekte harf notu kullanılmıştır.)
- “Not” seçeneğine tıkladığınızda listedeki ilk öğrenene veya açılır kutudan seçtiğiniz öğrenene tek tek not vermeye başlayabilirsiniz. Bu alanda tek bir öğrenenin ödevini göreceksiniz. “Kullanıcı Değiştir (01)” alanından (en sağdaki kutucuktan) öğreneni, ileri ve geri oklarıyla bir önceki veya bir sonraki öğreneni seçebilirsiniz.
- “Gönderim”: Ödevin son durumunu (02), ödevin gecikmiş olup olmadığını (03) görebilir, hemen altında ödev türünüze bağılı olarak bir metin penceresinden öğrenenin yazmış olduğu ödev gönderisini veya göndermiş olduğu dosya gönderimini (04) görebilir, hemen altında yer alan “Yorumlar” bölümüne gönderime ilişkin bir yorum yazabilirsiniz.

- “Not” bölümünden, öğrenen ödev gönderisine ilişkin değerlendirme yapabilirsiniz.
- “Not (01)” bölümünden öğrenenin alabileceği en yüksek notu girin.
- Hemen altında yer alan (02) bölümünden öğrenene verdiğiniz notu girin.
- Not Defterinde Bulunan Şu Anki Not (03) bölümünden, Not Defterini ayarlama şeklinize bağlı olarak öğrenenin nihai notunu görebilirsiniz. (Bu örnekte harf notu kullanılmış ve öğrenen notu iyi olarak değerlendirilmiştir.)
- Deneme Ayarları: Öğrenenin ödev gönderim şekline ilişkin ayarlamaları görebilirsiniz.
- Ek Deneme: Öğrenenin yeni gönderim yapabilip yapamayacağını belirleyin.
- Maksimum Deneme: Öğrenenin en fazla kaç kez ödev gönderebileceğini saptayın.
- Deneme Numarası: Bu bölümde öğrenenin kaç kez ödev gönderdiğini görebilirsiniz.
- Yeniden Denemeye İzin Ver: Seçilmesi durumunda öğrenen yeni bir ödev gönderebilecektir.

Ödev Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ödevleri oluştururken Evrensel Öğrenme Tasarımlarını (EÖT) göz önünde bulundurmanız ödevinizin erişilebilirliğine ilişkin sorunları ortadan kaldıracaktır. Ödevi ayarladıktan sonra değişiklik yapmak oldukça zor olacaktır.
Ödevleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken temel hususlar:
- Yönergelerinizi açık ve net olarak yazın. Kurs kitabındaki gibi resmî bir metin değil, sınıftaymış ve bir öğrenenle konuşuyormuş gibi samimi bir metin oluşturun.
- Öğrenenlerinize ne yapacaklarını samimi bir dille anlatan kısa (2-3 dakikalık) bir video çekin.
- Bir ödevin bazı ayrıntılarını ortaya çıkarmak ve SSS’leri yanıtlamak için resmî olmayan iki dakikalık açıklayıcı bir video oluşturun.
- Puanlama tablosunu ve değerlendirme ölçeğini önceden hazırlayıp duyurun.
- Öğrenen çalışmalarından örnekler paylaşın. (Bir mükemmel örnek ve diğeri ortalama örnek.) Bunlar ödev hazırlanırken örnek dosya olarak eklenebilir.
- Gönderilecek ödeve ilişkin dosya biçimini sınırlayın ve öğrenenlerinize duyurun. (Moodle, her türlü dosyayı kabul edeceğinden gönderilen dosyaları kendi bilgisayarınızda açabildiğinizden emin olun.)
- “Son Teslim Tarihini” ve “Kesim Tarihini” belirleyin. Son teslim tarihi geçici tarihtir ancak ek süreye ihtiyacı olan herhangi bir öğrenene (nedeni ne olursa olsun) sormaya gerek kalmadan uzatma tarihi verir. Bu daha sonra size zaman ve emek kazandıracak, böylece tek tek e-postalara cevap vermenize ve ayrı düzenlemeler yapmanıza gerek kalmayacaktır.