Ödev Etkinliği Diğer Ayarlar

Gönderim Ayarları

Gönderim ayarları, öğrenenlerin ödevlerini nasıl göndereceklerine ilişkin temel ayarların seçilmesini sağlar.

Görsel 3.37: Ödev Gönderim Ayarları

“Öğrenenlerin Gönder Düğmesine Tıklamasını Zorunlu Kılın” ayarı, öğrenenin ödevi tek seferde göndermesi gerekip gerekmediğini veya öğrenenin gönderilerini taslak olarak kaydedip çalışmasını tamamladıktan sonra gönderip gönderemeyeceğini belirler. Bu ayar için “Evet”i seçerseniz katılımcı, bir gönderim oluşturduğunda Moodle’da bir “Kaydet” düğmesi görüntüler. Öğrenen, gönderiyi kaydettikten sonra ödeve yeniden girdiğinde daha önce kaydettiği dosyayı düzenleme veya gönderme seçeneğine sahip olacaktır.

Öğrenenlerin gönderme bildirimi ayarını kabul etmesi, eğer herhangi bir değişiklik yapılmamışsa varsayılan bildirim (“Bu ödev, başkalarının eserlerinin kullanımını kabul ettiğim durumlar haricinde kendi eserimdir”.) şeklindedir. Moodle, çalışmanın öğrenenin kendi çalışması olduğunun kabul edilip edilmeyeceğinin görüntülenmesini belirler. Öğrenenlerin akademik ahlak kazanmaları için gönderinin hemen altına otomatik geri bildirim ekleyebilirsiniz. Bunun site genelini etkileyen bir ayar olduğunu ve ayarlayabilmek için yönetim yetkinizin olması gerektiğini unutmayın. Gezinme yolu “Site Yönetimi> Eklentiler>Etkinlik Modülleri>Ödevler>Ödev Ayarları”.

Ek girişimler ayarı, öğrenenin bir ödevi yeniden gönderip gönderemeyeceğine ve gönderecekse maksimum kaç kez gönderebileceğine ilişkin ayarlamaların yapılmasını sağlar. Burada yeni gönderinin, bir öncekinin yerini alacağını unutmamanız gerekir.

Öğretenin, bir öğrenenin ödevi yeniden göndermesine izin verip vermeyeceğini ve nasıl izin vereceğini belirler. Yeniden gönderimin, orijinal gönderimin yerini aldığını unutmayın.

Asla” seçeneğinin seçilmesi, öğretenin öğrenenin çalışmasını yeniden göndermesine izin vermek için ödevi yeniden açamayacağı anlamına gelir.

El ile” seçeneği; öğretenin, öğrenenin yeni bir gönderim yapması için ödevi yeniden açabileceği anlamına gelir.

“Geçene Kadar Otomatik” seçeneği, öğrenen geçer bir not alana kadar ödevin açık kalacağı anlamına gelir. Öğrenenin gönderdiği ödev, geçme notundan daha düşükse Moodle öğrenenin geçer not alana kadar yeniden ödev gönderebilmesine imkân tanır.

Görsel 3.38: Ödev İçin Bir Geçme Notu Ayarlamak Üzere Puanlamayı Düzenleme

“Geçene Kadar Otomatik” seçeneğini kullanmak istediğinizde ödev için bir geçme notu ayarlamanız gerekir.

Grup Gönderim Ayarları

Moodle, bir sınıftaki öğrenenleri ve öğretenleri farklı gruplara atamanızı sağlar.

Bir grup ödevinde katılımcıların ödevi grup hâlinde “Yes (Evet)” olarak göndermesi, öğretenin oluşturduğu her grubun çalışmalarını grup olarak birlikte göndermesi ve bir grubun tüm üyelerinin aynı notu alması anlamına gelir.

Görsel 3.39: Grup Gönderim Ayarları

“Öğrenenler Gruplar Hâlinde Gönderim Yapar” seçeneğini “Evet” olarak ayarlarsanız bir ödevi tamamlamak için bir grubun her üyesinin “Gönder” düğmesini tıklaması gerekir. Bunu “Hayır” olarak ayarlarsanız grubun herhangi bir üyesi ödevi tüm grup adına gönderebilir. Ancak grubun yalnızca bir üyesi ödevi göndermiş olsa bile geri bildirim ve not, grubun tüm üyelerine uygulanır.

Bildirimler

Bildirimler ayarları, bir öğrenen (veya grup) bir ödev gönderdiğinde öğretenlerin bir mesaj alıp almayacağını belirler.

Moodle’daki her kullanıcı, mesaj ayarlarını kendisi düzenleyebilir. Bunun için “Tercihler>Kullanıcı Hesabı>İleti Tercihleri” yolunu izleyebilirsiniz.

Görsel 3.40: Bildirim Ayarları Sayfası

Daha sonra kimlerin kendisine mesaj gönderebileceğini sınırlar. E-posta ile ilgili de posta almak veya almamak şeklinde tercihini belirleyebilir. Bildirim tercihlerinden de hangi uygulamalarla ilgili e-posta almak istediğini seçebilir.

Bu durumda ileti tercihi belirli kişilerle sınırlanabileceği gibi e-posta yoluyla bildirim alınması da tercih edilebilir.

E-posta uygulamanız, e-postaları konu satırı ve gönderene göre filtrelemenize izin veriyorsa bu özelliği kullanarak ödev gönderimleriyle ilgili tüm bildirimleri otomatik olarak belirli bir klasörde toplayabilirsiniz.

E-posta uyarıları, kursu kontrol edip Not Defterine bakmadığınız sürece hangi aktiviteleri tamamladıklarını bilmediğiniz için özellikle katılımcıların kendi hızlarına göre ilerlemesine izin verdiğiniz kurslarda faydalıdır.

Genel Eklenti Ayarları

Erişilebilirlik bölümünde kursun kimin tarafından görünebileceğine ilişkin ayarlamalar yapılabilir. Bu durumda iki seçeneğiniz vardır:

  • Kurs Sayfasında Göster: Bu seçenek, etkinliği kurs sayfasında her öğrenenin görebilmesini sağlar.
  • Öğrenenlerden Gizle: Bu seçeneği işaretlerseniz etkinlik sadece öğreten / düzenleme yapamayan öğreten vb. gizli seçenekleri görme yetkisi olan kullanıcılar tarafından görüntülenebilir. Öğrenenler bu seçenekte içerikleri göremezler.

Bu ekran, birden fazla öğretenin kurs hazırladığı durumlarda özellikle onay gerektiren hususlar söz konusu olduğunda etkinlik hazır olmadan bunu öğrenenin görmesini engelleyecektir.

“Kimlik Numarası”nı Not Defteri hesaplamasında kullanabilirsiniz. “Grup Modu” ise gruplama yapmak için kullanılır. Bu seçenek, öğrenenlerin ödevlerinin her bir grup için tamamen farklı olmasını sağlar.

Erişilebilirliği Sınırla

Ödev etkinliği erişiminin belirli koşullar oluştuğu taktirde gerçekleşmesi için bu bölümden ayarlamalar yapabilirsiniz. Kısıtlamaları “Tarih”, “Not” veya “Kullanıcı Profili”ne göre ya da bir veya birden fazla kısıtlamanın iç içe geçtiği karmaşık bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Etkinliğin Tamamlanması

Bu bölümde etkinliğin tamamlanması için koşullar ayarlayabilirsiniz. İki seçeneğiniz mevcuttur:

  • “Etkinliği Elle Tamamla”: Öğrenenlerin, bu etkinliği tamamlamak için “Tamamlandı” düğmesini tıklamaları gerekir.
  • “Şartlar Sağlanırsa Tamamlandı Olarak Göster”: Bu seçeneği işaretlediğinizde dört farklı seçeneğiniz daha olacaktır.
  • Öğrenenin bu aktiviteyi tamamlaması için görmesi gerekmektedir.
  • Öğrenen bu aktiviteyi tamamlamak için bir not almalıdır.
  • Öğrenen bu aktiviteyi tamamlamak için geçer not almalıdır.
  • Bu aktivitenin tamamlanabilmesi için gönderilmelidir.

Bu seçeneklerin dışında etkinliğin “Tamamlandı” olarak işaretlenmesi için belirli bir tarih de belirleyebilirsiniz.

Öğrenenlerin aşamalı olarak ilerlemeleri, nerede kaldıklarını bilmeleri ve süreç ölçmesi açısından bu harika bir seçenektir.

Görsel 3.41: Ödev Etkinlik Tamamlama Ayarları
Etiket

Etiket seçeneğinde tıpkı sosyal medyadakilere benzer şekilde etiketler tanımlayabilir ve bunların görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Ödevde etiket kullanmak, öğrenenlerin hangi içerik ögelerinin ve etkinliklerinin öğrenme hedefleri ve kurs hedefleriyle uyumlu olduğunu belirlemelerine yardımcı olabilir.

Görsel 3.42: Ödev Etiket Tanımlama Sayfası
Yetkinlikler

Eğer kurslar genelinde “Yetkinlik / Yeterlilik” kullanmayı düşünüyorsanız veya örneğin “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” veya “Mesleki Yeterliliklerde Ortak Yetkinlikler” mevcutsa bu etkinliğin hangi yetkinlikle ilişkilendirildiğini “Kurs Yetkinlikleri” bölümünden seçebilirsiniz. Bunun hemen altında yer alan “Etkinlik Tamamlandığında” seçeneğindeyse bu etkinlik için belirlediğiniz “Etkinlik Tamamlama” seçeneklerindeki koşullar yerine getirildiğinde ne yapılacağını seçmeniz gerekir. Burada üç seçeneğiniz vardır:

  • “Bulgu Ekle”

Bir öğretenin “Gözden Geçirmesi İçin Gönder”

  • “Yetkinliği Tamamla”
Görsel 3.43: Ders Yetkinlikleri Sayfası

Böylece öğrenen, bir kursta herhangi yetkinliği / yeterliliği, örneğin ana dil yeterliliği kazandığında o yeterliliği / yetkinliği gerektiren başka bir kursta tekrar bu konuyu almasına gerek kalmaz.

Dosyayı kaydetmeden hemen önce size, öğrenenlere bildirim göndermek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Kutucuğu işaretlerseniz etkinliği kaydettiğinizde öğrenenlere bir uyar mesajı gönderilecektir.

Görsel 3.44: İçerik Değişikliği Bildirimi Sayfası

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş