Medya Ögeleri: Ses

Uygun ses kullanımı, bir kursun etkinliğini büyük ölçüde artırabilir ancak projenizin gerçekten sesli anlatıma ihtiyacı olup olmadığını dikkatlice değerlendirmeniz gerekir. Genel olarak sesli anlatım, ekrandaki metni okumak yerine ekrandaki görselleri açıklamak veya tanımlamak için kullanıldığında en iyi şekilde amaca hizmet eder.

Kurs içeriğinde sesi;

Konuşulan Dil: Analiz veya alıştırma amacıyla kullanabilirsiniz.

Müzik: Performans veya analiz amacıyla kullanabilirsiniz.

Tartışma Aracı: Bunu kursunuzda aşağıdaki amaçlar için kullanabilirsiniz:

  • Anlatılan belli noktaları pekiştirmek,
  • Anlatılmayan noktaları ortaya koymak,
  • Bahsedilen perspektiflere alternatif bir bakış açısı getirmek,
  • Verilen materyalleri analiz etmek veya eleştirmek,
  • Anlatılan ana fikirleri veya belli başlı konuları özetlemek,
  • Geçen argümanları veya bakış açılarını destekleyici veya onlara karşıt yeni kanıtlar sağlamak.

Ses; tüm kurs için veya yalnızca müzik, diyaloglar, senaryolar gibi belirli bölümler için kullanılmalıdır (FAO, 2021). Bir içerikte sesi kullanırken veya bir içeriği sesle hazırlarken birtakım teknik yeterliliklere ihtiyacınız olacağını ve bunun size fazladan iş yükü getireceğini unutmayın. Sesler genellikle bir grafik türüyle birlikte kullanılacağından daha karmaşık bir tasarım süreci de gerektirir. Son olarak yazı dili, konuşma dilinden daha kusursuzdur. (Bates, t.y.)

Ses Kullanma İlkeleri

  • Sesi kısa tutun.
  • Ekrandaki görsel ögeleri tamamlamak için sesi kullanın. Örneğin, bir yordam gösterimi sırasında animasyonlu adımları açıklamak için ses kullanabilirsiniz.
  • Sesli anlatımın ekrandaki metin, görsel veya animasyonla eşitlenmesi çok önemlidir. Bu, özellikle karmaşık animasyonlar ve animasyonlu videolar için önemlidir.
  • Ekrandaki metni olduğu gibi okumak için ses kullanmayın; bunun yerine, anahtar noktayı özetlemek veya genişletmek ya da video dizilerine eşlik etmek için sesli anlatımı ekrandaki metinle birleştirin.
  • Öğrenenlerin öğrenmeleri ve başvuru metni olarak kullanmaları için ekranda bir süre aralığında kalması gereken önemli bilgiler için ses yerine metin kullanın.
  • Benzer görevleri yerine getirmek için sanatkârların, uzmanların veya iş arkadaşlarının seslerini ekleyerek kursunuzun güvenilirliğini ve özgünlüğünü artırmak için sesli röportajları kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Moodle’da Ses Dosyası Yükleme

Moodle’da ses dosyası yüklemek için “Görsel 2.8″de yer alan “Görsel Yükle / Düzenle” düğmesinin yanındaki “Çoklu Ortam Ekle / Düzenle” düğmesine tıklayıp açılan pencereden sesi seçiyoruz.

Görsel 2.12: Ses Dosyası Yükleme

Görsel eklemede anlattığımız gibi hazır dosya kullanacaksanız “Web Adresi”ni, değilse “Depolara Gözat” ve “Dosya Yükle” seçeneğini işaretleyerek ses dosyasının atıf ve lisans bilgilerini doldurup bu ekrandaki ayarlamaları yapın.

Çalacağınız ses dosyasının “Görüntüleme Seçenekleri” kısmından “Başlık Girin” bölümünden “Ses Dosyası”nın ismini girin. (Bu ismin dosyaya verdiğiniz isimden farklı olmasına dikkat edin.)

“Gelişmiş Ayarlar” bölümünden ise;

Ses dosyasının oynatma düğmelerinin gösterilmesi, otomatik oynatma, sessiz veya sürekli döngüde olması ile ilgili kararları verebilirsiniz. Eğer dil ile ilgili seçenekleri kullanıyorsanız veya talimatları sesle veriyorsanız oynatmayı otomatiğe alabilirsiniz.

Görsel 2.13: Ses Dosyası Gelişmiş Ayarlar

“Alt Yazı” seçeneklerinde, “Ses Dosyası”na alt yazı eklemek için açılan pencerelerden gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

Görsel 2.14: Ses Dosyası Altyazı ve Açıklama Metni Ekleme

Ses dosyası için farklı dillerden oluşan alt yazılar ekleyebilirsiniz. Ses dosyası için tanıtım metnini, tek bir eserse farklı bölümlerini ve üst verileri ekleyebilirsiniz.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş