Kursunuzu Düzenleme

Artık öğrenenleriniz kursunuzu tamamladıktan sonra onların neler yapabilmeleri gerektiğiyle ilgili isteklerinizi belirlediğinize ve ilk planlama aşamalarını tamamladığınıza göre kursunuzun çerçevesini oluşturmaya hazırsınız demektir.

İlk olarak kurs ayarlarını ve biçimini seçmek kursunuzu düzenlemenizi sağlar.

Bu bölümde; kurs içeriğinizi, etkinliklerinizi, kaynaklarınızı, bilgilerinizi ve değerlendirmelerinizi barındıran bir yapıyı nasıl oluşturacağınızı öğreneceksiniz. İçerik eklemeye başladığınızda öğrenenlerin bilgilerini, becerilerini ve tutumlarını nasıl göstereceklerini düşünmeniz, kursu etkili bir şekilde düzenlemenize yardımcı olacaktır. İşe bir çerçeve oluşturarak başlayacağız.

“Kursunuza her şeyi dahil etmek yerine kursunuzda temel bir çerçeveyi adım adım oluşturmayı hedefleyin.”

Çerçeveyi geliştirmeye başladığımızda Moodle kurslarına en sık kullanılan ögelerden bazılarını dâhil edeceğiz. “Kursunuza her şeyi dâhil etmek yerine kursunuzda temel bir çerçeveyi adım adım oluşturmayı hedefleyin.” Böylece bu bölümün sonunda, genel öğrenme kazanımlarını göz önünde bulundurarak kursunuzdaki içeriği ve etkinlikleri net ve tutarlı bir şekilde ekleyebilecek bir konumda olacaksınız.

Bu bölümde, kursunuzu düzenlemek açısından aşağıdaki konuları ele alacağız:

  • Kurs kazanımları
  • Kurs ayarları
  • Kurs formatı
  • Kurs görünümünü özelleştirme

Kursunuz için en iyi yapıyı düşünmeye başlamanın ilk adımı, öğrenenlerinizin kurs sonuna kadar neler yapabileceklerini ve öğrenme kazanımlarını elde ettiklerini göstermeleri için eklemeniz gereken kurs materyallerini yansıtmaktır. Listenizi zenginleştirebilecek ancak çok da önemli olmayan tüm ek veya isteğe bağlı materyaller yerine listenizi basit tutmanın ve temel ögelere odaklanmanın en iyi yol olduğunu unutmayın.

Bu noktada listenizi gözden geçirirken ve “Tüm bu materyallerle ne yapacağım?” diye düşünürken kendinizi biraz bunalmış hissedebilirsiniz.

Moodle, kararlarınızı eğlenceli ve sezgisel hâle getirir çünkü kursunuzu aynı anda hem düzenlemenize hem de tasarlamanıza yardımcı olacak bir dizi seçenek sunar.

Amacımız; üniversite diploma programlarında, sertifika kurslarında, kurumsal eğitimde vs. bu programı etkin şekilde kullanmaktır. Bu nedenle büyük resmi aklımızda tutarsak ve öğrenme organizasyonu yöneticilerinden müfredat geliştiricilerine, öğretim tasarımcılarına, akademisyenlere, öğretenlere, öğrenenlere kadar paydaşların ihtiyaçlarını ve nihai hedeflerini göz önünde bulundurursak Moodle’daki ayarları ve seçenekleri seçtikçe iyi kararlar almak için daha iyi bir konumda olacağız; bu, kursumuzun iyi tasarlanmış ve işlevsel olduğundan emin olmamıza yardımcı olacak ve olumlu bir öğrenme deneyimi ile sonuçlanacaktır.

Kurs Hedeflerinize ve Büyük Resme Bakmak

Sadece öğrenme çıktıları ve kurs içeriği açısından değil, öğrenenleriniz ve öğretenleriniz açısından da büyük resmi aklınızda tutarak başlayalım. Sonuçta kursunuzu oluştururken tüm müfredatta ve geniş bir kullanıcı yelpazesinde kullanılabilecek bir demo kursu veya şablon da geliştiriyor olabilirsiniz.

Hem öğretenler hem de öğrenenler çok çeşitli yetenek ve tutumlara sahip olduğundan kursu düzenlemeye ve “Öğrenmede Evrensel Tasarım İlkeleri’ni takip etmeye başladığınızda öğrenenlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

Ardından yapıyı oluşturmaya başladığınızda öğrenenler ve öğretenler oturum açtığında kursunuzun ana sayfasının nasıl görüneceğini göz önünde bulundurun. Birçok öğrenenin kursunuza erişmek için birden fazla cihaz kullanacağını ve ekranların boyutlarına ve görüntüleyebilme kapasitesine göre görüntünün değişeceğini unutmayın. Kurs yapınızın dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve masaüstü bilgisayar ortamlarında iyi çalıştığından emin olmak için çeşitli ekran boyutlarıyla ilgili birkaç ipucu aşağıda açıklanmaktadır:

  • En önemli bağlantıların ve bilgilerin kursun ana sayfasında olduğundan ve herhangi bir cihazın ekranında görünür olduğundan emin olun.
  • Kurs web sitenizin görünümünü öğrenenlerinizin ve eğitmenlerinizin kullanacakları cihazlarda test edin.
  • Kursunuzda gezinmenin basit ve tutarlı olduğundan bağlantılar için kısa ve açıklayıcı metin kullandığınızdan emin olun. “Buraya Tıklayın” veya “Buradan Başlayın” gibi kısa ve net ifadeler kullanın.

Net ve temiz bir kurs giriş sayfasına sahip olmak, öğrenenlerinizin kursta gezinirken güven geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Öğrenenler; ihtiyaç duydukları malzemeleri nerede bulacaklarını, bunlara ne zaman ve nasıl erişeceklerini bileceklerdir. Ayrıca kursun ana sayfasındaki bağlantıların bunları doğrudan ihtiyaç duydukları materyallere götürmesini sağlayacaktır. Bu şekilde öğrenenleriniz birden fazla detaya birden fazla kez tıklamak zorunda kalmayacak, kendilerini kaybolmuş ve kafası karışmış hissetmeyecekler.

Kursunuzun organizasyonunun, öğrenenlerinizin performanslarını ortaya koymasına ve yapması gerekeni yapmasına nasıl yardımcı olacağını düşündüğünüzde öğrenenlerin öğrenme materyalleri ve değerlendirmeleriyle nasıl etkileşime gireceklerini de hayal etmeye başlayabilirsiniz.

Orta sütun, etkinliklerin olduğu yerdir. Buraya öğrenenlerin erişebilmesi için forumlar, sınavlar, kurslar gibi tüm içeriklerinizi ve etkinliklerinizi ekleyebilirsiniz. Ancak bundan önce kursunuzu sunabileceğiniz format hakkında bir seçim yapmanız gerekir.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş