Derse Soru Sayfası Ekle

Soru sayfaları genellikle içerik sayfalarından sonra öğrenenin o içeriği öğrenip öğrenmediğini kontrol etmek için kullanılsa da soru sayfası / sayfaları ile ilginç ve farklı içerikler oluşturabilirsiniz. Soruların doğru cevaplanıp cevaplanmamasına göre hemen altlarında yer alan “Git” seçenekleriyle öğreneni farklı sayfalara yönlendirebilirsiniz. Soruları dal veya kümelere ayırabilir, öğrenenlerin her birine aynı ders içinde farklı sorular yöneltebilir, öğrenenleri soruları cevaplama durumlarına bağlı olarak farklı dal sayfalarına yönlendirerek bireysel öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.

Soru Sayfası

Bu seçenek, Moodle yerleşik düzenleyicisini kullanarak dersinize bir soru sayfası eklemenizi sağlar. Bir soru sayfası oluşturma süreci bir sonraki bölümde ele alınacaktır.

Önce soru sayfalarınızı eklemeyi deneyin. Ardından dersin başına yönergeleri içeren bir içerik sayfası yerleştirin. Gerekirse soru sayfalarınızı dallar veya kümeler hâlinde düzenleyin. Son olarak öğrenene dersi bitirdiğini bildirmek için dersi bir içerik sayfasıyla sonlandırın.

Soru Sayfası Oluşturma

Her ne kadar soru sayfası olarak adlandırılsa da soru sayfaları bir sorudan daha fazlasını içerir. İçerik sayfasında da belirttiğimiz üzere bu sayfalar bir “Web Sayfasıdır”. Web sayfasına ekleyebildiğiniz her şeyi buraya da ekleyebilirsiniz. Genel kullanımda bu sayfalar, bir bilgi ve soru içerse de kullanım şekli sizin özgünlüğünüze ve tercihinize bağlı olarak farklılık gösterecektir. Soru sayfalarıyla öğrenenin konuyu anlayıp anlamadığını test etmek için farklı soru türlerini kullanabilirsiniz. Bunun için “Soru Sayfası Ekle” düğmesine tıkladığınızda bir açılır kutudan seçim yapabileceğiniz çeşitli soru türleriyle karşılaşacaksınız.

Görsel 3.114: Ders Etkinliği Soru Sayfası Soru Türleri

Soru sayfasının biçimi, içerik sayfasına benzer. Genelde bir soru sayfası şu özellikleri taşır:

Görsel 3.115: Çoktan Seçmeli Soru Sayfası Başlık ve İçerik Giriş Ekranı
  • Sayfa Başlığı: Öğrenenlerin soru sayfasının üstünde gördükleri isimdir.
    • Sayfa İçeriği: Soru metninin yazılacağı alandır.
    • Cevap: Ders ayarlarında eklediğiniz kadar cevap sayfası görüntülenir. Sorunun cevaplarını buraya yazabilirsiniz.
    • Geri Bildirim: Öğrenenin bu cevabı seçmesi durumunda görüntülenecek geri bildirimdir.
Görsel 3.116: Çoktan Seçmeli Cevap ve Geri Bildirim Ekranı
  • Git: Cevabın doğru veya yanlış olması durumuna göre öğrenenin yönlendirileceği seçenektir. Senaryo tipi ders, dallanmalı ders veya tam öğrenme modellerinde öğrenenin verdiği cevaba göre oluşturduğunuz sayfalara yönlendirebilirsiniz.
    • Sorunun Puanı: Birden fazla cevabın doğru olduğu sorularda doğru kabul ettiğiniz her cevap için puan girmelisiniz.

Ders Soru Türleri

Çoktan Seçmeli
Görsel 3.117: Çoktan Seçmeli Soru Türü Görünüm Ekranı

Öğrenene cevap vermesi için bir cevap listesi verilir. Her denemede öğrenene sorunun cevapları karışık olarak gönderilir. Varsayılan olarak bir cevap doğru olarak kabul edilir. Birden fazla seçeneği doğru kabul etmek için “Birden çok cevaplı” kutucuğunu işaretleyin.

Yazılı

Öğrenen, dersin bir parçası olarak uzun bir paragraf yazar ve bu cevap öğreten tarafından elle değerlendirilir.

Görsel 3.118: Yazılı Soru Türü Görünüm Ekranı
Eşleştirme

İki liste arasından birbiriyle ilgili olan cevapların eşleştirilmesinin istendiği soru türüdür. Listeler; resim, kelime, sayı vb. şekillerde olabilir. Öğrenen doğru eşleştirmeyi yaptığında puan alır.

Görsel 3.119: Eşleştirme Soru Türü Görünüm Ekranı
Sayısal

Cevap olarak bir sayı gerektirir. Belirli bir aralıktaki cevap doğru olarak kabul edilir. Aralığı belirlemek için parantez içinde (:) kullanın.

Görsel 3.120: Sayısal Soru Türü Görünüm Ekranı
Kısa Cevap

Kısa cevaplı sorularda öğrenenin verebileceği cevaplardan doğru kabul edeceğiniz alternatifleri belirtmeniz gerekir. Örneğin; Hz. Peygamber’in güvenilirliğini vurgulamak için kendisine verilen lakaba öğrenenin verebileceği cevap olarak “Muhammed’ül-Emin”, “El-Emin” ve “Emin” cevapları doğru olarak kabul edilecektir. Bu şekilde eklenen sorunun çıktısı şöyle olacaktır:

Görsel 3.121: Kısa Cevap Soru Türü Görünüm Ekranı

Doğru cevapta ise öğrenen, derste görmediği yeni bir sayfaya yönlendirilir.

Doğru / Yanlış

Öğrenenin, kendisine sorulan bir cümledeki yargının doğru veya yanlış olduğunu seçtiği soru türüdür.

Görsel 3.122: Doğru / Yanlış Soru Türü Görünüm Ekranı

Son olarak bir sınav sorusunun cevapları için geri bildirim oluşturabildiğiniz gibi her bir cevap için de geri bildirim oluşturabilirsiniz. Öğrenenin seçimine, doğru veya yanlış cevap vermesine bağlı olarak öğreneni mevcut sayfalar arasında öğretim tasarımınızda belirlediğiniz hedef, yöntem ve tekniklere uygun olarak yönlendirebilirsiniz. Örneğin, öğrenen yanlış cevap verdiğinde neden yanlış olduğuyla ilgili geri bildirimin ardından öğreneni ilgili konunun olduğu içerik sayfasına yönlendirebilirsiniz.

Aynı şekilde senaryo temelli bir ders işliyorsanız öğreneni seçimine bağlı olarak daha önce hazırladığınız sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Görsel 3.123: Senaryo Tabanlı Ders Öğrenen Ekranı

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş