Çalıştay Etkinliği Nasıl Uygulanır?

Çalıştay etkinliğinin aşamalarına bakalım:

a. Kurulum Aşaması

Kurulum aşamasında çalışmaların nasıl değerlendirileceğini ve dikkat edilmesi gereken noktaları belirten bir değerlendirme formu hazırlamalısınız. Öğrenenler sisteme gönderim yaparken ve arkadaşlarının çalışmalarını değerlendirirken bu değerlendirme formundaki kriterleri baz alırlar. Çalıştay etkinliğinin eklenmesi aşamasında notlandırma bölümünde belirlediğiniz dört not verme stratejisinden hangisini seçtiğinize bağlı olarak sistem üzerinden değerlendirme formu alabilir, düzenleme seçeneğine tıklayarak form üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Görsel 3.180: Çalıştay Etkinliği Rubrik Giriş Ekranı

b. Gönderim Aşaması

“Gönderimleri Ata” sekmesine tıkladığımızda Moodle, farklı öğrenenlere değerlendirmeleri için farklı ödevleri atar. Bunu yapmanın üç yolu vardır:

  • El ile Atama: Öğretenin gönderilen ödevleri incelemekle kimi görevlendireceği işlemini el ile yapmasıdır. Sisteme ödev yüklemeyen öğrenenler de arkadaşlarının gönderimlerini değerlendirebilirler.

Planlanmış Atama: Gönderim aşamasının sonunda (gönderim bitiş tarihinde) atamaların otomatik olarak yapılmasını sağlar.

  • Rastgele Atama: Bu seçeneğin tercihi durumunda yapılması gereken beş ayar vardır:
    • Gözden Geçirme Sayısı: Bu ayar her ödevin toplamda kaç kez gözden geçirileceğinin veya her değerlendiricinin toplamda kaç ödevi gözden geçireceğinin belirlendiği ayardır. 0-30 arası bir sayı seçilir.
    • Gözden Geçirmeyi Engelle: Eğer aynı grupta yer alan öğrenenlerin birbirlerinin ödevlerini değerlendirmesi istenmiyorsa bu maddenin yanındaki kutu işaretlenmelidir.
    • Yapılan Atamaları Sil: Bu maddenin yanındaki kutucuğun işaretlenmesi el ile yapılan atamaların silineceği anlamına gelir.
    • Gönderim Yapmayan Öğrenenler de Değerlendirebilir: Bu maddenin yanındaki kutucuğun işaretlenmesi, sisteme ödevini yüklemeyen öğrenenlerin de değerlendirme yapabileceğini gösterir.
    • Öz Değerlendirme Ekle: Bu seçenek öğrenenlerin akranlarının ödevlerini değerlendirmelerinin yanı sıra kendi ödevlerini de değerlendirebilecekleri anlamına gelir.

c. Değerlendirme Aşaması

Örneklerin Değerlendirilmesi

Aktifleştirilmesi durumunda öğrenenler, akranlarının ödevlerini değerlendirmeden önce örnek olarak yüklenmiş ödevleri pratik kazanmak açısından değerlendirirler. Değerlendirme sonuçlarını öğreten tarafından yüklenmiş olan referans değerlendirmeyle karşılaştırabilirler. Burada verilen not değerlendirmeye alınmaz.

Görsel 3.181: Gönderilen Çalıştay Etkinliği Ekranı
Akran Değerlendirmesi

Çalıştay etkinliğinin kilit noktasıdır. Aktifleştirilmesi hâlinde her öğrenene değerlendirmesi için arkadaşlarının çalışmaları arasından atama yapılır. Her öğrenen arkadaşlarının çalışmalarını ve kendi çalışmasını değerlendirmesi üzerinden not alır. Akranlarının çalışmalarını değerlendirmesi, öğrenenlere hem farklı örneklerin hem de kendi çalışmalarının eksik ve güçlü yanlarını görmesini sağlar.

Görsel 3.182: Çalıştay Etkinliği Öğrenen Atama Ekranı

Görsel 3.182’de görüleceği üzere öğrenen dört öğrenen tarafından değerlendirilmiş ve kendisine de değerlendirme yapması için dört öğrenen atanmıştır.

Öz Değerlendirme

Aktifleştirilmesi hâlinde öğrenen akranlarının çalışmasının yanı sıra kendi ödevini de değerlendirir. Böylece objektif olarak kendi çalışmasının eksik ve güçlü yanlarını fark eder. Öğrenen özerkliğinin (otonomi) gelişmesine yardımcı olur.

Görsel 3.182’de öğrenenin değerlendirdiği ve kendisine de değerlendirme için atanan dördüncü kişi kendisidir. Öğrenenlerin isimleri kapatıldığı için görünmemekle birlikte öğrenen kendi ödevinin de incelemecisi durumundadır ve kendisini verdiği not da ortalamaya alınmaktadır.

Notlandırmanın Değerlendirilmesi Aşaması

Notlandırmanın Değerlendirilmesi Ayarları: Bu bölümde değerlendirmenin hesaplanması ayarlarını yapabilirsiniz.

Not Hesaplama: Bu ayar, değerlendirme notunu hesaplamanız için gereklidir ve en ideal değerlendirme sonucuyla karşılaştırma yapılır.

Değerlendirmelerin Karşılaştırılması

Bu ayar “Çok Katı”, “Katı”, “Normal”, “Esnek” ve “Çok Esnek” olmak üzere beş seçeneğe sahiptir. Seçilen bu beş seçeneğe göre en ideal değerlendirme üzerinden sistem üzerinde karşılaştırma yapılır. Öğrenenin hem kendi ödevini hem de akranlarının ödevlerini değerlendirmesi sonucu aldığı not, ideal değerlendirme notuna ne kadar yakınsa notu o kadar yüksek olur.

Çalıştay Araç Kutusu
Görsel 3.183: Çalıştay Etkinliği Araç Kutusu Ekranı

Birleştirilmiş Notların Tümünü Sil: Bu butonun kullanılması durumunda aşağı yukarı aynı olan (kümelenmiş) gönderim ve değerlendirme notları silinir.

Değerlendirmeleri Sil: Bu butonun kullanılması durumunda hem gönderim hem de değerlendirme notları silinir. Değerlendirme formu aynı kalır. Öğrenenlerin tekrar değerlendirme yapabilmesi için formu açmaları gerekir.

Kapanış Aşaması: Çalıştayın bu aşamasına gelindiğinde bir önceki aşamada verilen notlar Not Defterine gönderilmiş olur. Katılımcılar kendi ödevlerini ve akranlarının değerlendirmelerini görüntüleyebilirler.

Çalıştay Etkinliğine Not Verme
Görsel 3.184: Çalıştay Etkinliği Not Verme Ekranı

Değerlendirmelerin Karşılaştırılması: Bu alanda yaptığınız seçim, öğrenenin not verme şekline göre puan almasını sağlayacaktır.

Gönderimlere Not Verilmesi: Aynı gönderime farklı değerlendiriciler tarafından verilen notların ağırlıklı ortalaması alınır ve ayarlar bölümünde belirlenen ondalık değere yuvarlanır. Görsel 3.184’te solda (Alınan Notlar Sütunu) öğrenenin akranları tarafından aldığı not (02 Nolu Alan) toplamda 80 üzerinden 53 puan almıştır.

Değerlendirmeye Not Verilmesi: Değerlendirmelere verilen notlar, parantez () içinde görüntülenir. Diğer değerlendiricilerin de verdiği notların ortalaması alınır ve not oluşturulur. Öğrenen kendisi not verirken ortalama (53) puan iken kendisinin değerlendirmesinde ortalamanın üzerinde not verdiği için (03 Nolu Alanda) 62 puan değerlendirme puanı olarak 20 üzerinden 19 puan almıştır.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş