Ders Etkinliği Oluşturma
Ders modülü, içerik alanının altında çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir dizi HTML sayfasından oluşur.
Her seçim yeni sayfaya yönlendirir. En basit şekliyle ders modülü, öğrenenin ders sayfasının altındaki “Devam”a veya ilgili sayfaya tıklamasıyla onu yeni bir sayfaya yönlendirir.
“Ders Sayfası” temel olarak iki bölümden oluşur: “Soru Sayfaları” ve “İçerik Sayfaları”. Ayrıca ders modülü öğretenin ihtiyaç duyduğu birçok gezinme sayfası seçeneğine de sahiptir. Ders modülü, öğrenenin seçimlerini kullanarak onu yönlendirecek şekilde tasarlanmıştır.
“Ders Etkinliği” ile diğer etkinlikler arasındaki en temel fark, ders etkinliğinde uyarlamalı mod kullanılabilmektedir. Bu mod ile öğrenenlerin seçtiği her seçeneğe, her farklı cevaba göre kursun öğreteni öğreneni farklı bir sayfaya yönlendirebilir. Her seçim yeni bir etkileşimi beraberinde getirecektir. Böylece her soruya verilen cevaba göre öğreneninizin karşılaşacağı seçenekleri özelleştirme imkânına sahip olursunuz. Soru sayfasında öğrenene bir grup soru sorulur ve öğrenenden doğru cevap vermesi istenir. Öğrenen cevabını gönderdikten sonra öğreten, onu farklı bir sayfaya veya bir döngüye yönlendirebilir, öğrenene geri bildirim verebilir. Öğrenen, sorulara verdiği cevapların sonucunda değerlendirmeye tabi tutulur ve toplam bir değerlendirme için öğrenenin notu kaydedilir.
Dal sayfaları, sadece dal seçmek için kullanılır. Öğrenenin doğru veya yanlış cevap vermesi sonucuna göre öğrenen farklı bir dala yönlendirilir. Burada verdiği cevaplar öğrenenin puanını etkilemez.
Ders etkinliği eklemek çok karmaşık değildir. Fakat küme ve dal kullanacaksanız dikkatli bir plan yapmanız gerekebilir. Branş ve küme kurslarında öğrenen için çok sayıda seçenek ve sayfa hazırlamanız gerekir.
Ders Etkinliğini Oluşturma
Ders etkinliğini oluşturmadan önce bir akış diyagramı hazırlamak iyi bir fikirdir. Zira ders etkinliği diğer etkinliklere göre daha karmaşık bir yapıdadır ve gelişmiş bir planlama gerektirir. Her kursun potansiyel olarak dallanma ihtimali vardır. Bu yüzden derse başlamadan önce iyi bir planlama yapılması zorunludur. Her sayfanın en az iki seçeneği vardır ve her seçenek yeni bir sayfa demektir. Birdenbire yüksek miktarda sayfaya ulaşmanız mümkündür. İlk sayfa otomatik olarak iki alt sayfaya daha ihtiyaç duyacaktır. Ve her yeni eklenen sayfa da aynı şekilde iki alt sayfaya daha ihtiyaç duyacaktır. Bu şekilde toplamda en az yedi sayfaya ihtiyacınız olacaktır. Sayfa sayılarından tasarruf edebilmek için anahtar sayfa kullanmanız gerekir.
Birkaç dakikanızı ayırın ve kursunuzun akış diyagramını çizin. İlk sayfada neler olacak, seçenekler nelerdir, bu seçenekler öğrenenlere nasıl yansıtılacak, soruların cevabı dersi oluştururken sayfalar arasında kaybolmamak için çok kritik bir öneme sahiptir.
Eğer akış diyagramınız hazırsa şimdi bir ders oluşturabilirsiniz.
Ders Ekleme
- Ders kaynağı eklemek için “Düzenleme”yi açıp “Etkinlik veya Kaynak Ekle” bölümünden “Ders” seçeneğine tıklayın.
Genel
- Açılan “Yeni Ders” penceresinde “Ad” alanına açıklayıcı bir “İsim” girin.
- “Açıklama” genel sekmesinin altında tıklandığında genişleyen diğer ögeler yer almaktadır. Bu bölüm “Ödev” etkinliğiyle benzerlik gösterse de görünüm ve akış kontrol sekmeleri farklıdır.

Görünüm Seçenekleri
- Bağlantılı Medya: Eğer öğrenenleriniz için derste referans olarak kullanacakları bir dosya ekleyecekseniz o dosyayı buraya yükleyin.
- Notu Sürekli Göster: Öğrenenlerin çalışma boyunca notlarını görmelerini istiyorsanız bu seçeneğe “Evet” deyin.
- Menüyü Göster: Öğrenenlerinizin sol tarafta sayfaların listesini görmesini istiyorsanız etkinleştirin.
- Menüyü Görüntülemek İçin En Düşük Derece: Bu ayar, öğrenenin sol menüyü görüntülemeden önce belirli bir notu almasının zorunlu olup olmadığını belirler. İlk denemede tüm dersi geçmek zorunda olması öğreneni zorlar. Öğrenenler gerekli notu aldıktan sonra gözden geçirmek için soldaki menüyü kullanabilirler.
- Slayt Gösterisi: Etkinleştirilirse ders, sabit genişlik ve yükseklikte slayt olarak görüntülenir.
- En Fazla Cevap Sayısı: Bu ayar, derste kullanılabilecek en fazla cevap sayısını belirler. Yalnızca doğru / yanlış türü soru kullanacaksanız, “2” olarak ayarlanabilir. Bu ayar herhangi bir zamanda değiştirilebilir. Öğreten olarak girdiğinizde sadece görünümü değiştirir, veriyi değiştirmez.
- Varsayılan Geri Bildirimi Kullan: Etkinleştirilirse soruya cevap verilmediği zaman varsayılan “Bu soru doğrudur.” veya “Bu soru yanlıştır.“ cevabı gösterilir.
- Sonraki Etkinliğe Bağlantı: Dersin sonunda başka bir etkinliğe bağlantı kurmak için aşağıda açılan listeden bir etkinlik seçin.
- İlerleme Çubuğu: Öğrenenlerinize ders sayfalarının altında yaklaşık tamamlanma yüzdesini gösteren bir çubuk görüntülenmesini istiyorsanız bu seçeneğe “Evet” deyin.

- Ders ilerleme çubuğu sadece “sayfa 1-> sayfa 2-> sayfa n-> ders sonu->->->” gibi doğru bir şekilde ayarlanmış kurslar için “basit” gezinti sayfalarında düzgün olarak çalışır.
Uygunluk Ayarları

- Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: Dersinizin başlangıç ve bitiş tarihlerini buradan ayarlayabilirsiniz.
- Zaman Sınırı: Bu ayar, derse sınır koymanıza yardımcı olur. Öğrenenler çalışmaları esnasında sürekli kalan zamanı görürler. Zamanlayıcı süreleri dolmuş olsa da doğru cevap verdikleri zaman kursa devam edebilirler.
- Şifre Korumalı Ders: Eğer etkinleştirilirse derse katılabilmek için bir şifre gerekecektir.
- Dersin Mobil Uygulama Kullanılarak Çevrim Dışı Denenmesine İzin Verin: Bu seçeneği “Evet” olarak işaretlerseniz öğrenenler, Moodle’ın mobil uygulamasında içeriği sorularla birlikte indirebilir ve dersteki soruları çevrim dışı olarak cevaplayabilirler. Öğrenenler, ilk çevrim içi olduğu anda cevaplar, uygulamalar vb. siteye gönderilir. Bu seçenek internet bağlantısında sorun yaşayan kullanıcılar için idealdir. Ancak koşul olarak süre koyduğunuz veya soruları değerlendirmeye dâhil ettiğiniz derslerde güvenlik zafiyeti oluşturacağı için “Hayır” olarak bırakmanız daha doğru olacaktır.
Akış Kontrolü Bölümü

- Öğrenenin İnceleme İzni: Etkinleştirilirse öğrenenler dersi baştan sona kadar tekrar gözden geçirebilirler. Öğrenenler sadece cevaplarını gözden geçirebilecekler, değişiklik yapamayacaklardır.
- Bir Soru Daha Denemek İçin Seçenek Sunun: Eğer etkinleştirilirse öğrenenin yanlış cevap verdiği zaman, soruyu yeniden cevaplayabilir, doğru cevap vermesi durumunda da yeniden puan alamaz fakat derse devam edebilir.
- Her Bir Soru İçin En Fazla Uygulama Sayısı: Bu ayar, her soru için izin verilen maksimum deneme sayısını belirler. Art arda yanlış cevaplardan sonra yeterli başarıya ulaşıldığında dersin bir sonraki sayfası görüntülenir.
- Doğru Cevaptan Sonraki İşlem: Soruya doğru cevap verdikten sonra takip eden sayfalarda 3 seçeneğiniz mevcuttur:
- Normal Ders Akışı: Normal dersin akışı takip edilir.
- Görülmemiş Bir Sayfayı Göster: Daha önce görülmemiş sayfalar rastgele sırada gösterilir.
- Cevaplanmamış Bir Sayfa Göster: Cevaplanmamış sorular rastgele sırada gösterilir.
- Gösterilecek Sayfa Sayısı: Bu ayar, bir derste gösterilen sayfa sayısını belirler. Sayfaları rastgele bir sırayla gösterilen dersler için geçerlidir. (“Doğru Cevap Sonraki Eylem”, “Görülmemiş Bir Sayfa Göster” veya “Cevaplanmamış Bir Sayfa Göster” olarak ayarlanabilir). “Sıfır” olarak ayarlanırsa tüm sayfalar gösterilir.
Görsel 3.102: Ders Etkinliği Not Ayarları Ekranı
Not Bölümü
Not: Puanlama seçeneğini seçin. Eğer “Ölçek” seçerseniz açılan kutudan sizden ölçek türünü seçmeniz ve ayarlamanız istenecektir. “Puan” kullanacaksanız bu etkinlik için maksimum puan belirlemeniz gerekir.
- Not Kategorisi: Etkinliğin not kategorileri içinde hangi kategoride yer alacağını belirler.
- Geçme Notu: Öğrenenin başarılı olması için gerekli olan asgari notu belirleyin.
- Pratik Dersi: Not ile değerlendirilmez. (Eğer bu etkinliği not ile değerlendirmeyecek, hedef ve davranış kontrolü yapmayacaksanız ve öğrenenlerin sadece bazı bilgileri tekrarlamasını istiyorsanız bu seçeneği kullanın.)
- Kişisel Puanlama: Etkinleştirilirse her cevaba sayısal puan değeri (pozitif veya negatif) verilebilir.
- En Az Soru Sayısı: Etkinlik puanının hesaplanmasında kullanılacak soru sayısını belirler. Öğrenen, kaç soru cevapladığını ve daha ne kadar soru cevaplaması gerektiğini bilmelidir. Eğer içerik sayfası kullanacaksanız bu ayarı “0” yapın. Eğer bu ayarı kullanacaksanız kursun başında öğrenene ne kadar soruya cevap vermesi gerektiğini belirtin ve bir “Açıklama” girin.
- Tekrar Alma İzni: Öğrenenler derste birden fazla uygulama yapabilirler. Tüm uygulamaların ortalama veya en yüksek puan olup olmayacağını belirler. Bu ayar yalnızca soru sayfaları içeren dersler için geçerlidir. “Evet” seçilmişse sorular olmasa bile öğrenen dersi tekrar alabilir. Eğer soru sayfanız yoksa bu ayara “Hayır” deyin.
Genel Eklenti Ayarları Bölümü

- Uygunluk: Dersi, öğrenenlerin görmesine izin verin veya gizleyin.
- ID Numarası: Kimlik numarası sağlama, not hesaplama yöntemleri için bir yol sağlar. Etkinlik eğer herhangi bir not hesaplama yöntemine dâhil değilse kimlik numarası alanı boş bırakılabilir. Kimlik numarası Not Defterinde tanımlanabilse de sadece etkinlik ayarları sayfasında düzenlenebilir.
- Kurs İçeriğini İndirmeye Dâhil Et: Bu seçeneği “Evet” olarak işaretlerseniz öğrenen “Kurs İçeriğini İndir” seçeneğine tıkladığında oluşturulacak dosyaya bu etkinliğin içeriğini de dâhil edilecektir. “Hayır” olarak seçerseniz sadece “Ad” ve “Açıklama” kısmı pakete dâhil edilecektir.
Erişilebilirliği Sınırla
Dersi aşağıdaki seçenekleri kullanarak erişime kısıtlayabilir, öğrenenleri belirli koşulları yerine getirmeden derse erişmesini engelleyebilirsiniz.


- Etkinlik Tamamlama: Öğrenenin herhangi bir etkinliği tamamlamasını bu dersin ön koşulu yapabilirsiniz. Etkinliği seçtikten sonra bu etkinliğe ilişkin olarak şu seçenekleriniz olacaktır:
- Tamamlanmalı
- Tamamlandı olarak işaretlenmeli
- Başarısız notla tamamlanmalı
- Geçme notuyla tamamlanmalı
- Tarih: Belirli bir tarih ve saate kadar (veya bu tarihten sonra) erişimi engelleyin. Bu dersin erişimi için diğer etkinliğin (etkinliklerin) notuna ilişkin kısıtlama ekleyin.
- Kullanıcı Profili: Kullanıcının profil alanına göre kısıtlama ekleyebilirsiniz. Örneğin; herkese açık olan bir derste bu modüle sadece kendi okulunuzu, belirli bir sınıfı veya bir ülke alanını uygulayabilirsiniz.
- Grup: Eğer derste grup oluşturmuşsanız bu derse sadece o grup için kısıtlama ekleyebilirsiniz.
- Kısıtlama Ayarla: Tüm koşulların dışında kendinizin belirleyeceği bir veya birkaç koşulu tek koşul olarak ekleyebilirsiniz. Örneğin, bir etkinlikten geçer not alamayan ve belli gruba dâhil olan öğrenenler.
Tamamlama Koşulları

- Öğrenciler Etkinliği Yapıldı Olarak Elle İşaretlemelidir: Bu seçenekte öğrenenin dersi “Tamamlandı” olarak işaretlemesi gerekir.
- Koşulları Ekleyin: Bu seçeneği seçtiğinizde altında yer alan seçenekler aktif olacak ve şartları oluşturabileceksiniz.
- Etkinliği Görüntüleme: Bu seçenek dersin tamamlandı olarak işaretlenmesi için öğrenenin dersi görmesini gerektirir.
- Sona Ulaşmayı Gerektirir: Öğrenen, dersin son sayfasına ulaşmışsa “Ders Tamamlandı” olarak işaretlenir. Birden fazla sayfası olmayan ders için bu seçeneği işaretlemeyin.
- Zaman Harcama Gerektirir: Dersin “Tamamlandı” olarak işaretlenmesi için öğrenenin bu derste harcaması gereken zamanı ayarlayın. Özellikle video, ses gibi çoklu ortam dosyaları kullandıysanız bu süreyi asgari olarak çoklu ortam dosyasının zaman sınırı ile eşleyebilirsiniz.
- Not Alma: Dersin içinde değerlendirme yaptıysanız öğrenenin bu etkinliklere katılması ve bir not alması şartı aktif olur. Değerlendirme eklememişseniz bu seçeneği işaretlemeyin. Öğrenenin not almasının zorunlu olması durumunda bu notun “Not” bölümündeki “Geçme Notu” bölümünde belirlediğiniz nota ulaşması veya üzerinde puan olması gerekir.
- Zaman Çizelgesi Hatırlatıcı Ayarla: Öğrenenlerin bu etkinlikte çalışmaları için bir hatırlatıcı ayarlamanıza izin verir. Gösterge panelindeki zaman çizelgesi bloğunda “Ders eylem gerektiriyor” şeklinde görünecektir.
Etiketler
Bu bölümde yeni etiket ekleyebilir veya mevcut etiketlerden birini seçebilirsiniz.

- Yetkinlikler: Ders yetkinlikleri bölümünde sistem yöneticisi tarafından tamamlanan yetkinlikler arasından dersinize ait olanları seçebilirsiniz.

- Etkinlikler Tamamlandığında: Bu bölümde etkinliğin tamamlanması durumunda bunun yetkinliklere nasıl yansıtılacağını seçebilirsiniz. Dört seçeneğiz mevcuttur:
- Hiçbir Şey Yapma: Ders yetkinlikle eşleştirilmeyecektir.
- Yetkinliği Tamamla: “Yetkinlik Tamamlandı” olarak işaretlenecektir.
- Bulgu Ekle: Yetkinlik tamamlandığında buna ilişkin bulgu eklenir. (Dersin koşulları)
- Gözden Geçirmek İçin Gönder: Bu yetkinlikler başkası tarafından hazırlanacaksa bu seçeneği işaretleyin.
“Kaydet ve Derse Dön”e tıklayın.
Dersi ilk kez ekliyorsanız hemen size ne yapmak istediğinizi soran bir pencereyle karşılaşacaksınız. Burada dört seçeneğiniz olacak: “Soruları Al”, “İçerik Sayfası Ekle”, “Küme Ekle”, “Soru Sayfası Ekle”.
