● 9.1 Kursu Yedekleme

Yönetici ayrıcalıklarına sahip olmasanız da sizin de kursunuz için alabileceğiniz en önemli önlem kursunuzu yedeklemektir.

Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Boost temasında kursun hemen üstünde yer alan menüden

  • “Daha Fazla” sekmesine tıklayın. (01).
  • Ardından açılır listeden “Kurs Yeniden Kullanımını” (02) seçin, ve açılan pencereden en solda yer alan açılır kutuyu bulun.
Görsel 9.1: Boost Teması Yedekleme Ekranı
  • En solda yer alan “İçe Aktar” (03) kutucuğundan “Yedekle” (04) seçeneğini kullanın.

2. Klasik menüde ise yedekleme işlemleri için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Sol menüde bulunan “Ayarlar” (01) menüsüne gidin.
  • Menüden “Kurs Yönetimi”ni (02) seçin.
  • “Yedekle” ögesini seçin.
  • Seçeneklerden “Yedek dosyanızdan eklemek istediğiniz eklentileri ilave edin.”
Görsel 9.2: Klasik Menü Yedekleme Ekranı

Sonraki adımlarda her iki temada da ortak ayarlamalar aynı şekilde devam edecektir, isterseniz bunlara da kısaca bir göz atalım:

  • “Yedekle” seçeneğine tıkladığınızda bir pencere açılacaktır.
  • Gelen pencereden “Kurs”taki etkinliklerden yedeklemek istediklerinizi ve kullanıcı verilerini de dâhil ederek seçebilirsiniz.
  • “Sonraki” seçeneğine tıklayın.
  • Bir sonraki pencerede yedek dosyasına “Ad” vermeniz istenecektir.
  • Eğer bir problem oluşmamışsa kursunuzu başarıyla yedeklendiğini gösteren bir bildirimle karşılaşacaksınız.
  • “Tamam”a tıklayın.
  • Oluşturduğunuz “Yedek Dosyasını (.mbz Uzantılı)” göreceksiniz.
  • İsterseniz bir “Yedek” hâlini de bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Moodle iki tür yedek almaktadır:

  • Manuel olarak kendinizin yedek alması
  • Sistem yöneticisinin yedek alması

Moodle yedeklemede üç tür seçenek sunmaktadır:

1. İçerik ve Kullanıcıların Dâhil Edildiği Yedek

Sol tarafta içerikleriniz ve sağ tarafta kullanıcı verilerinin olduğu liste yer alır. Bunlardan tümünü seçebileceğiniz gibi tercihinize uygun olan etkinlikleri de seçebilirsiniz. Eğer kursun tam yedeğini almak istiyorsanız tümünü ancak anket, forum gibi bazı etkinlikleri başka bir ders için kullanacaksanız sadece onları da seçebilirsiniz. Kursunuzun bir kazaya uğrama ihtimaline karşın sınav sonrası, toplu ödev değerlendirmesinin yapılması gibi önemli değişikliklerin yapıldığı dönemlerde tam yedek almak oldukça yararlı olacaktır.

Görsel 9.3: Tam Yedekleme Ekranı
2. Kullanıcı Verisi Olmadan Sadece Kurs Verilerinin Yedeğinin Alınması

Mevcut kurs, başka bir siteye aktarılacak veya bir sonraki dönem öğrenenler için de aynı içerikler kullanılacaksa bu ideal bir seçenektir. Bu seçeneği, içeriğin büyük hacimli olduğu ve dosya yükleme sınırına takıldığı durumlarda kursu geri yüklerken dosya boyutu sorunu yaşamamak için kullanabilirsiniz.

Sol tarafta içerikleriniz ve sağ tarafta kullanıcı verilerinin olduğu liste yer alır. Bunlardan tümünü seçebileceğiniz gibi tercihinize uygun olan etkinlikleri de seçebilirsiniz. Eğer dersin tam yedeğini almak istiyorsanız tümünü ancak anket, forum vb. bazı etkinlikleri başka bir ders için kullanacaksanız sadece onları da seçebilirsiniz. Kursunuzun bir kazaya uğrama ihtimaline karşın sınav sonrası, toplu ödev değerlendirmesinin yapılması gibi önemli değişikliklerin yapıldığı dönemlerde tam yedek almak oldukça yararlı olacaktır.

Görsel 9.4: Sadece İçerik Yedekleme Ekranı
3. Sadece Kullanıcıların Etkileşimlerini Esas Alan Yedek

Kurs içeriğinin sağlam ve tam olarak elinizde bulunduğu durumlarda hem yedekleme işlemini hızlandırmak hem de dosya boyutunu azaltmak için bu seçeneği kullanabilirsiniz. Kurs içeriğinde değişiklik yapmadığınız durumlarda size her zaman için öğrenenlerin verileri gerekli olacaktır.

Bu anlamda öğrenenlerin sınav, ödev, ders gibi içeriklerine ilişkin değerlendirme sonuçları hem de diğer etkinliklere ilişkin etkileşimleri lazım olacaktır. Böyle durumlarda en ideal yedekleme seçeneği bu olacaktır.

Görsel 9.5: Sadece Kullanıcı Verilerini Yedekleme Ekranı

Tüm bunların yanı sıra hem kullanıcı verileri hem etkinliklerin sizin için önemli olanlarını da seçerek yedekleme yapabilirsiniz. Bu durumda sayısız seçenek ve farklı yedek dosyaları oluşacaktır. Tek sorun yedek dosyanıza isim verirken sonradan kolayca hatırlayabileceğiniz küçük anahtar kelimeler kullanmak en doğru seçenek olacaktır. Her ne kadar Moodle yedek dosyalarınızı yedekleme şeklinize göre farklı alanlara kaydederek size kolaylık sağlasa da benzer seçenekleri kullandığınız durumlarda dosyaları ayıklamak zor olacaktır.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş