● 3.9 Ders Etkinliği
Ders Etkinliğinin Bileşenleri
Giriş
Ders etkinliği, karmaşık ama güçlü bir etkinlik türüdür. Esas olarak öğrenenleri belirli bir eyleme yönlendirebileceğiniz bilgi ve soru sunan web sayfalarından oluşan bir dizidir. (Cole & Foster, 2008. s. 149), (Cooch, 2012).
Dersleri temel alarak bir dizi web sayfasından oluşur. Her sayfanın altında yönlendirme düğmeleri veya bir soru yer alır. Basılan düğmeye veya soruyu doğru veya yanlış cevaplamanıza bağlı olarak başka bir web sayfasına yönlendirilirsiniz. (Wild, 2011 s.256)
Ders modülü, öğrenme ve değerlendirmeyi içeren güçlü bir Moodle bileşenidir. Bir web sayfasının esnekliğini, sınavın etkileşimini ve dallanma yeteneklerini sunar . (Rice, 2015) Öğrenen, dallanmış derslerle soruya doğru cevap verdiğinde başka bir sayfaya, yanlış cevap verdiğindeyse aynı sayfaya veya başa döndürülebilir. 3x sürümlerinden itibaren H5P etkinliklerinin de kursa dâhil edilmesiyle ders modülü oldukça etkileşimli bir hâl almıştır. (Cole & Foster, age)
Ders oluştururken dersteki tüm sayfaları mantıksal sıralarında görürsünüz. Mantıksal sıra, öğrenenin her soruyu doğru yanıtlaması ve doğrudan ders boyunca ilerlemiş olması hâlinde öğrenenlerin onları görebileceği sıradır. (Nash, 2016, S91).
Ders hazırlamanın en zor yönlerinden biri, derste kullanacağınız malzemeleri nasıl seçip düzenleyeceğinize karar vermektir. Malzeme seçiminde iyi bir strateji belirlemek oldukça önemlidir. Derste kullanılan her ögenin doğrudan dersin hedefleriyle düzgün bir şekilde örtüşmesine ve tüm içeriğin doğru şekilde kullanıldığına emin olmalısınız. Burada atacağınız yanlış bir adım, materyalin kullanımını kafa karıştırıcı hâle getirecektir. Bu karmaşanın önüne geçmek için dallanma derslerinin matematiğini dikkatlice planlamanız gerekir. Dersteki dallanmayı artırdıkça öğrenenler için çok sayıda seçenekle ve yazılacak çok sayıda sayfayla karşılaşacaksınız.
Moodle, içeriğin seçilmesi, derse dâhil edilmesi ve düzenlenmesi konusunda oldukça gelişmiş özelliklere sahiptir . (Nash, 2016, S91) Bu sayede öğrenenlerin dersi bitirmeleri ve hedeflediğiniz kazanımlara ulaşmaları için onları içeriklere yönlendirir. Moodle, değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak öğrenenlerinizi dersin farklı bölümlerine yönlendirerek her öğrenenin performansına uygun içerikle muhatap olmasını sağlar. Böylece içeriği öğrenene uyarlamanız için size yeterince araç ve imkân sunar. Bu tür dersler, öğrenenlerin öğrendikleri aracılığıyla kendi öğrenme yollarını izlemelerini sağladığından dersler en çok dallanmalı veya rehberli içerik veya değerlendirme etkinliği sunmada yararlı ve eğlencelidir . (Dvorak, 2011, S.110)
Dersleri Etkili Bir Şekilde Kullanma
Moodle’daki diğer etkinliklerin aksine ders etkinliği daha karmaşıktır ancak zamanla içerik hazırlamaya devam ettikçe göründükleri kadar zor olmadıklarını fark edeceksiniz. İçeriği oluşturmak ve düzenlemek için daha fazla zaman ayırdıkça daha başarılı ve kullanışlı bir ders hazırladığınızı göreceksiniz.
Dersleri hazırlarken ünite, konu ve alt konular şeklinde düzenleyebilirsiniz. İçerikleri; metin, çoklu ortam, resim, benzetim vb. türlerden amacınıza en uygun olanla oluşturabilir, Moodle’ın kabiliyetlerini de işe koşarak bu tür materyallerle öğrenenlerle etkileşim kurabilir ve öğrenenlerin kendi aralarında etkileşimde bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Tüm bunları yaparken bu malzemeleri düzenleme, düzeltme ve yeniden inşa etmeye başlamadan önce iyi bir stratejinizin olması gerektiğini hep aklınızda tutun. (Nash, 2016, S 92)
Bu stratejiyi oluştururken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun:
- Öğrenenlerin konuyu derinlemesine kavramaları için gerekli düzeye uygun içerik nasıl seçilecek?
- Öğrenenler; ders boyunca doğru yolda, uygun bir düzlemde, yollarından sapmadan nasıl ilerleyecekler?
- Sonuç değerlendirmelerinde öğrenenlerin iyi performans sergilemeleri için nasıl bir strateji izlenecek?
- Bu stratejilerin başarıya ulaşması için mevcut materyallerin nasıl düzenlenmesi gerekir?
- İhtiyaç olması durumunda kursun güncellenmesi, iyileştirilmesi, yenilenmesi ve yeniden inşa edilmesi nasıl yapılacak?
Ders Biçimine Karar Verme
Öğrenme etkinlikleri; hatırlama, anlama, uygulama, analiz etme, değerlendirme ve yeni bilgi oluşturmayı içeren çeşitli öğrenme biçimlerini destekler.
Bir eğitimci olarak temel hedeflerinizden biri, öğrenenlerinizin yeni bilgileri kullanmaları ve özgün olmalarıdır. Moodle ders etkinliğinin diğer Moodle etkinliklerine göre farklı yönü, öğrenenlerinizin kursu yönlendirmesini sağlamanızdır. Yapılandırma, öğrenenlerin her sayfada yaptığı seçimlere göre bir öğrenme hedefine bağlıdır. Bir sonraki sayfada Moodle derslerini öğretim ve / veya değerlendirme amacıyla nasıl kullanabileceğinize ilişkin birkaç örnek verilmiştir.