● 3.4 Ödev Etkinliği

Ödevler, orta ve üst düzey kazanım ve hedefler için ideal bir etkinlik türüdür. Ödev modülüyle öğrenenlere ödev verilip değerlendirme yapılabilir. Ödevlerde öğrenenlerden yaptıkları çalışmaları içeren dosya göndermelerini, görüş ve düşüncelerini çevrim içi olarak yazmalarını veya Moodle’ın etkinlik ve kaynakları kullanılmadan harici bir çalışma yaparak göndermeleri istenebilir.

Ödev; Moodle üzerinden duyurulur, yapılan ödevler ya Word, Powerpoint, Visual Studio gibi elektronik ortamlarda ya da elle tutulur bir belge şeklinde öğretenlere ulaştırılır.

Yeni Ödev Ekleme

“Düzenlemeyi Aç” düğmesine tıklayın ve ödevi eklemek isteğiniz bölüme / haftaya (seçtiğiniz biçiminize göre farklılık gösterecektir.) gelerek “Yeni Etkinlik veya Kaynak Ekle”yi seçin. Daha sonra buradan “Ödev” etkinliğini seçin.

Görsel 3.28: Ödev Etkinliği Ayar Sayfası
Genel
  • Bu bölümde ödevin adı girilir ve ödevin içeriği, biçimi, öznitelikleri vs. ile ilgili açıklamalar yapılır.
Görsel 3.29: Ödev Etkinliği Genel Bilgiler Giriş Ekranı

Hemen altında yer alan “Etkinlik Talimatları” isimli kutuya ödevle ilgili yönergeler yerleştirilir.

  • Ek dosyalar bölümüne ise öğrenenlerin ödevi hazırlarken kullanabilecekleri kaynaklar, ayrıntılı yönerge, dosya şablonu vb. dosyalar eklenir.
Uygunluk

Öğrenenlerin ödevleri ne zaman göndereceklerine ilişkin ayarlar buradan yapılır.

  • Gönderme Tarihi Başlangıcı (Allow submissions from): Ödevin gönderileceği tarih etkinleştirilirse öğrenenler, belirlenen tarihten önce ödev gönderemezler.
Görsel 3.30: Ödev Uygunluk
Tarihler
  • Son Teslim Tarihi (Due date): Öğrenenin ödevi göndereceği son tarih etkinleştirilirse öğrenenin bu tarihten itibaren göndereceği ödev geç kalmış ödev olarak işaretlenir. (Kesim tarihi aktifleştirilmişse.)
  • Kesilme Tarihi (Cut-off date): Öğrenenlerin en son ödev gönderebileceği tarih etkinleştirilmezse öğrenenler, son teslim tarihi olarak seçilen zamandan sonra artık ödev gönderemezler.
  • Not Vermeyi Hatırlat (Remind me to grade by): Öğrenenlerin ödevlerinin değerlendirilmesi için öğretene hatırlatma uyarılarının başlayacağı tarihtir.

Buradaki ayarları “Erişilebilirliği Kısıtla” ile karıştırmayın. “Erişilebilirliği Kısıtla” ayarları, öğrenenin kurs sayfasında ödevi görüp göremeyeceğini veya ödevin öğrenene tamamen gizlenip gizlenmeyeceğini belirler. “Uygunluk Ayarı” öğrenenin ödevi görüp seçtikten sonra ödevini öğretene gönderip gönderemeyeceğini belirler.

Son teslim tarihi ve kesilme tarihlerini ayarlamaya özen gösterin. Eğer son gönderme tarihini etkinleştirmezseniz son teslim tarihinde ödevi kabul etmeyi durduracaktır. Bitiş tarihini etkinleştirir ve tarihi ayarlarsanız ödev, teslim tarihi ile bitiş tarihi arasındaki ödev göndermeyi kabul eder. Ancak bu aralıkta gönderilen ödevler geç kalmış olarak işaretlenir.

Bir öğrenen, bir ödeve tıkladığında Moodle ödevin açıklamasını görüntüler. Öğrenene ödevin nasıl yapılacağı ve yönergeler ile ilgili açıklama kullanılır. “Her Zaman Açıklamayı Göster” kutucuğu etkinleştirildiğinde öğrenen, belirlenen tarihten önce de ödevle ilgili açıklama ve yönergeleri görebilirken bu kutucuk etkinleştirilmezse ödeve ilişkin açıklama ve yönergeler belirlenen tarihten sonra görüntülenir.

Teslim tarihi yaklaşan ödevler “Yaklaşan Etkinlikler” bloğunda görünecektir. Bir teslim tarihi belirlemezseniz varsayılan olarak o güne (ödevi oluşturduğunuz gün) ayarlanır.

Gönderim Türleri

Gelişmiş Dosya Yükleme

Moodle’da en yaygın kullanılan ödev türüdür. Bu ödev türünde öğrenenler; film, metin, ses, program gibi çok farklı dosya formatlarında dosya gönderebilirler. Örneğin; öğreten, öğrenenlerden metin, video ve fotoğraf olmak üzere üç farklı dosya türünden oluşan bir ödev hazırlamaları için duyuru yapar. Öğrenenin göndereceği maksimum dosya sayısını beş olarak ayarlar. Öğrenen ödev olarak iki yazı dosyası, bir video ve iki fotoğraf şeklinde maksimum beş dosya yollayabilir.

Dosya türlerine sınırlama getirilmesini özellikle öneririz. Aksi hâlde Moodle, yüzlerce dosyanın yüklenmesine izin verecektir. Öğrenen tarafından gönderilen dosyanın açılabilmesi için onu çalıştıracak programa da ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle ödev etkinliği hazırlanırken gönderilecek dosya türlerinin sınırlanması ve yönergede hangi türde dosyanın kabul edileceğinin belirtilmesi gerekir.

Görsel 3.31: Ödev Gönderim Türleri

Bu ödev türünün bir diğer avantajı da tek tıklamayla tüm gönderilerin bilgisayara indirilebilmesidir. Sıkıştırılmış dosyayı bilgisayara indirdikten sonra her bir ödevi tek tek inceleyebilir, değişiklikleri ve yorumları hazırlayabilir, geri bildirim dosyalarını sıkıştırarak tekrar yükleyebilirsiniz.

“Çevrim İçi Metin” Türü Ödev

Bu ödev etkinliğinde öğrenen, verilen ödevi Moodle’daki HTML editörü ile yapmak mecburiyetinde olup dosya vb. belge gönderemez. Bu ödev türü; 800 ila 1000 kelimeden oluşan, detaylı bir değerlendirme gerektirmeyen, hızlı bir şekilde okunabilecek ödevler için idealdir.

Öğrenenlerin bir konuyu özetlemeleri, bir soruya cevap vermeleri, öğrendikleri konuları gerçek dünya örneklerine yansıtmaları, görüş ve düşüncelerini ifade etmeleri için oldukça elverişlidir.

Gönderilen ödev, öğretene bir Moodle sayfası olarak görünecektir. Şöyle eklenmektedir:

Bu gönderi türü, öğrenenlerin birlikte yaptıkları bir grup ödevindeki deneyimlerini ifade etmelerinde telekonferansta işlenen konuyla ilgili görüşlerin veya büyük projenin web sitesinin özeti olarak yayımlanmasında kullanılabilir.

Ödevlerin Değerlendirilmesi

Moodle, ödevlerin değerlendirilmesi için oldukça farklı seçenekler sunar. Doğrudan puanlama yapılabileceği gibi gönderilen dosyalar bilgisayara indirilerek çevrim dışı hâle getirilerek de değerlendirilebilir. İstediğiniz işlevselliği etkinleştirmek için Moodle’da atama etkinliğini ayarlarken nasıl not vereceğinizi belirlemeniz gerekir.

Görsel 3.32: Ödevlerin Değerlendirilmesi

Değerlendirilmek üzere bir ödev gönderildiğinde Moodle, öğretenin kontrol panosunda bir uyarı görüntüler. Ödev ayarlarından değerlendirilmesi gereken bir ödev olduğunda değerlendirme yapması için öğretene e-posta gönderecek şekilde de yapılandırma yapabilirsiniz. Öğreten, gönderilen ödeve doğrudan not verebileceği gibi gerekli incelemeleri yaptıktan sonra geri bildirimde bulunabilir.

Görsel 3.33: Not Verme Sayfası

“Not verme” sayfası ile öğreten; tüm ödevleri bir arada görebilir, ödevleri inceleyebilir, ödevle ilgili geri bildirimde bulunabilir ve ödevleri puanlayabilir.

Ödev eklenirken geri bildirim yorumları ve geri bildirim dosyalarını etkinleştirdiğinizde ödeve not verirken yorumda bulunabilir veya geri bildirim için dosya yükleyebilirsiniz.

Geri Bildirim Türleri
Görsel 3.34: Geri Bildirim Türleri Ekranı

Moodle’da ödev etkinliğini kullanarak geri bildirimde bulunmak için birkaç seçenek mevcuttur.

Not vermeye başlarken seçeneklerin kullanılabilmesi için kursu ayarlama sırasında kullanmak istediğiniz biçimleri kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

Geri Bildirim Yorumları
Görsel 3.35: Geri Bildirim Yorumları Ekranı

Bu seçenek, ödevle ilgili genel yorumlar yazmak için not verme sayfasının en altında bir kutu ekler.

Geri Bildirim Dosyaları

Eğitmenlerin, her bir öğrenene toplu yüklemenin bir parçası olarak sürüklenebilecek veya yüklenebilecek geri bildirim vermek için herhangi türde bir dosya yüklemelerine olanak tanır. Yüklenen dosya, önerileriniz, yorumlarınız vb. ile orijinal gönderimleri veya o öğrenen için oluşturduğunuz farklı bir belge olabilir.

Çevrim Dışı Not Verme Sayfası

Özellikle geri bildirim vermek için olmasa da çevrim dışı not verme dosyası, öğrenenlerin notlarını girmek için virgülle ayrılmış (cvs) dosyası olarak indirilip notların bu dosyaya işlenmesine imkân tanır. Böylece doğrudan Moodle üzerinden puanlamaya gerek kalmadan hesap tablosu sayfası kullanılarak öğrenenlerin puanlamaları, istenen zamanda dosyaya işlenerek Moodle’a yüklenebilir.

Görsel 3.36: Ödev Gönderim Notlandırma

Burada şu hususu akılda tutmak önemlidir: Bu dosya öğrenenlerin gönderdiği ödevleri kapsamaz. Öğrenenlerin ödevlerini de görmek istiyorsanız onları ayrıca toplu olarak indirmeniz gerekir.

Bu seçenek geri bildirim türlerinde “Çevrim Dışı Derecelendirme Ödevi” (Offline grading worksheet) seçili ise aktif olacaktır. Öğrenenlerin notlarını Excel’den toplu olarak değerlendirmek için sırasıyla “Kurs Adı>Ödev Adı>Tüm Gönderileri Görüntüle>Notlandırma Eylemi” yolunu takip etmeniz gerekir.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş