Kurs Sayfanızı Özelleştirme

Kursunuzun ana sayfasına geri dönelim. Bu, ön sayfanız veya portalınızla aynı değildir. Bunun yerine kursun kendisini geliştirmeye odaklanıyoruz.

Kurs sayfasını düzenlerken eklemeniz gereken özelleştiremediğiniz birkaç öge var mı? Bu bölümde eklemek isteyebileceğiniz birkaç öge anlatılmaktadır.

Takvim Bloğu

Kurs etkinliklerini sınırlayan bir takvim dâhil etmek, öğrenenlerinizin takipte kalmasına yardımcı olabilir. Takvim eklemek için önce aşağıdaki adımlarda gösterildiği gibi bir “Takvim” bloğu ekleyeceksiniz:

  • “Düzenlemeyi Aç” düğmesine tıklayın.
  • “Blok Ekle” menüsünde “Ekle” bağlantısına tıklayın.
  • Açılır menüde “Takvim”e tıklayın. Kurs sayfasında bir “Takvim” bloğu görünecektir.
  • Takvim bloğundaki “Eylemler” simgesine tıklayın ve görüntülemek istediğiniz seçenekleri yapılandırmak için “Takvimi Yapılandır” bloğunu seçin.
  • “Değişiklikleri Kaydet” düğmesine tıklayın.

Etkinlik eklemek için “Takvim” bloğunda etkinliğin gününe ve ardından “Yeni Olay”a tıklamanız yeterlidir. Yeni etkinlik kursa, kullanıcıya veya web sitesine uygulanabilir.

Takvim kullanıyorsanız aşağıdaki ögeleri eklemek isteyebilirsiniz; kurs başlangıç tarihi, kurs bitiş tarihi, anahtar son tarihler ve ayrıca değerli olabilecek yönetim sorunları. Bu ögelerin her birini kurslar için ayrı kurs takvimlerine ekleyebilirsiniz.

Eğitmen / Kurum Bağlantıları

Kurumunuzun misyon ve vizyon beyanıyla birlikte kurumunuzun büyük bir grafiğini dâhil etmek yerine, kurumun web sayfasına hızlı bir bağlantı eklemek için bir HTML bloğu kullanmak isteyebilirsiniz. Bu en çok amaçlarınız için yararlıdır.

Eğitmen liderliğindeki bir kursa eğitmenin iletişim bilgilerine bir bağlantı eklemek isteyebilirsiniz.

Öğrenen Başarı Bağlantıları

Web sitenizi çok düzenli tutmak için tüm öğrenen destek sitelerini tek bir yerde toplamak genellikle yararlıdır. Bu nedenle bir sayfa kaynağı veya liste kısaysa “Yardım Masasına”, “Çevrim İçi Kitaplığa”, “Yazma Merkezine” ve diğer destek alanlarına bağlantılar gibi kaynakları içeren başka bir HTML bloğu oluşturmak isteyebilirsiniz.

Kursunuzun Görünümünü Özelleştirmek için Ek Ögeler

Kursunuzun genel görünümünü tartıştık ancak kursunuzun görünümünü özelleştirmenize izin verecek birkaç ek öge var. Değişiklik yaparken erişilebilirliği ön plana çıkarmak ve “Öğrenmede Evrensel Tasarım” ilkelerini kullanmak isteyebilirsiniz.

Kaynak

Moodle size tasarım için birçok seçenek sunar ve neredeyse her içerik eklediğinizde web düzenleme kutularının ortaya geldiğini fark edebilirsiniz. Çok çeşitli renkler, yazı tipleri ve semboller kullanmak çok cazip olsa da tasarımı basit tuttuğunuzdan emin olun. Aşağıda birkaç önemli nokta yer almaktadır:

  • Yazı tiplerini dikkatlice seçin ve sürekli kullanın.
  • Arial veya Helvetica gibi bir Sans Serif yazı tipi kullanın. Bunları görme kusuru olan kişilerin okuması daha kolaydır. Bu yazı karakterleri çoğu tarayıcıda eşit olarak görüntülenirler.
  • Grafikleri metinle kullanıyorsanız büyütme yazılımının genellikle yüksek pikselli metinle sonuçlandığını ve okunmasının zor olabileceğini unutmayın.
  • HTML’de kod kodlarsanız yazı tipi için mutlak boyutlar yerine göreli boyutlar kullanın. Mutlak boyutlar kullanırsanız boyutlandırmayı kilitletmiş olur ve büyütme yazılımının büyütmesi mümkün olmaz.
  • Çok fazla renk kullanmaktan kaçının.
Görüntü

Görüntüler, kurslarınıza kişilik ve bireysel marka eklemenin çok güçlü bir yolu olabilir ancak çok fazla resim eklemek veya öğrenenleri alakasız görüntülerle boğma riski de vardır. Bu nedenle aşağıdaki noktaları aklınızda tuttuğunuzdan emin olun:

  • Anlamlı grafikler kullanın.
  • Grafikleri içeriğe anlam katacak ve içeriği pekiştirecek şekilde yerleştirin. (Öğrenenlerin dikkatini dağıtmamak veya kafalarını karıştırmamak için.)
  • Görüntülerin boyutunu, hızlı yüklenebilmeleri için optimize edin.
  • Büyük grafikler kullanmanız gerekiyorsa (örneğin, bir harita) tıklandığında genişleyen bir küçük resim oluşturun.
Temayla İlgili Önemli Noktalar

Bir an için “Site Yönetimi” menüsündeki “Görünüm”e geri dönelim. Kursunuzun görünümünü değiştirmenin yollarından biri temaları kullanmaktır. Moodle, kursunuza özelleştirilmiş bir görünüm ve his vermek için kullanılabilecek çok çeşitli yerleşik temalara sahiptir. Moodle geliştiricisi tarafından geliştirilen bir tema kullanmak faydalı olacaktır. Bunların birçoğu ücretsizdir ve diğerleri lisanslanabilir. Temalar; özellikle birden fazla cihaz kullanıyorsanız ve kursunuzun tabletler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, masaüstü bilgisayarlar ve diğer el cihazlarında öğrenenlerin içeriği otomatik olarak iyi görüntülemesini istiyorsanız yararlı olabilir.

Örneğin, birden fazla cihaz için optimize edilmiş ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlarla eşit derecede iyi çalışan bir tema kullanacaksanız “Klasik Tema”yı seçebilirsiniz. Bu, görme bozukluğu olan bireyler için esnektir; yazı tipi boyutları ve sütun yükseklikleri kullanıcılar tarafından ayarlanabilir. “Klasik Tema”nın birden fazla cihazda nasıl çalıştığına dair bir örnek aşağıda gösterilmiştir:

Kursunuz için tanınabilir, benzersiz bir marka elde etmek için kolayca özelleştirmenizi sağlayan temiz ve net bir görünüm istiyorsanız akışkan genişlikli, üç sütunlu modern bir tema seçebilirsiniz. “Boost Tema”sı bunlardan biridir. Üçüncü taraf bir satıcı tarafından geliştirilen ve standart Moodle kurulumlarıyla iyi çalışan bir eklentidir. Daha fazla tema bulmak için https://Moodle.org/plugins/browse.php? list=category&id=3 adresindeki Moodle eklentileri dizinini ziyaret edebilirsiniz.

Bu katkıda bulunulan temalardan birini yüklemek için http://docs.Moodle.org/26/en/Installing_add-ons sayfasına, eklentileri yüklemek için “Moodle Belgeleri” sayfasına bakın. Yüklendikten sonra “Site Yönetimi”ne giderek bir tema seçilebilir. “Görünüm” e tıkladıktan sonra “Temalar”a sonra da “Tema Seçici”ye tıklayın. “Temayı Değiştir” düğmesine tıklama ve seçenekler arasından seçim yapma fırsatınız olacaktır. Kullanılabilir seçeneklerden “Temizle” temasını seçtikten sonra aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi seçilen temayı “Tema Seçici” ayarlarında görürsünüz.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Moodle ile İçerik Geliştirme Copyright © 2024 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş