Metin ve Ortam Alanı
Kaynaklar, öğrenenlerin bir kursun öğrenme ve performans açısından sonuçlarını elde etmek için kullandıkları öğretici materyallerdir. Moodle, materyalleri kurs planınıza uygun akışı sağlayacak şekilde organize etmenizi ve öğrenme hedeflerinize göre kaynakları anlamlı bir şekilde hazır hâle getirmenizi sağlar. Bu kadar esnek olan Moodle; sahip olduğu modüller, günümüzün senkronize ve senkronize olmayan öğrenme ortamında giderek daha önemli hâle geldi. Bu bölümde bu kaynakları bir kursa nasıl ekleyeceğinizi ve bunlardan en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca öğrenenlerin sonuçlara ulaşmada başarılı olmasına katkıda bulunabilmek için kaynakların nasıl seçileceği, sıralanacağı ve dağıtılacağı üzerinde de duracağız.
Moodle üzerinde çalıştay, ödev, ders gibi etkinlikler yanında bağlantı (link), sayfa, kitap gibi kaynaklar eklemek de mümkündür. Bu ögelerin kurs tasarımına dâhil edilmesi öğretimi zenginleştirmek bakımından gerekli ve önemlidir.
Şimdi sırasıyla bu kaynakların nasıl ekleneceğine bakalım:
Metin ve Ortam Alanı
Bir ünite başlığı, kısa bir giriş veya açıklama eklemek veya öğrenenlerinize bir sonraki adımda ne yapacaklarını anlatan kısa talimatlar eklemek için “Metin ve Ortam Alanı”nı kullanabilirsiniz. Etiketleri ayraç olarak kullanabilirsiniz. Farklı konu veya haftaya geçişi belirginleştirmek, ayırt etmek veya vurgulamak için metin, resim ve çoklu ortam dosyaları veya html kodları kullanabilirsiniz. Sayfanıza “Metin ve Ortam Alanı” eklemek için:
- Düzenlemeyi açıp etkinlik ve kaynak ekle bölümünden “Metin ve Ortam Alanı” simgesine tıklayınız.
- “Genel” bölümünden “Kurs İndeksindeki Başlık” alanına metin ve medya alanını tanımlamak veya etkinliği tamamlamak için bir başlık girin. (Boş bırakırsanız metnin ilk karakterleri kullanılarak otomatik olarak bir başlık oluşturulacaktır.)
- “Metin” bölümüne bir açıklama girin.
- “Genel Eklenti Ayarları” bölümünden etiketin görünürlük-gizlilik ayarlarını yapabilir, kurs içeriğini indire dâhil edebilir, dil ayarlarını düzenleyebilirsiniz.
- “Erişimi Sınırla” bölümünden etkinliğe ilişkin kısıtlamaları belirleyebilirsiniz.
- Öğrenenlerin etkinliği manuel olarak işaretlemesini istiyorsanız “Tamamlama Koşulları”ndan “Öğrenenler Etkinliği Yapıldı Olarak Elle İşaretlemelidir” ayarını seçebilirsiniz.
- “Etiketler” alanından Metin ve Ortam Alanı için etiketler belirleyebilirsiniz.
- “Yetkinlikler” alanından bu etkinliğe bağlanan kurs yetkinliklerini ayarlayabilirsiniz.
- Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra kaydedebilirsiniz.
Metin ve Ortam Alanı Niçin Kullanılır?
- Bir ders bölümüne kısa bir açıklama eklemek için
- Gömülü bir ders sayfasını veya videoyu ders sayfasında doğrudan görüntülemek için
- Bir alt başlık veya resim ile uzun bir faaliyet listesini ayrıştırmak için.