Bölüm 6: Etkinlik Türleri

6.8.1 Cornell Notları (Cornell Notes)

“Cornell Metodu”, 1940’lı yıllarda Amerika’da bulunan Cornell Üniversitesi’nde Profesör Walter Pauk tarafından geliştirilen bir not tutma yöntemidir. Çoğunlukla “Cornell Not Tutma Tekniği” olarak da bilinir. “Cornell Metodu”, bir türlü hızına yetişemediğiniz anlatıcıyı yakalayarak etkili biçimde not tutmayı sağlar.  

 

“Cornell Notları” Öğrenci Ekranı

“Cornell Metodu” birçok eğitim faaliyetinde kullanılsa da özellikle üniversite öğrencileri için geliştirilmiş bir yöntemdir. Not alan kişinin aktif bir öğrenme sürecinde olmasını sağlayarak düzenli not almasını mümkün kılar. “Cornell Metodu”, özellikle sınav dönemlerinde, vize ve final çalışmalarında öğrencilere zamandan tasarruf ve kolaylık sağlar. Orijinal olarak “Anahtar Hususları”, “Notlar” ve “Özet” olmak üzere üç bölümden oluşan bu etkinlik, H5P’nin sunduğu avantajlar yanında sol tarafta kaynağın kendisini de sunmaktadır.

Nasıl Yapılır?

Birinci Aşama: “Başlık” kısmındaki “Üst Veri (Metadata) (01)” düğmesine tıklayarak açılan pencereden (Bölüm 5’te anlatıldığı gibi) “Telif ve Üst Veri”ye ilişkin bilgileri girin. “Başlık (02)” kısmında etkinliğin ismini yazın. “İnstructions (03)”ten etkinliğe ait yönergeyi yazın. “Exercise content (4)” bölümünden etkinlikte kaynak olarak kullanılacak medyayı seçin (ses, video veya metin).

 

Temel Bilgi Giriş Ekranı

 

İkinci Aşama: Etkinlik türünü seçtikten sonra etkinliğe ait “Başlık” bölümünden “Üst Veri (01)” bilgilerini girip etkinliğe uygun “Başlık” seçin ve “Kaynağınızı (03)” yükleyin. “Visuals (04)” bölümünden videoya ilişkin kapak vb. kullanacaksanız ilgili ayarları yapın. “Playback (05)” bölümünden oynatma ayarlarını ve “Accessibility (06)” bölümünden erişilebilirliğe ilişkin ayarları (alt yazı, farklı dil dosyaları, vb.) yapabilirsiniz.

 
İçerik Seçimi Ayarları

Üçüncü Aşama

  1. “Anahtar Hususlar” bölümünden “Cue field title (01)” kısmının altında yer alan “Metin Giriş Alanına” “Tanımı (02)” yazın.
  2. “Cue field placeholder (03)” kısmının altında yer alan “Metin Giriş Alanına (04)”  “Anahtar Hususlar”  bölümünde görüntülenecek “Metin Yer Tutucularına İlişkin Bilgileri” girin.
  3. “Note field title (05)” kısmının altında yer alan “Metin Giriş Alanına (06)” “Başlığı” yazın. 
  4. Not field placeholder (07)” kısmının altında yer alan “Metin Giriş Alanına (08)” “Not Alınacak Bölümde Görüntülenecek Metin Yer Tutucularına İlişkin Bilgileri” girin.
  5. “Summary field title (9)” “Özet(10)” bölümü için bir başlık girin.
  6. “Summary field placeholder (11)” “Öğrendiklerinizi Özetleyin” alanından öğrencileriniz için bir hatırlatma olarak özet bölümü yer tutucusunu ekleyin.

 

Anahtar Hususlar

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

H5P ile İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Zeki Tuman is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş