6.1.6 Kelimeleri Bul (Find the Words)

Öğrencinin bulması istenen bir dizi kelimenin karıştırılarak bulmaca hâline getirildiği bir kelime bulma oyunudur. Öğretmenin öğrencilerden bulunmasını istediği kelimelerin bir ızgara üzerinde, yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, sağdan sola, soldan sağa veya çapraz şekilde sıralanmasıyla oluşan ücretsiz bir HTML5 tabanlı kelime arama etkinliğidir. Öğrencilerin, bu etkinlikte, kılavuzdaki kelimeleri bularak işaretlemeleri gerekmektedir. Bu uygulama -oyunlaştırma- dil öğretiminde kelimelerin bulunması, öğrenilmesi ve tekrarı; birbiriyle ilişkili bir grup kelimenin öğrenilmesi ve hatırlanması açısından oldukça etkili bir etkinliktir.

“Kelimeleri Bul” Öğrenci Ekranı

Başlık kısmındaki “Üst Veri (Metadata) (01)” düğmesine tıklayarak açılan pencerede (Bölüm 5’te anlatıldığı gibi) “Telif ve Üst Veri”ye ilişkin bilgileri girin. “Başlık (02)” kısmında etkinliğin ismini yazın. “Task Description (03)” kısmına öğrencilerin ne hakkında yazması gerektiğine dair kısa bir yönerge yazın. “Word List (04)” kısmına bulunmasını istediğiniz kelimeleri, virgül (,) ile ayırarak girin. Alfabe Listesi (05)”te hangi alfabeyi kullanacaksanız o alfabenin girişini yapın. “Orientations (06)” kısmında bulunacak kelimelerin yerleşimini seçin. (Sağdan sola, soldan sağa, yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, çapraz vb.). Alfabe Listesi (07)”de hangi alfabe kullanılacaksa o alfabenin girişini yapın.

Temel Bilgi Giriş Ekranı

“Prefer overlap (02)” işaretlerseniz üst üste binen en yüksek harf sayısı arasından rastgele seçim yapar ve ekranda daha az yer kaplayan bir bulmaca oluşturur. Onay kutusu işaretlenmediğinde tüm geçerli harf ve konumlar arasından daha az yer kaplayandan ekran oluşturmak için program rastgele seçim yapar.

“Show vocabulary (03)”ü seçerseniz bulunacak kelimelerin listesi yan/alt tarafta görüntülenir.

“Enable show solution (02)”den çözümü gösterip göstermeyeceğinize ve “Enable retry (05)” bölümünden de yeni denemeye izin verip vermeyeceğinize karar verebilirsiniz.

Ayarlar

“Orientations” bölümünden

• “Horizontal- left to right (01)” yatay-soldan sağa
  • “Horizontal- right to left (02)” yatay-sağdan sola
  • “Vertical downwards (03)” dikey-aşağı doğru
  • “Vertical upwards (04)” dikey-yukarı doğru
  • “Diagonal downards– left to right (05)” çapraz aşağı-soldan saga
  • “Diagonal downards– right to left (06)” çapraz aşağı-sağdan sola
  • “Diagonal upwards- left to right (07)” çapraz yukarı-soldan saga
  • “Diagonal upwards- right to left (08)” çapraz yukarı-sağdan sola

bulunacak kelimelerin yerleşimini seçiyoruz.

Oryantasyon Ayarları