Bölüm 3: İçerik Geliştirmeye Giriş

3.3.2 Çoktan Seçmeli İçerik Türü İçin Geri Bildirim

Çoktan seçmeli soru türünde seçeneklerde yer alan “alternatif ”cevap maddelerine yani seçeneklerin her birine ayrı ayrı geri bildirim eklenebilir. (Brame, C., (2013) Writing good multiple choice test questions. Retrieved July 1, 2020 from https://cft.vanderbilt.edu/guides-sub-pages/writing-good-multiple-choice-test-questions/. İsimli çalışmasında çoktan seçmeli soru türünde sorunun hemen altında yer alan cevap seçeneklerini “alternatifler” olarak adlandırmakta ve bu alternatiflerden kazanıma uygun olan “alternatif/ler”i “cevap”, diğer alternatifleri ise “çeldirici” olarak tanımlamaktadır.)

Alternatiflere geri bildirim sunmadığınız takdirde öğrenci soruyu cevapladığında doğru cevaplar için yeşil (√), yanlış olanlar için kırmızı (×) işareti ile geri bildirimde bulunmaktadır. Seçeneklere (alternatiflere) geri bildirim girmediğiniz takdirde öğrencinin yapabileceği tek şey doğru cevabı bulana kadar seçenekleri işaretlemek olacaktır.

Çoktan Seçmeli Soru Geri Bildirimsiz

Şimdi isterseniz cevaplar ve çeldiriciler için de geri bildirimin sağlandığı ancak puanlamaya göre genel bir geri bildirim sağlanan bir örneği inceleyelim. Yanlış cevap kırmızı (×) işareti ile bildirilmiş (01) hemen altında neden yanlış olduğuna ilişkin olarak gerekli geri bildirimde bulunulmuştur. Aynı şekilde doğru cevap yeşil (√) tik ile işaretlenmiş ve cevaba ilişkin geri bildirimde bulunulmuştur.

Doğru ve Yanlış Cevaplara Geri Bildirim Sağlanan İçerik Türü

Şimdi de alınan puana (not durumuna) göre geri bildirimin sağlandığı bir örnek görelim. Yanlış cevap kırmızı (×) işareti bildirilmiş (01), hemen altında neden yanlış olduğuna ilişkin olarak gerekli geri bildirimde bulunulmuştur. Aynı şekilde doğru cevap yeşil (√) tik ile işaretlenmiş ve cevaba ilişkin geri bildirimde bulunulmuştur. En altta ise doğru cevapların durumuna bağlı olarak (03) ayrıca alttaki mavi metin, öğrencinin hiç doğru cevap vermemesine, 1 doğru cevap vermemesine veya 2 doğru cevap vermemesine bağlı olarak farklı türde bir geri bildirim sağlar.

Tam Geri Bildirim Sağlanan İçerik Türü

Çoktan seçmeli bir soruda doğru ve yanlış cevapları oluştururken, H5P arayüzü doğru cevabın nasıl işaretleneceğini açıkça gösterir. Ancak geri bildirim seçenekleri, “İpuçları ve Geri Bildirim” etiketli sekmelerin içinde gizlidir. Seçenekleri incelediğimizde geri bildirimin nasıl oluşturulacağını görüyoruz. Bunu yönetmenin bir yolu, doğru cevap için sadece “İpuçları ve Geri Bildirim”i düzenlemektir.

Doğru-Yanlış Soruların İşaretlenmesi

İlk kutu, yanıtın (doğru olarak işaretlenen) seçilmesi durumunda geri bildirimdir. Geri bildirim sağlayabilir başka çeldirici seçilirse bu, aynı geri bildirimin herhangi bir yanlış cevap için uygun olduğu durumlarda işe yarar.

Cevabın Seçildiğinde ve Seçilmediğinde Görüntülenecek Geri Bildirim

Yukarıdaki örnekte kullanılan diğer yaklaşım; cevap seçildiğinde görüntülenecek ileti metninin girişini yapmak ancak cevap verilmediğinde görüntülenecek metin kutusunu boş bırakmak ve her bir çeldirici için özel geri bildirim sağlamak (yanlış cevap); her biri için rehberlik sağlamak şeklindedir. Bu durumda, görüntülenen mesaj bu özel çeldirici içindir.

Cevabın Seçildiğinde ve Seçilmediğinde Boş Bırakılan Geri Bildirim

Genel bir geri bildirim oluşturmak her zaman gerekli değildir ve yalnızca birden fazla doğru yanıtın olduğu durumlarda yararlı olabilir. Yukarıdaki örnekte,
2 ögenin doğru olması için olası puanlar 2 üzerinden 0, 1, 2’dir. Bunlarla eşleşecek aralıkları yüzde (%0, %50 veya %100) olarak tanımlamak için biraz matematik kullanırız. Bu şekilde, öğrenci tümü yanlış, bir yanlış veya her ikisini birden doğru yaparsa daha fazla geri bildirim sağlayabiliriz.

Genel Geri Bildirim Ayarları