Bölüm 6: Etkinlik Türleri
6.4.2 İletişim Kartları (Dialog Cards)
“İletişim Kartları”, öğrencilerin kelimeleri, ifadeleri veya cümleleri ezberlemelerine yardımcı olmak için bir alıştırma olarak kullanılabilir. Kartların bir tarafına görüntü, diğer tarafına metin hatta altına da ses dosyası ekleyebilirsiniz. Böylelikle bu etkinlik, dersteki önemli bilgilere dair iyi bir hatırlatma aracı olabilir. Örneğin, dil öğreniminde kelimeyi hatırlatan bir resim kullanarak resmin (kartın) arkasına o dildeki karşılığını yazabilir, aynı zamanda kelimenin telaffuzunu (söylenişini) ses dosyası biçiminde ekleyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
“Başlık” kısmındaki “Üst Veri (Metadata) (01)” düğmesine tıklayarak açılan pencereden (Bölüm 5’te anlatıldığı gibi) “Telif ve Üst Veri”ye ilişkin bilgileri girin. “Başlık (02)” kısmında etkinliğin ismini yazın. “Başlık (03)” kısmında etkinlik görüntülendiğinde üst kısımda görüntülenecek olan başlığı yazın. “Mode (04)” ekran olup olmayacağını belirleyin. “Etkinlik Açıklaması (05)”e görevin tanımını yazın.
Diyaloglar kısmında; “Metin (01)”e karta dair ipucunu, “Cevap (02)”ye verilmesi gereken doğru cevabı, “Görsel (03)”e öğrenilmesi gereken veya hatırlatıcı resmi ekleyin. “Görsel” için “Alternatif Metin (04)”e uygun bir tanım yazıp “Ses Dosyaları (05)”e belirlediğiniz ses dosyasını, “İpuçları (06)”ya soru için ipucunu ekleyin. “Diyalog Ekle (07)” kısmına ihtiyacınız olduğunda yeni diyalog ekleyebilirsiniz.
“Davranış Ayarları” bölümünden detayları belirleyebilirsiniz. Etkinliğin yeniden yapılmasına izin vermek için “Yeniden Dene Düğmesi Devrede (01)”, iletişim kartlarında sadece ileri gidilmesini sağlamak için “Geri Dönüş Gezinmesini Kapat (02)” ve sadece kartın boyutunun metne uygun şekilde değişmesini sağlamak için “Metni Karta Sığacak Şekilde Boyutlandır (03)”, kartların gösterilme sırasının rastgele olmasını sağlamak için de “Kartları Karıştır (04)” seçeneklerini işaretleyin.