6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.1.6. Web Sitesi Olarak Dışa Aktarma

Bu seçenek, projenizi İnternet sunucusunda barındırılmaya hazır bir web sitesi olarak dışa aktarmanıza olanak tanır. Geliştirilen sayfalara ek olarak nesnenin içerik ağacını yeniden üreten bir yan gezinme menüsü oluşturulacaktır.

HTML, web sayfalarının yazıldığı dildir ve eXe ile yapılabilecek en kolay dışa aktarma biçimidir. Oluşturulan HTML sayfaları web sitelerine (bir sunucuya) yüklenebilir, bir USB belleğe kaydedilebilir, posta ile gönderilebilir. Web tarayıcısı, oluşturulan sayfaları açmak için tüm kişisel bilgisayarlarda bulunan bir kaynaktır. Bu yüzden öğrencilerinizin projenizi görebilecekleri konusunda gönül rahatlığı içinde olabilirsiniz.

web sitesine aktar
Görsel 6.10 Zeki TUMAN. Web Sitesine Aktar. (CC BY-SA)

eXeLearning bir Web Sitesi olarak dışa aktarırken belirttiğiniz yerde bir klasör oluşturur ve bu klasörün içine projenizde kullandığınız tüm dosyaları (resimler, metinler vb.) yerleştirir.

Adımlar

Web sitesi olarak dışa aktarmak için izlenecek adımlar şöyle olacaktır:

  • Dışa aktarmak istediğiniz .elp dosyasını açın.
  • Dosya / Dışa Aktar / Web Sitesi butonuna tıklayın.
  • Oluşturulacak klasörü kaydetmek istediğiniz yola yerleştiriyorsunuz ve “Kaydet” butonuna tıklıyorsunuz.

Belirtilen yolda, gerekli tüm dosyaları içerecek bir klasör oluşturulacaktır. Kaynağı görüntülemek için klasörü girin ve eXeLearning’in içinde oluşturacağı index.html dosyasını açın. Bu dosyaya çift tıklamak, kaynağı varsayılan olarak bilgisayar tarafından kullanılan tarayıcıda açacaktır. Her durumda, bilgisayarda bulunan bir klasör olduğunu unutmamalısınız, bu nedenle tarayıcıda görüntülense bile herhangi bir internet bağlantısını kullanmaz.

index.html dosyasını ara
Görsel 6.11 Zeki TUMAN. Oluşturulan Klasörün İçindeki index.html Dosyası. (CC BY-SA)

İstediğiniz şey bu içeriği İnternet’e yüklemekse aşağıdaki bölümde açıklanan adımla yayımlamalısınız.

Gelişmiş Modu etkinleştirirseniz, bir web sitesi olarak 2 dışa aktarma seçeneğinin daha sunulduğunu göreceksiniz:

  • Bağımsız klasör : Temel Kullanıcı’da varsayılan olarak görünen, daha önce bahsedilen “Web Sitesi” seçeneğidir. Belirttiğimiz gibi bir klasör oluşturun ve bu klasörün içine projenizde kullandığınız tüm dosyaları (resim, animasyon vb.) yerleştirin. Yeniden oluşturmak için eXeLearning’in içinde oluşturacağı index.html dosyasını açmanız yeterlidir. Solda gezinilebilir bir içindekiler tablosu ile bir web sayfası görüntülenecek ve o tablodaki bir bağlantıya tıklarsanız, o bölüm ekranda görüntülenecektir. Klasörün içeriğini istediğiniz yere kaydedebilirsiniz (USB bellek), bir web sayfasına yükleyebilirsiniz. Böylece notları öğrencilere ulaştırabilecektir.
  • ZIP sıkıştırılmış dosya : Bir önceki noktaya eşit bir yapı oluşturur, ancak önceki gibi bağımsız bir klasörde olacak tüm dosyaları tek bir ZIP dosyasında sıkıştırır. Sadece dosyanın adını belirtmeniz gerekiyor ve otomatik olarak .zip uzantısını atayacaktır. E-posta ile göndermek veya İnternet üzerinden göndermek için idealdir.
  • Benzersiz HTML sayfası: Ayrıca gerekli tüm kaynaklara sahip bir klasör oluşturur, ancak birkaç web sayfası ve bir tablo veya içindekiler dizini oluşturmak yerine, tüm içeriğin birbiri ardına görüntülendiği çok uzun tek bir web sayfası oluşturur. İçeriği yazdırmak için kullanışlıdır.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş