5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.14. VideoQuExt

Bu iDevice’ı, bir video dosyası veya YouTube videosu’nun çalındığı süre boyunca videoya sorular eklediğiniz bir etkinlik veya oyun oluşturmak için kullanacaksınız.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “VideoQuext” i seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

video sorgusu
Görsel 5.120 Zeki TUMAN. VideoQuExt Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gelişmiş Mod” u etkinleştirdiğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz. Son olarak ilave bir içerik ekleme seçeneğine sahipsiniz.


Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, VideoQuExt iDevice’ı oluşturulurken varsayılan olarak gösterilen sekmedir.

Bu sekmede; iDevice’da önerilen aktiviteleri, oyunu oynama talimatlarını, farklı yapılandırma seçeneklerini anlatacak ve öğrencilerinizin göreceği video ile ilgili soruları tanımlayacaksınız.

  • “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek yönergeleri tanımlayabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
yönergeler
Görsel 5.121 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümüne tıklayarak çözümleri rastgele göstermek isteyip istemediğinizi, çözümün gösterileceği süreyi, puanlama sistemini, can sayısını, iDevice’ı küçültülmüş göstermek isteyip istemediğinizi yapılandırabilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.122 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Sorular” bölümünde, YouTube videosu ekleme, soruları yazma ve sorunun hangi saniyede görüneceğine karar verme seçeneklerine sahipsiniz.
sorular
Görsel 5.123 Zeki TUMAN. Sorular. (CC BY-SA)

 

Adımlar şöyle olmalıdır:

  1. Eklenecek videonun “URL” sini girin.
  2. Videoyu oynatmaya başlamak için “Oynat” düğmesine tıklayın.
  3. Videonun yalnızca bir bölümünü oynatabilmek için aşağıdakileri yapın:
    1. Başlangıç ​zamanını belirtmek için videoyu tam başlamak istediğiniz noktada durdurun. Ardından, “Başlat”a ve gri zaman düğmesine tıklayın.
    2. Bitiş saatini belirtmek için videoyu tam olarak bitirmek istediğimiz noktada durdurun. Ardından, “Başlat” a ve gri zaman düğmesine tıklayın.
  4. Belirli bir anda soru girmek için “Soru Noktası” alanını seçerek aynı şekilde ilerleyin.
  5. Dilerseniz videonun başlangıç ​​zamanını ve süresini belirten bir kısmını kapatabilirsiniz.

simgeler Simgelerini kullanarak sorularınız arasında gezinebilir, sorularınıza yenilerini ekleyebilir veya onları silebilirsiniz. 


Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki aktivitede bir şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyecekleri bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara sabit bir doğru cevap yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek ve yeni bir meydan okuma veya sonraki bir aktivite için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve bir “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

Görsel 5.124 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.


SCORM

“SCORM” sekmesinde, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.125 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarmaları için ve içeriğinizi Moodle, eScholarium veya SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımladığınızda kullanılabileceğini unutmayın.


Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.


İçe / Dışa Aktar

“İçe Aktar / Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’de kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

paylaşmak
Görsel 5.126 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırması: VideoQuExt Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. Oyunlar” bölümünden “VideoQuExt” e tıklayın. Oyun için bir “Başlık” oluşturun.
  2. Üç soru oluşturun.
  3. “Şifreler” kısmından bir “Erişim Kodu” ve başarı yüzdesi %60’ı aşarsa görüntülenecek bir “İleti” oluşturun.
  4. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi” ne tamamlamak tıklayın.
  5. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş