5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.11. TriviExt

Bu iDevice’ı, 6 farklı “Konu” olarak kategorize edilen ve 1 ila 4 oyuncunun veya takımın oynayabileceği “Çoktan Seçmeli Sınav” türündeki (Seç, Sırala ve Kelime) sorularla kendi eğitici “TriviExt” inizi oluşturmak için kullanacaksınız.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “TriviExt”i seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

Bu iDevice’ı, 6 farklı “Tema” ya kadar kategorize edilmiş ve 1 ila 4 oyuncunun veya takımın aynı anda oynayabileceği “Seç” (Seç, Sırala ve Kelime) türündeki sorularla kendi “Bilgi Yarışmanızı” oluşturmak için kullanacaksınız. iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “TriviExt” i seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

idevice ekran görüntüsü
Görsel 5.97 Zeki TUMAN. TriviExt Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gelişmiş Mod” onay kutusunu işaretlediğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz. Son olarak ilave bir içerik ekleme seçeneğine sahipsiniz.


Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “TriviExt” oyunu oluşturulurken varsayılan olarak gösterilen sekmedir.

Bu sekmede; oyunu oynamak için talimatları, farklı yapılandırma seçeneklerini, sırasını seçmek için soruları veya öğrencilerinizin bilmeleri gereken ifadeleri ve kelimeleri tanımlayacaksınız.

  • “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek yönergeleri tanımlayabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
yönergeler
Görsel 5.98 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümüne tıklayarak soruları kategorize edeceğiniz “Konu Sayısı” nı, oyunu “Küçültülmüş Göster” meyi ve soruların “Çözüm Süresini Gösterme” yi ayarlayabilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.99 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Sorular” bölümünde şu seçenekleriniz olacak:
    • Daha sonra oluşturacağınız soruların gösterileceği konuların, “Kategorilerin” veya “Soruların” adını tanımlayın.
    • Oyun sistemini / türünü seçin : Seç (Birkaç cevap seçme), Sırala (Cevapları sıralama) veya Kelime (Kelimeyi tahmin etme).
    • “Çoktan Seçmeli Sınav”a benzer şekilde, “Multimedya Elemanının Türü”nü, “Seçeneklerin Sayısı”nı ve “Soru Başına Süre”yi seçebilirsiniz. Oyun sistemi olarak “Kelime” yi seçmeniz durumunda, görüntülenecek “Harf Yüzdesi” ni ve “Soru Zamanı” nı yapılandırabilirsiniz.

Cevaplarıyla birlikte soruların, onları oluşturduğunuz konu veya kategoriye atanacağını unutmamalısınız. Sayı kutusuna tıklayarak konu veya soru kategorisini değiştirebilirsiniz.

tema seçin
Görsel 5.100 Zeki TUMAN. Tema Seçin. (CC BY-SA)

Bir kategoride yanlış şekilde soru oluşturarak hata yaptıysanız merak etmeyin soruyu kopyalayabilir, kategoriyi değiştirebilir ve doğru kategoriye yapıştırabilirsiniz! Yeniden yazmanız gerekmeyecek.


Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki aktivitede bir şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyecekleri bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara sabit bir doğru cevap yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek ve yeni bir meydan okuma veya sonraki bir aktivite için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve bir “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

Bir kategoride yanlış şekilde soru oluşturarak hata yaptıysanız merak etmeyin soruyu kopyalayabilir, kategoriyi değiştirebilir ve doğru kategoriye yapıştırabilirsiniz! Yeniden yazmanız gerekmeyecek.

şifreler
Görsel 5.101 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.


SCORM

“SCORM” sekmesinde, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.102 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarma işlemleri için ve içeriğinizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımladığınızda kullanılabileceğini unutmayın.


Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.


İçe / Dışa Aktar

“İçe/Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’da kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

paylaşmak
Görsel 5.103 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

TriviExt Örneği: Beslenme İşlevi – Biyoloji

eXe Alıştırması: TriviExt Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Oyunlar” bölümünden “TriviExt” e tıklayın. Oyun için bir “Başlık” girin.
  2. “Sorular” bölümünde, “Konu 1” e istediğiniz başlığı koyun. Üç soru oluşturun (Seç, Sırala ve Kelime).
  3. “Konu 2” için tercih ettiğiniz bir başlık yazın. En az bir soru oluşturun.
  4. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi” ne tamamlamak tıklayın.
  5. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş