5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.13. Tanımla

Bu iDevice’ı, farklı sayıdaki ipucu yardımıyla oyuncunun bir kişiyi, nesneyi veya bir sorunun çözümünü bulması gereken etkinlikler oluşturmak için kullanabileceksiniz. Bu iDevice’ın esnekliği göz önünde bulundurulduğunda iki farklı türde etkinlik oluşturabilirsiniz:

• Tanımla “Normal Mod” (mevcut ipuçlarından herhangi birine puan kaybı olmadan erişilebilir)
  • Tanımla “Gelişmiş Mod” (görüntülenen her ipucu için puan düşülür)

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden iDevice “Tanımla” seçildiğinde eXeLearning’inizde aşağıdakiler görüntülenecektir:

Görsel 5.113 Zeki TUMAN. Tanımla Etkinliği Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gelişmiş Mod” u etkinleştirdiğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, iDevice Tanımla oluşturulurken varsayılan olarak görüntülenen sekmedir.

Bu sekmede, oyunu gerçekleştirmek için talimatları, mevcut farklı seçenekleri ve ayarları ve belirlediğiniz ipuçlarıyla soruları tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek talimatları belirtebileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
Görsel 5.114 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümüne tıklayarak oyunun küçültülmüş olarak görüntülenip görüntülenmeyeceğine, her ipucu görüntülendiğinde öğrencinin puanını düşürerek gelişmiş oyun modunun etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğine (“Gelişmiş Mod” etkinleştirilmezse, öğrenci tüm ipuçlarına erişebilir ve nihai puanı etkilenmez), soruların rastgele görüntülenip görüntülenmeyeceğine, kişiselleştirilmiş mesajların, çözümlerin ve sürenin görüntülenip görüntülenmeyeceğine, belirli bir doğru cevap yüzdesine ulaşıldığında oyunun sonunda gösterilecek geri bildirime ve görüntülenecek soru sayısına karar verebilirsiniz.
Görsel 5.115 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Sorular” bölümünde, her bir soru için şunları ayarlayabilirsiniz:
    • İleti (Sorunun İletisi)
    • Çözüm
    • Resim URL’si (İlgili bir resim)
    • Deneme Sayısı (Soruyu cevaplandırmak için yapılabilecek)
    • İpucu Sayısı (Her soruya eşlik edecek)
Görsel 5.116 Zeki TUMAN. Sorular. (CC BY-SA)

Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki aktiviteden şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyeceklerini gösteren bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara belirli bir isabet yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek; yeni bir meydan okuma veya sonraki etkinlik için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

Görsel 5.117 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır ve ayarları yalnızca resimdeki gibi işaretlediğinizde görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinde öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve içeriğinizi dışa aktarırken hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.118 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarımları için ve içeriğinizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımlarken kullanılabileceğini lütfen unutmayın.

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

İçe/Dışa Aktar

“İçe / Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’de kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

aktar
Görsel 5.119 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırma : Tanımla Oyunu Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  • “Oyunlar” bölümünden “Tanımla” ya tıklayın. Oyun için bir “Başlık” oluşturun.
  • Eşlik eden görsellerle birlikte birkaç soru oluşturun. Her biri için 2 deneme yapmaya izin verin.
  • “Normal mod” da mı yoksa “Gelişmiş mod” da mı çalışacağınıza karar verin. Var olan farklı “Oyun Türleri” nden en beğendiğinizi seçin.
  • iDevice için bir “Erişim Kodu” ve %60’tan fazla doğru yaparsanız bir “Tamamlama Kodu” oluşturun.
  • Değişikliklerinizi kaydedin (Dosya > Kaydet).