5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.2. Seçimli Sınav

Bu iDevice’ı, bir veya daha fazla doğru seçenek ve sıralama sorularına sahip birden çok seçenekli sınav sorularına dayalı oyunlar oluşturmak için kullanabileceksiniz. Bu soruda belirtilen sıraya göre oyuncunun farklı seçenekleri düzenlemesi gerekir.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “Seçimli Sınav”ı seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

Seçmek
Görsel 5.39 Zeki TUMAN. Seçimli Sınav Oluşturmak. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gelişmiş Mod” onay kutusunu işaretlediğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz. Son olarak ilave bir içerik ekleme seçeneğine sahipsiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “Seçimli Sınav” iDevice’ı oluşturulurken varsayılan olarak gösterilen sekmedir.

Bu sekmede; iDevice’da önerilen aktiviteleri, oyunu oynama talimatlarını, farklı yapılandırma seçeneklerini anlatacak ve öğrencilerinizin bilmesi gereken kelime veya ifadelerin tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek yönergeleri tanımlayabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
Yönergeler
Görsel 5.40 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümünden; öğrencilerinize her soruyu cevaplamaları için verdiğiniz maksimum süreyi, gösterilecek harf yüzdesini, her soru için çözümleri göstermeyi ve soruları karıştırmak isteyip istemediğinizi yapılandırabilirsiniz. Bununla birlikte puanlamayı ve geri bildirimi ayarlayabilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.41 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Sorular” bölümünde şu seçenekleriniz olacak:
    • Oyun sistemini/türünü seçin: Seç (Birkaç cevap seçme), Sırala (Cevapları sıralama) veya Kelime (Bir kelimeyi tahmin etme)
    • İlk iki durumda; diğer oyunlarda olduğu gibi multimedya öğesinin türünü, seçeneklerin sayısını ve soru başına süreyi seçebilirsiniz.
    • Oyun sistemi olarak “Kelime” seçilmesi durumunda, görüntülenecek “Harf Yüzdesi” ve “Soru Zamanı” yapılandırılabilir.

Şifreler

“Şifreler” sekmesinde, oyuncuların bir önceki aktivitede bir şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyecekleri bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara sabit bir doğru cevap yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek ve yeni bir meydan okuma veya sonraki bir aktivite için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve bir “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

şifreler
Görsel 5.42 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinde, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.43 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarma işlemleri için ve içeriğinizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımladığınızda kullanılabileceğini unutmayın.

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

İçe / Dışa Aktar

“İçe Aktar / Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’da kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

Görsel 5.44 Zeki TUMAN. Paylaşmak. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırması: Seçimli Sınav Etkinliği Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. Oyunlar” bölümünden “Çoktan Seçmeli Sınav”a tıklayın. Oyun için bir “Başlık” girin.
  3. Her biri bir tür olan üç soru oluşturun.
  4. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi”netamamlamak tıklayın.
  5. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).