6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.1.4. SCORM/IMS Olarak Dışa Aktarma

Hem SCORM hem de IMS, içeriğin farklı çevrim içi eğitim platformlarıyla uyumlu olacak şekilde geliştirildiği bir dizi kural veya standart olan iki eğitim standardıdır. SCORM veya IMS standartlarında bir eğitim kaynağı oluşturduğunuzda farklı platformlarda doğru görüntülenmesini sağlar.

SCORM veya IMS'de dışa aktarma
Görsel 6.7 Zeki TUMAN. SCORM veya IMS Dışa Aktarma. (CC BY-SA)

Temel farklılıklar kaynağın amacında yatmaktadır: IMS yalnızca açıklayıcıdır, yani yalnızca öğrencilere bilgi göstermeye hizmet eder, SCORM ise değerlendirilebilir etkileşimli etkinlikler içindir: Öğrenci onlarla ve öğretmenle eylemler yapmalıdır. Öğrencinin ulaştığı puanı puanlayabilir veya görebilir.

Her durumda, eXeLearning ile oluşturulan içeriklerde sadece “SCORM Quiz” etkinlikleri, “Geogebra Etkinliği” ve “Deneysel Oyunların” SCORM olarak dışa aktarıldığında not kaydettiğini hatırlatalım.

2.5.1 sürümünden itibaren standart SCORM dışa aktarma formatının, kaynağınızı Moodle’da yayımlayacaksanız SCORM 1.2 önerisinde bulunduğumuzu hatırlatalım.

Adımlar

SCORM1.2 olarak dışa aktarmak için izlenecek adımlar şöyle olacaktır:

1. Dışa aktarmak istediğiniz .elp dosyasını açın.
  2. Dosya / Dışa Aktar / SCORM1.2 butonuna tıklayın.
  3. Kendinizi istediğiniz rotaya yerleştirin, bir isim koyun ve “Kaydet” butonuna tıklayın.

Belirtilen ada ve .zip uzantılı bir dosya, sağlanan yola kaydedilecektir. Sıkıştırılmamış dosya, kaynağı SCORM’u destekleyen platformlara ve havuzlara yayımlamak için kullanılacaktır.

IMS olarak dışa aktarmak istendiğinde, süreç benzer olacaktır. Bu durumda Dosya / Dışa Aktar / IMS İçerik Paketi‘nin seçilmesi gerekmektedir.

Gelişmiş Mod kutusunu aktif ederseniz SCORM 1.2 ve SCORM 2004 olarak dışa aktarma seçeneğini göreceksiniz.

• SCORM 1.2. Oluşturulan ilk sürümdür.
  • SCORM 2004 Dijital öğrenme platformlarında kaynakların sıralanmasını ve organizasyonunu kolaylaştıran geliştirilmiş sürüm.

SCORM2004 olarak dışa aktarım yapmak istiyorsanız şu adımları takip edeceksiniz:

• Dışa aktarmak istediğiniz .elp dosyasını açın.
  • “Gelişmiş Mod”u etkinleştirin.
  • Dosya / Dışa Aktar / SCORM 2004 butonuna tıklayın.
  • Kendi istediğiniz yola yerleştirin, bir isim koyun ve “Kaydet” butonuna tıklayın.