6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.1.3. Sayfayı .elp Olarak Dışa Aktarma

Çalışmanızı daha küçük dosyalara bölmek istediğinizde Dosya > Dışa Aktar > Mevcut Sayfayı .elp Olarak Dışa Aktar seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu dosyaları başka projelerde de yeniden kullanabileceksiniz. Dışa aktarmak istediğiniz düğüme sağ tıklayarak da yapabileceğinizi unutmayın.

İşlem basit olacak:

1. İçerik ağacında içeriği çıkarmak istediğiniz düğümü seçin.

2. Farenin sağ tuşuna tıklandığında “Bu sayfayı .elp Olarak Dışa Aktar” seçeneği görüntülenecektir. “Gelişmiş Mod” da bu seçeneğe Dosya > Dışa Aktar menüsünden erişebilirsiniz.

3. Seçeneğe tıklandığında oluşturacağınız pakete yeni bir isim verebileceğiniz bir gezinti penceresi açılacaktır.

dışa aktarma
Görsel 6.6 Zeki TUMAN. Elp’yi Dışa Aktarma. (CC BY-SA)

Çıkarmadan elde edilen .elp‘nin, özellikler sekmesinde orijinal yazarın adını koruduğunu unutmayın. Başlık olarak, varsayılan olan üst düğümün başlığı gösterilecektir, ancak yeni bir içerik olduğu için geri kalan alanların doldurulması gerekecektir.

Bunları Biliyor Musunuz?

Sistematik bir şekilde çalışacaksanız içerik oluşturmak için yönergeler ve kılavuzlar oluşturmak çok önemli olacaktır. Kullanacağınız görüntülerin boyutlarını, bunları ücretsiz lisanslarla bulabileceğiniz depoları, başvurabileceğiniz bilgi kaynaklarını, nereden elde edebileceğinizi göz önünde bulundurarak kendi stil kılavuzunuzu oluşturmanızı öneririz.

Özetle içerik oluştururken sistematik olmanızı öneririz. Öğrencileriniz bunun için size teşekkür edecek.

eXe Alıştırması: Paketi Ayıklayın

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Bir .elp dosyası açın.
  2. En az iki farklı düğüm ayıklayın. Bunları “İndirilen Kaynaklar” klasörünüze eXe01, eXe02 adlarıyla kaydedin.
  3. Her birini açın ve içeriğin doğru göründüğünü kontrol edin.
  4. Çıkarılan bu içerikleri, ilk sürücüye indirdiğiniz .elp dosyalarından herhangi biriyle birleştirmeyi deneyin.
  5. Elde edilen yeni .elp dosyasını farklı adlarıyla kaydedin.