6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.1.2. Sayfaya .elp Ekleyin

Kendi hazırladığınız veya internetten indirdiğiniz başka bir çalışmanızı tamamlamak istediğinizde bu sayfadaki Dosya > İçe Aktar > .elp Ekle seçeneğini kullanabilirsiniz.

.elp’in bağlı olmasını istediğiniz bölümde sağ tuşa tıklayarak da yapabileceğinizi unutmayın.

Uyumsuzluklara yol açmamak için yeni paketin lisanslarını dikkate almanız gerekecek.

Şu işlemleri gerçekleştirin:

1.- İçerik ağacında yeni içeriği eklemek istediğiniz düğümü seçin.

2.- Farenin sağ tuşuna tıklandığında size “.elp’yi Bu Sayfaya Ekle” seçeneği gösterilecektir. Gelişmiş modda, bu seçeneğe Dosya > İçe Aktar menüsünden erişilebilir.

3.- Seçeneği seçerek eklenecek .elp paketini seçeceğiniz bir gezinme penceresi açılacaktır.

4.- Seçildikten sonra yeni paketin içeriği, onu eklediğiniz düğümden daha düşük bir düzeyde entegre edilecektir.

paket ekle
Görsel 6.5 Zeki TUMAN. Elp Ekleme. (CC BY-SA)

Çalıştığınız paketin özellikler sekmesinin meta verilerinin ve bilgilerinin korunduğunu ve yeni .elp eklenerek değişmediğini unutmayın. Eklenen paketin meta verileri olması durumunda kaldırılacaktır.

¿Biliyormusunuz?

Fikri mülkiyet ve telif hakkı kavramlarını sıklıkla duymuşsunuzdur. Bu kavramlar ne anlama geliyor?

Dünya Fikri Mülkiyet Bildirgesi, onu “ortak anlaşma ile fikri nitelikte olduğu ve korunmaya değer olduğu kabul edilen herhangi bir mülkiyet” olarak ifade eder. Telif hakkı adı verilen fikri mülkiyetin bir yönü ile özellikle ilgileniyoruz.

Telif hakkı, yayımlanmış veya yayımlanmamış olsun, bir eser oluşturmanın basit gerçeği için yazarların haklarını düzenleyen bir dizi kural ve ilkedir. Bu, bir yazarın eserini oluşturduğu (bir metin oluşturduğu, bir fotoğraf çektiği, …) andan itibaren onun üzerinde bir dizi hakka sahip olduğu anlamına gelir.

Bu haklar, sözde manevi hakları ve ekonomik hakları içerir. İlki, İspanyol mevzuatında en çok atıfta bulunulanlardır ve eserin yazarının tanınması veya yorumlarında veya icralarında sanatçının adının tanınması gibi hususları içerir. Ayrıca Kültür ve Spor Bakanlığı’nın internet sitesinde de yer aldığı üzere eserin bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve değiştirilmemesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Öte yandan, ekonomik haklar, ekonomik değeri olması muhtemel olanlardır ve genellikle Anglo-Sakson Telif hakkı veya telif hakkı kavramıyla ilişkilendirilir. Ünlü © sembolu ile bilinen Telif hakkı, tüm hakların saklı olduğu fikriyle ilişkilendirilmiştir.

Bu model şimdiye kadar yazarların haklarını az çok etkili bir şekilde korumuş olsa da İnternet’in gelişmesi ve onunla bağlantılı bilgi alışverişi kullanımının eğitimcilerin olanaklarını sınırladığı anlamına geliyor. Bu nedenle, son yıllarda bilginin serbest akışını ve yeniden kullanımını sınırlayan yasal engelleri ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yönelik girişimlerde bulunulmuştur.

Copyleft (bir kopyanın veya bir eserden türetilen bir versiyonun alıcısının, hem eserin kendisini hem de ondan türetilen versiyonları kullanması, değiştirmesi ve yeniden dağıtması olasılığını öne süren kelimelerle oynayın) veya Creative gibi kavramlar Yazarın hangi hakların saklı tutulup tutulmadığını belirlemesine izin veren Commons lisansları, telif hakkını nasıl anladığımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Bununla ilgili daha fazla bilgiyi Cedec öğretmenlere yönelik, lisansları kullanmak için Pratik Kılavuz’da bulabilirsiniz.

 

eXe Alıştırması: Paket Ekleme

Aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Bir .elp dosyası açın.
  2. İndirdiğiniz başka bir dosyayı veya üzerinde çalıştığınız didaktik üniteyi içine yerleştirin.
  3. .elp’nin özelliklerini değiştirin.
  4. Ortaya çıkan .elp dosyasını farklı bir isimle kaydedin.
  5. Sonucu görebilmek için dışa aktarma işlemini yapın.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş