1. Bölüm: eXeLearning’e Giriş

1.2. Neden eXeLearning?

eXeLearning’in açık kaynaklı, ücretsiz ve çoklu platform desteği vardır. Kullanıcıların kolayca eXeLearning’e erişmesine, bu yazılımla içerik üretmesine, daha önceden üretilen içerikleri değiştirmesine, geliştirmesine ve yeniden dağıtmasına; bilginin paylaşılmasına ve yayımlanmasına teşvik eder. eXeLearning; açık eğitim kaynağı oluşturulmasına, oluşturulan içeriklerin paylaşılmasına ve yayımlanmasına destek verir; açık ve özgür yazılımı destekleyip teşvik eder.
eXeLearning ile Eğitim İçeriği Oluşturmak için 10 Neden
Görsel 1. Burhan GÜNAY. eXeLearning’i Kullanmak için 10 Neden. (CC BY-SA)
  1. Güçlü bir otorite tarafından koordine edilen ve yönetilen ücretsiz bir yazılım projesidir ve bu herhangi bir yazılım için güçlü bir destek anlamına gelir.
  2. Açık kaynaklı ve ücretsizdir. Herkesin kullanımına açıktır. Dileyen herkes kaynak kodunu inceleyebilir, değiştirebilir ve geliştirebilir; bu kodun gelişimine katkıda bulunabilir.
  3. İçeriğinizin, hangi platformda yayımlanacağı kararından bağımsız bir biçimde öğrenme materyali oluşturmanıza ve kaynağı istediğiniz zaman değiştirmenize imkân sağlar. Çevrim içi ortamda farklı araç ve hizmetlerle oluşturulan öğrenme materyalleri herhangi bir aksaklık ve arıza durumunda kaybolurken eXeLearning’de kaynak her zaman elinizde olduğu için içeriğinizi istediğiniz zaman kolayca yeniden çevrim içi ortamlara yükleyebilir, bunlarda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
  4. Çoklu platform desteği sayesinde, her türü işletim sisteminde çalışabilirsiniz ve eXeLearning ile oluşturduğunuz materyaller duyarlı tasarıma (responsive) sahip olduğundan oluşturulan içerik herhangi bir cihazda (masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet veya mobil cihaz) doğru şekilde görüntülenmektedir.
  5. Farklı içerik türleri kolayca eklenebilir: Resimler, videolar, ses grupları ve hatta diğer uygulamalarda (GeoGebra, SlideShare, H5P, Genially…) oluşturulan içeriklere eXeLearning farklı türde etkileşimli etkinlikler sunar. İçerikleri sunmak için farklı stilleri seçebilir veya kendi tasarımınızı kolayca oluşturabilirsiniz. İçeriklerinizi akordiyon, sayfa veya sekme gibi ilgi çekici efektlerle sunabilirsiniz.
  6. Uygun formatı (farklı üst bilgiler, listeler, açıklamalar, tanımlar vb.) ve içerikle ilgili bilgileri (başlıklar, yetki onayları, lisanslar, bağlantı başlıkları vb.) eklemenize olanak sağlayarak erişilebilir içerik oluşturmanızı kolaylaştırır.
  7. İçeriği; HTML, EPUB3 veya XLIFF (çeviri yapmak için kullanılır) gibi farklı standart formatlarda, Moodle gibi platformlarla çalışmak için SCORM veya IMS eğitim standartlarında dışa aktarabilirsiniz. Bu çeşitli dışa aktarma olanakları; içeriği bilgisayarınıza veya bir harici belleğe kaydetmenize, görüntülemenize, e-postayla göndermenize veya farklı web alanlarında, platformlarda, ÖMS’lerde ve depolarda çevrim içi olarak yayımlamanıza olanak tanır.
  8. Üst verilerin (LOM, LOM-es ve Dublin Çekirdek standartlarında) içeriğini, kataloglama ve Procomun gibi açık eğitim kaynağı depolarında yayımlama olanağı sağlar.
  9. Aktif eXeLearning Topluluğu, özellikle sorunların hızlı bir şekilde çözüldüğü ve önerilerin sunulduğu eXeLearning.net‘teki forumlar aracılığıyla kullanıcılara destek sunar. Twitter ve Telegram gibi sosyal ağlarda da iletişim imkânı sağlar.
  10. Kullanıcıların katkıları, hata bildirimleri ve önerileri sayesinde sürekli gelişmekte ve düzenli olarak hem kendisinin hem de diğer kurumlar ve projeyle gönüllü olarak iş birliği yapan kişilerin yeni geliştirmelerini sağlamaktadır. Kaynak kodu, projenin gelişimini takip edebileceğiniz GitHub’da mevcuttur.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş