6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.2.1. Moodle’da Yayımlama

eXeLearning ile oluşturduğunuz içeriğinizi hem Web sitesi formatında hem de SCORM veya IMS olarak Moodle platformuna yükleyebilirsiniz.

Dışa aktarma formatına bağlı olarak yayınlama seçenekleri
Görsel 6.14 Zeki TUMAN. Dışa Aktarma Formatına Bağlı Olarak Yayımlama Seçenekleri. (CC BY-SA)

Size en uygun format hangisi?

• SCORM: Bu seçeneğe sahip araçların (GeoGebra, SCORM Anketi ve Oyunlar) notlarını kaydetmek ve öğrencilerin görüntüledikleri sayfaları takip etmek istiyorsanız. Moodle şu anda SCORM2004’ü desteklemediğinden SCORM1.2’de dışa aktarmanızı öneririz.
  • IMS: Yalnızca içeriği göstermek istiyorsanız, ancak bu paketin Moodle’a yüklerken meta verilerini korumasını istiyorsanız öneririz.
  • Web Sitesi: Yalnızca içeriği görüntülemek istiyorsanız ve meta verilere ihtiyacınız yoksa öneririz. Aşağıda göreceğiniz gibi daha çekici bir görüntü sunduğundan, yukarıda belirtilen iDevice’ı kullanmadıysanız en çok önerilen seçenek budur.

Bu görüntü farklılıklarını göstermek için aşağıda Moodle’a yüklenen aynı kaynağı üç biçimde görebilirsiniz.

İnternet Sitesi

Görsel 6.15 Zeki TUMAN. Web Sitesi Olarak Göster. (CC BY-SA)

SCORM

Görsel 6.16 Zeki TUMAN. SCORM Olarak Görselleştirme. (CC BY-SA)

IMS

Görsel 6.17 Zeki TUMAN. IMS Olarak Göster. (CC BY-SA)

Moodle’da Yayımlama

Ardından, bu biçimlerin her birinin Moodle’da yayımlanma sürecini göreceksiniz.

SCORM Olarak Yayımlama

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Etkinlik veya kaynak ekli: SCORM paketini seçin.
  2. Verileri doldurun ve SCORM dosyanızı yükleyin.
  3. Değişiklikleri “Kaydedin” ve “Göster”e tıklayın.
  4. Görünüm: “Normal”i seçin ve “Enter”a tıklayın.
SCORM'u Moodle'da yayımlayın
Görsel 6.18 Zeki TUMAN. SCORM’u Moodle’da Yayımlayın. (CC BY-SA)

Moodle’ın SCORM2004’ü desteklemediğini hatırlıyoruz, bu nedenle SCORM 1.2’ye aktarmanızı öneririz.

IMS Olarak Yayımlama

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Etkinlik veya kaynak eklede: IMS İçerik Paketi’ni seçin.
  2. Verileri doldurun ve IMS dosyasını yükleyin.
  3. Değişiklikleri “Kaydedin” ve “Göster” e tıklayın.
IMS olarak yayımla
Görsel 6.19 Zeki TUMAN. IMS Olarak Yayımla. (CC BY-SA)

Web Sitesi Olarak Yayımlama

İçeriklerinizi Moodle’da bir Web Sitesi olarak yayımlama süreci biraz daha karmaşıktır, ancak sonuç çok daha iyidir. İşlem bu video eğitiminde açıklanmıştır.

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Etkinlik veya kaynak ekle: Dosyayı seçin.

2. Verileri doldurun ve SIKIŞTIRILMIŞ klasörünüzü yüklüyorsunuz . Bunun için bir web sitesi olarak dışa aktarırken oluşturulan klasörü sıkıştırabilirsiniz (Gelişmiş olmayan kullanıcı) veya doğrudan Web Sitesi> ZIP sıkıştırılmış dosyası olarak dışa aktarabilirsiniz (seçenek Gelişmiş Kullanıcı olarak mevcuttur).

Web Sitesini Moodle'da Yayınlayın.
Görsel 6.20 Zeki TUMAN. Web Sitesini Moodle’da Yayımlayın. (CC BY-SA)

3. Yüklenen dosyaya tıklayıp zip’ten çıkarın.

Web Sitesini Moodle'da Yayınla: dosyayı aç
Görsel 6.21 Zeki TUMAN. Web Sitesini Moodle’da Yayımla: Dosyayı Aç. (CC BY-SA)

4. Görüntülenen tüm dosyalar arasında index.html adlı bir dosya arayın. Üzerine tıklayıp ana sayfa olarak ayarlayın.

Web Sitesini Moodle'da Yayınlayın. index.html'yi yapılandırın
Görsel 6.22 Zeki TUMAN. Web Sitesini Moodle’da Yayımlayın. index.html’yi Yapılandırın. (CC BY-SA)

5. Değişiklikleri “Kaydedin” ve “Göster” e tıklayın.