5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.15. Meydan Okuma

Bu iDevice’ı, oyuncuların son zorluğu çözmeden önce farklı zorlukları çözmesi gereken “Kaçış Odası” tipi oyunlar oluşturmak için kullanacaksınız.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “Meydan Okuma”yı seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

meydan okumak
Görsel 5.126 Zeki TUMAN. Meydan Okuma Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz.

“Gelişmiş Mod” onay kutusunu işaretlediğinizde her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “Meydan Okuma” oluşturulurken varsayılan olarak gösterilen sekmedir.

Bu sekmede iDevice’da önerilen aktiviteleri, oyunu oynama talimatlarını, farklı yapılandırma seçeneklerini, öğrencilerinizin bilmesi gereken kelime veya ifadelerin tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek yönergeleri yazabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
yönergeler
Görsel 5.127 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümünden iDevice’ı küçültmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.128 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Sorular” bölümünde iki sekme bulunmaktadır: “Yarışma” sekmesinden oyuncuların karşılaşacakları zorluğu ve cevabı en son ne zaman girmeleri gerektiğini belirleyebilirsiniz. “Denemeler” sekmesinde, oyuncuların üstesinden gelmeleri gereken farklı ara zorlukların tanımlanacağı bölüm bulunur. Bu yarışmalara, her biri için tanımlanan süreden sonra görünecek en fazla 3 parkur tanımlayabilirsiniz.
meydan okumak
Görsel 5.128 Zeki TUMAN. Meydan Okuma Soru Oluşturma (CC BY-SA)
deneme
Görsel 5.129 Zeki TUMAN. Meydan Okuma; Deneme. (CC BY-SA)

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

SCORM

“SCORM” sekmesinde, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.130 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarmaları için ve içeriğinizi Moodle, eScholarium veya SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımladığınızda kullanılabileceğini unutmayın.

eXe Alıştırması: Yarışma Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. Oyunlar” bölümünden bir “Yarışma” etkinliği oluşturun. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  2. En az iki zorluk içeren bir “Yarışma” oluşturun.
  3. Bittiğinde, sonucu görmek için “Onay Düğmesi” ne tamamlamak tıklayın.
  4. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).