4. Bölüm: Editör Araçları

4.20. Metin Düzenleyicide Sık Yapılan Hatalar-2

Bu bölümde eXeLearning’de yapılan sık hataları ele alacağız:

  • Otomatik kaydedildiğini düşünerek dosyayı kaydetmemek.

Başka bir metin düzenleyici’den metni kopyalayıp eXeLearning’e yapıştırmak. Böyle bir işlemin sonucunda metnin içerisinde pek çok soruna yol açacak “kirli kod”u da metninize dâhil etmiş olursunuz. eXeLearning 2.6 sürümünden başlayarak “Düz metin olarak yapıştır” seçeneği varsayılan olarak etkin durumdadır. Biçimli bir metne ihtiyacınız varsa bu seçeneği devre dışı bırakabilirsiniz.

Düz Metin olarak yapıştır
Görsel 4.28 Zeki TUMAN. Düz Metin Olarak Yapıştır. (CC BY-SA)

 

  • Eklenen görsellerin açıklama bilgilerini doldurmak.

“Resim açıklaması” alanını, eklediğiniz resmin kısa (ve gerçek) bir açıklamasını içerecek şekilde doldurunuz. Aksi hâlde, erişilebilirlik sorunları ortaya çıkar.

Görsel 4.29 Zeki TUMAN. Resim Başlığı Ekleme. (CC BY-SA)

 

  • Eklenen veya yerleştirdiğiniz resimlerin veya multimedya içeriğinin atıf bölümünü doldurmamak.

Başkalarına ait materyalleri kullanırken uygun bir şekilde atıfta bulunmalı ve eser sahiplerine mutlaka atıfta bulunarak lisanslarını belirtmelisiniz. AEK’nin amacının eserlerin diğer insanlar tarafından kullanılması, yayılması ve uyarlanması olduğunu unutmayın, bu nedenle yazar kendiniz olsanız bile tüm eserlere uygun şekilde atıfta bulunulmasını tavsiye ederiz.

Görsel 4.30 Zeki TUMAN. Esere Atıfta Bulunma. (CC BY-SA)

 

  • Bağlantılardaki URL( Başlığı) doldurmamak.

Bir bağlantı eklediğinizde bağlantıya tıklandığında ne olacağını yani nereye gideceğini ve yeni bir pencerede açılıp açılmayacağını belirtmezseniz erişilebilirlik sorunları oluşur. Bağlantı metin içeriyorsa ve metin bağlantının hedefini yeterince iyi açıklıyorsa sorun yoktur ancak erişilebilirlik sorunlarından kaçınmak için “buraya tıklayın” tarzı ifadelerden kaçınmalısınız.

Görsel 4.31 Zeki TUMAN. Bağlantı Bilgilerini Doldurma. (CC BY-SA)

 

  • Kataloglamayı zorlaştıran ve kaynağı depolarda yayımlarken hatalara neden olabilen tüm temel özellik verilerini doldurmamak.

Üst veriye ilişkin verileri doldurmazsanız; başlıksız, yazarsız, açıklamasız bir içerik oluşturmuş olursunuz. Bu durumda çalışma yeterince ilgi görmeyecek ve ne olduğu ve ile ilgili olduğu hakkında kullanıcılar bir fikre sahip olmayacaktır.

Görsel 4.32 Zeki TUMAN. Üstbilgi Verilerinin Girilmemesi. (CC BY-SA)

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş