5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.8. Matematik İşlemleri

Bu iDevice’ı; temel matematik işlemleri (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme) ile rastgele etkinlikler oluşturmak için kullanacaksınız. Bu iDevice’ın esnekliği göz önüne alındığında şunları söyleyebiliriz:

• İşlemin (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme), işlem sonucunun, işleme giren birinci veya ikinci sayının neler olduğunu
  • En büyük ve en küçük sayıyı, yapılan işlemlerin sayısını ve virgülden sonra kaç rakam olacağını
  • Hataları (göreli ve/veya mutlak)

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “Matematik İşlemleri” öğesine tıkladığınızda eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

Görsel 5.75 Zeki TUMAN. Matematik İşlemleri Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturacaksınız. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. “İçerikten Sonra” bölümünden isteğe bağlı olarak hazırladığınız içeriğe yeni bir içerik dâhil edebilirsiniz.

“Gelişmiş Mod”u etkinleştirdiğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “Matematik İşlemleri” oluşturulurken varsayılan olarak görüntülenen sekmedir.

Bu sekmede oyun için talimatları, mevcut farklı seçenekleri ve ayarları ve belirlediğiniz ipuçlarıyla soruları tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda, izlenecek adımları yazabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
Görsel 5.76 Zeki TUMAN. Yönetmeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümüne tıklayarak şunlara karar verebilirsiniz:
    • Tahmin edilecek öğe: Sonuç, işlem, ilk sayı, son sayı ve rastgele.
    • Gerçekleştirilecek işlem sayısı ve sayı aralığı.
    • İşleme giren sayılardaki ondalık basamak sayısı.
    • İşlem türü (toplama, çıkarma, çarpma, bölme).
    • Sonuçlarda ondalıklara izin verme, negatif sonuçlar, sıfır, hata gibi çeşitli seçenekler.

Görsel 157

Görsel 5.77 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)

Benzer şekilde etkinliğin gerçekleştirileceği süreyi de sınırlayabilirsiniz.

Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki aktiviteden şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyeceklerini gösteren bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara belirli bir isabet yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek; yeni bir meydan okuma veya sonraki etkinlik için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

Görsel 5.78 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her iki seçenek de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinden, öğrencilerinizin elde ettiği notları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve içeriğinizi dışa aktarırken hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.79 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM paketi olarak dışa aktarıma için ve içeriğinizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu ÖYS platformlarda yayımlarken kullanılabileceğini lütfen unutmayın.

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

İçe/Dışa Aktar

“İçe/Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’de kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

Dışa Aktar
Görsel 5.80 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırması: Matematik İşlemleri

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Oyunlar” bölümünden “Matematik işlemleri” ne tıklayın. Oyun için bir “Başlık” girin.
  3. “Seçenekler” bölümünde, 10’dan küçük doğal sayılar üzerinde toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin ondalık sayılar olmadan gerçekleştirildiği 10 işlem ayarlayın.
  4. İşlemi tamamladıktan sonra sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne Bitti tıklayın.
  5. Değişikliklerinizi kaydedin (Dosya > Kaydet).