5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.6. Kelime Bulma

Bu iDevice’ı, bir kavramın tanımını verip öğrenciden eksik harfleri tamamlayarak kelimenin ne olduğunu bilmesini istediğiniz bir etkinlik veya oyun oluşturmak için kullanacaksınız. Tanım kısmına, öğrencilerin doğru yanıt vermelerini kolaylaştırmak için resimler veya videolar ekleyebilirsiniz.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “Kelime Bulma”yı seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

tahmin etmek
Görsel 5.64 Zeki TUMAN. Kelime Bulma Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturun. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra bir içerik ekleme seçeneğiniz olacak.

Her biri oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanıza izin verecek farklı işlevlere sahip bir dizi sekme olduğunu göreceksiniz. Bu sekmeler yalnızca “Gelişmiş Mod” etkinleştirildiğinde görünecektir.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “Kelime Bulma” oyunu oluşturulurken varsayılan olarak gösterilen sekmedir.

Bu sekmede iDevice’da önerilen etkinlikleri, oyunu oynama yönergelerini, çeşitli ayarlamaları ve öğrencilerinizin bilmesi gereken kelime veya ifadeleri tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler”e tıkladığınızda izlenecek talimatları yazacağınız bir “Metin Kutusu” açılacaktır.
yönergeler
Görsel 5.65 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümünden; öğrencilerinize soruları cevaplamaları için verdiğiniz maksimum “Çözüm Süresi”ni, “Harf Duyarlılığı”nı, her sorudaki “Çözümleri Göster”i ve “Rastgele Sorular”ı isteyip istemediğinizi yapılandırabilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.66 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Kelime/İfade” bölümünde sözcükleri ve ifadeleri karşılık gelen tanımlarıyla, “Ses”, “Video” veya “Görüntü” ekleme olanağıyla birlikte yazma seçeneğine sahipsiniz.
kelimeler/ifadeler
Görsel 5.67 Zeki TUMAN. Çoklu Ortam: Yok (ses). (CC BY-SA)
resim
Görsel 5.68 Zeki TUMAN. Çoklu Ortam: Görsel. (CC BY-SA)
video
Görsel 5.69 Zeki TUMAN. Çoklu Ortam: Video. (CC BY-SA)
Metin
Görsel 5.70 Zeki TUMAN. Çoklu Ortam: Metin. (CC BY-SA)

Bir videonun tanıtılması durumunda aşağıdaki adımları takip edin:

1. Eklenecek videonun “URL”sini girin.
  2. Videonun oynatılmaya başlaması için “Oynat” düğmesine tıklayın (videonun zamanı gri düğmede görüntülenecektir).
  3. Videonun yalnızca bir bölümünü oynatabilmek için aşağıdaki adımları takip edin:
    1. Başlangıç ​​zamanını belirtmek için videoyu tam başlamak istediğiniz noktada durdurun. Ardından, “Başlat”a tıklayın (mavi bir kenarlıkla işaretlenecektir) ve ardından gri zaman düğmesine tıklayın.
    2. Bitiş saatini belirtmek için videoyu tam olarak bitirmek istediğiniz noktada durduracaksınız (zaman gri düğmede görünecektir). Ardından, “Başlat”a tıklayın (mavi bir kenarlıkla işaretlenecektir). Daha sonra gri zaman düğmesine tıklayın.
  4. Dilerseniz videonun başlangıç ​​zamanını ve süresini belirten kısmı kapatabilirsiniz.

Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki etkinlikte bir anahtar alana kadar yeni bir oyuna erişemeyecekleri bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için, oyunculara sabit bir doğru cevap yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek, yeni bir meydan okuma veya sonraki bir aktivite için şifre olarak kullanabilecekleri bir erişim kodu ve bir mesaj oluşturabileceksiniz.

şifreler
Görsel 5.71 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır ve yapılandırmaları yalnızca onları kontrol ederseniz resimdeki gibi görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinden, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve kaydetmeyi hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.72 Zeki TUMAN. SCORM (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarma işlemleri için ve içeriğinizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu LMS gibi platformlarda yayımladığınızda kullanılabileceğini unutmayın.

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

İçe/Dışa Aktar

“İçe/Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’da kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

Görsel 5.73 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırması: Kelime Bulma Oyunu Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. Oyunlar” bölümünden “Kelime Bulma”ya tıklayın. Oyun için bir “Başlık” girin.
  3. Onlara resimlerle eşlik eden üç tanım oluşturun.
  4. %60 başarıyı aşarsa, iDevice için bir erişim kodu ve bir tamamlama kodu oluşturun
  5. Bittiğinde, sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tamamlamak tıklayın.
  6. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).