3. Bölüm: Çalışma Alanı

3.5. İçerik ve Özellikler

Çalışma alanında iki sekme bulunmaktadır: İçerik ve Özellikler. Aşağıda her birini açıklıyoruz.

İçerik

Bu, iDevice ve içeriklerinizi dâhil etmek için kullanacağınız sekmedir. “İçerik” sekmesi çalışma ve oluşturma alanınızdır.

Özellikler

Özellikler” sekmesine tıkladığınızda (”Gelişmiş Mod” etkin durumdaysa) üç sekme bulacaksınız (Etkin değilse daha az alan göreceksiniz):

Paket

Projenizin verilerini kataloglayıp tamamlayabilirsiniz:

I. Kataloglama

  • Başlık: Projenin başlığının eklenmesine izin verir. Çoğu stilde oluşturulan nesnenin üstünde görünecektir.
  • Dil: içeriğinizin dilini seçin. Araçlar > Seçenekler’de seçilen dil varsayılan olarak görünür.

II. Tanım

  • Genel Açıklama: Kaynağın içeriğinin kısa bir özeti.
  • Hedefler: Kaynakla amaçlanan hedeflerin numaralandırılması.
  • Ön Bilgi: Kaynak üzerinde çalışmaya başlamak için gerekli veya tavsiye edilen gereksinimler.

III. Yazar: Projenin yazarının adını eklemeye izin verir.

IV. Lisans: İçerik lisansı türünü seçme seçeneği sunar. Cesur olun ve içeriğinizi CC BY SA ile lisanslayın! Paylaşarak hepimiz kazanırız!

V. Öğrenme Kaynağı Türü: Açılır menüden kendinize en uygun kaynak türünü seçin.

VI. Kullanım

  • Kaynağınıza en uygun seçenekleri seçin. Çalışmanın hedef kitlesini, bireysel eğitim veya grup çalışması olup olmadığını, çalışmanın bağlamını ve çalışmayı hangi öğrenme ortamında kullanacağınıza ilişkin gerekli seçimleri işaretleyin.

VII. Proje Özellikleri

  • Başlık Arka Planı: Proje sayfalarının sol üst kısmında görüntülenecek bir resim eklemenizi sağlar. Tekrarı mümkün olacak ve başlığın altında yer alacaktır. Bu seçenek tüm stillerde etkinleştirilmemiştir.
  • Alt Bilgi: Alt bilgi ekleme olanağı verir.
  • Belge Türü: Belgenizin türünü (html5 veya xhtml) seçebilirsiniz.
  • Taksonomi: Oluşturulduklarında düğümler için varsayılan adlı değiştirme seçeneği sunar.

VIII. Gelişmiş Seçenekler

  • eXe’nin önceki sürümleriyle uyumluluk kutusunu kontrol edebilirsiniz. Bu seçenek, bu sekmede girilen meta verileri paketten kaldırır.

Üst Veri

Diğer verileri tanımlayan verilerdir. Genel olarak bir ”üst veri grubu”, kaynak adı verilen bir veri grubunu ifade eder. Üst veri kavramı, veri yerine nesneleri bulmak için dizinlerin kullanımına benzer. Örneğin, bir kütüphanede kitap aramak için yazarları, başlıkları, yayımcıları ve yerleri belirten dizin kartlarını kullanır. Böylece; meta veriler, verilerin bulunmasına yardımcı olur (Wikipedia’dan alınmıştır).

Dublin Core, DCMI (Dublin Core Metadata Initiative) tarafından geliştirilen ve desteklenen bir üst veri modelidir.

LOM (Learning Object Metadata), bir öğrenme nesnesini ve diğer benzer dijital kaynakları etiketlemek ve tanımlamak için kullanılan veri modelidir. Nesnenin kataloglanmasında kullanılırsa daha sonra bunun kaynak bankalarında bulunması kolaylaşır.

LOM uluslararası bir standarttır ve İspanyol eğitim bağlamına uyarlanması LOM-ES’dir ( http://educalab.es/intef/tecnologia/recursos-digitales/lom-es).

Üst verilerin kullanımı, kaynaklarınızın arama motorları ve eğitim amaçlı nesnelerin özel depolarında kolayca bulunabilmesi için çok önemlidir.

”Paket” sekmesi seçeneklerini doldurmuşsanız minimum LOM-ES kataloglama gereksinimlerini karşılamış olursunuz. İçeriğinizi üst verilerle raporlamayı alışkanlık hâline getirin.

Dışa Aktar

eXe’nin yeni sürümünde, eXe ile oluşturulup dışa aktarılan tüm içerikleri düzenleme imkânına sahip olacaksınız. Böylece bu sürüm ile oluşturulan .elp uzantılı dosyaların yanı sıra eXeLearning ile oluşturulup dışa aktarılan SCORM, IMS ve HTML… paketlerini de açabileceksiniz. Varsayılan kataloglama seçeneği ise LOM-ES olacaktır.

 

Görsel 3.19 Zeki TUMAN. Dışa Aktar. (CC BY-SA)

Bu bölümde, içeriklerinize, yalnızca düzenlenebilir bir web sitesine aktarıldığında ve yalnızca proje bir sunucuda barındırıldığında görünür olacak bir arama çubuğu ekleyebilirsiniz (Yerel dosyalarda gösterilmeyecektir).

 

eXe Alıştırması: Hadi Yazmaya Başlayalım

Aşağıdaki adımları takip edin:

  1. “eXeLearning Kursu” klasörünüzden “eXeAlıştırma.elp” dosyasını açın.
  2. “Paket” sekmesindeki ögeleri tamamlayın. ”Kaydet” düğmesine form değişikliklerini kaydetmeyi unutmayın.
  3. Değiştirilen dosyayı kaydedin.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş