2. Bölüm: eXeLearning’i Yükleme

2.2. Görünüm

eXeLearning ile Oluşturulan Materyaller Nasıl Görünür?

eXe ile oluşturulan içerikler genellikle bir menüde gezinmenizi sağlayan bir veya daha fazla sayfadan (düğümler olarak da adlandırılır) oluşur. Merkezî bölümde, bulunduğunuz konum olan menü sayfasının tüm içeriğini ve etkinliklerini görürsünüz.

Görünüm açısından, seçilen stile bağlı olarak bazı değişiklikler olsa da gezinme menüsü olan bu içerik yapısı, resimde görebileceğiniz gibi en yaygın olan görünüm biçimidir.

yapı
Görsel 2.21 Zeki Tuman. Miktar Kontras. (CC BY-SA)

Her sayfanın içeriği, öğretmenin ihtiyaçlarına göre dâhil edilen ve sıralanan bloklar veya “iDevice” hâlinde yapılandırılmıştır. Daha sonra göreceğiniz üzere hedefe bağlı olarak dâhil edilecek farklı içerik blokları veya iDevice’larda vardır.

Kaynağınızın eXe ile oluşturulan her sayfası bir veya daha fazla iDevice’den oluşacaktır. Aşağıdaki görüntüde bunu basit bir şekilde görebilirsiniz. (iDevice varsayılan olarak görüntülenir. Bu görüntüde efektin daha iyi görüntülenebilmesi için daraltılmıştır.)

Görsel 2.22 Açık Mektep. Katlanmış iDevice’lar. (CC BY-SA)

Menü, dışa aktarma işleminde web sitesi olarak görünür.

✋eXe’yi Kullanmadan Önce Bilmeniz Gereken Birkaç Husus

eXe’yi kullanırken kafa karışıklığına yol açabilecek birkaç hususa değinmek gerekir. Özellikle masaüstü uygulamasını kullandığınızda bu hususların en başından itibaren iyi anlaşılması gerektiğine inanıyoruz.

  • Bilgisayarınıza yüklü olan bir tarayıcıda çalışır.

eXe, içeriği görüntülemek ve düzenleyebilmek için bilgisayarınızda yüklü olan varsayılan tarayıcıyı kullanır (eXe’yi Yükleme bölümünde göreceğiniz gibi bunları görüntülemek için herhangi bir harici program yüklemeniz gerekmez). eXe içerik oluşturmak ve düzenlemek için tarayıcı kullanan bir masaüstü uygulamasıdır. Herhangi bir bilgisayarın işletim sisteminde (Windows, MacOS, Linux) bir tarayıcı (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox…) olduğundan, her türlü bilgisayarda kullanımı kolaydır.

Bilgisayarınızda birden fazla tarayıcı yüklüyse bunlardan hangilerinin eXeLearning uygulamasını açacağını yapılandırabilirsiniz. Bu işlem, eXe’yi başlattığınızda açılan pencereden veya Araçlar > Seçenekler menüsünden yapılabilir.

  • Çevrim içi bir uygulama değildir.

Az önce de dediğimiz gibi eXe, yüklü olduğu bilgisayarda tarayıcıyı kullanarak çalışır. Ancak bu, çevrim içi olarak çalıştığınız veya internet bağlantısına ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez. Bu bir masaüstü uygulamasıdır ve yerel olarak (İnternet üzerinden erişilen bir sunucuda değil, kullanıcının bilgisayarında) çalışır. Ancak içeriğe internet bağlantısı gerektiren etkinlikler (bağlantılar, gömülü materyaller vb.) ekleyebilirsiniz.

  • Sayfa otomatik olarak kaydedilmez.

eXe’nin bir tarayıcıda çalışıyor olması, çoğunlukla kullanıcının çevrim içi çalıştığı ve yaptığı değişikliklerin de otomatik olarak kaydedildiği izlenimine yol açmaktadır. Ancak bu yerel bir uygulamadır ve çalışmanızı kaybetmemek için değişikliklerin Dosya > Kaydet yolu kullanılarak sizin tarafınızdan kaydedilmesi gerekir. Program, unutkanlığı önlemek için kaydetmeden uzun bir süre geçtiğinde kullanıcı ekranına periyodik olarak bir uyarı yazısı getirir.

  • Farklı içerik biçimleri oluşturur.

eXe ile oluşturulan içerikler (eXe Learning Project-eXe Öğrenme Projesi) .elp uzantılı dosyalar olarak kaydedilir ve eXe ile düzenlenebilir. Ancak içeriklerinizi başka kişilerin de (düzenlenmeden) görmesi için paylaşmak istiyorsanız bir iki işlem daha yapmanız gerekir: Bunlardan ilki “Dışa aktarma”, diğeri ise kursun sonunda göreceğiniz üzere “İnternet’te yayımlama”dır.

  • Öğrenenlerin içeriği görüntülemeleri için eXelearning’i yüklemeleri gerekmez.

İçeriklerinizi dışa aktarıp İnternet’te yayımladıktan sonra öğrencilerin (veya bir bağlantısı olan herhangi bir kullanıcının) eXe’yi kullanmak veya kurmak zorunda kalmadan çevrim içi olarak görebilmesi için ilgili URL’yi paylaşabilirsiniz. Ayrıca bunu bir Web Sitesi olarak “Dışa aktarma” (daha sonra açıklanacağı gibi) ve içeriği bir klasörde çevrim dışı görüntüleme için diğer kullanıcılara “Sunma” seçeneklerine de sahipsiniz.

eXeLearning’in İlk Kez Çalıştırılması

eXeLearning’i ilk kez çalıştırdığınızda açılması birkaç saniye sürecektir.

Ardından sizi varsayılan dil ve tarayıcıyı seçmenizi sağlayacak olan İngilizce bir pencere karşılayacaktır.

 

eXe Primera ejecución. Configurar valores predeterminados. Licencia CC(BY-NC-SC)
Görsel 2.23 Zeki TUMAN. Varsayılan Değerleri Ayarlayın. (CC BY-NC-SA)

Bunları seçtikten sonra sol alt tarafta görünen “Kaydet” (Save) düğmesine tıklayın. Programı her çalıştırdığınızda bu pencerenin görüntülenmesini istemiyorsanız açılır pencerenin gösterilmesini sağlayan kutucuğun işaretini kaldırın.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş