5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.9. Etkileşimli Video

Bu iDevice, içeriğinize bilgisayarınızdan veya bir URL aracılığıyla video eklemenize ve video boyunca öğrenciye farklı türde sorular sunmanıza olanak tanır. Kullanıcı yanıt verene veya devam edene kadar oynatmayı duraklatabilirsiniz.

iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden “Etkileşimli Video”yu seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

Genel iDevice Ayarları
Görsel 5.16 Zeki TUMAN. Etkileşimli Video iDevice Sürümü. (CC BY-SA)

“Etkileşimli Video” eksiksiz ve güçlü bir iDevicedır. “Gelişmiş Mod” kutusu işaretliyse iDevice, “Düzenleme Modu”nda iki sekmeye sahip olacaktır. Değilse sekmeler görünmeyecek ve yalnızca ilkinin içeriği görüntülenecektir.

iDevice “Etkileşimli Video”da yer alan bu sekmelerin içeriği aşağıda anlatılmıştır:

Genel Ayarlar

Bu bölümde, üç olası seçenek arasından seçim yapabilmek için videonun kaynağını seçmeniz gerekecek: “Yerel Dosya”, “YouTube” veya “EducaMadrid Medya Kitaplığı”.

Video kaynağı seçildikten sonra artık onunla etkileşim oluşturmak için video düzenleyiciyi açabileceksiniz. Yerel dosyalar söz konusu olduğunda önce iDevice’ı kaydetmeniz ve ardından düzenlemeniz gerekecektir. Bu şekilde videonun .elp‘e dâhil edilmesini sağlayabilirsiniz. Her iki durumda da iDevice gerekli talimatları uygular.

Yerel bir dosya olması durumunda videoyu seçtikten veya seçip yükledikten sonra etkileşim eklemeye başlayabilirsiniz:

iDevice tarafından görüntülenen bildirim
Görsel 5.17 Zeki TUMAN. iDevice Tarafından Görüntülenen Bildirim. (CC BY-SA)

Sonuçları Göster: Kullanıcıya oynatma sırasında elde edilen puanı ve etkileşimli video sırasında gerçekleştirilen sorulara ve / veya gerçekleştirilen etkinliklere verilen yanıtları göstermek isteyip istemediğinizi belirlemenizi sağlar.

Alınan puanın sonucu
Görsel 5.18 Zeki TUMAN. Alınan Puanın Sonucu (isteğe bağlı). (CC BY-SA)

Dil Ayarları

“Gelişmiş Mod” işaretliyse bu bölümde, iDevice’ın varsayılan metinlerini özelleştirebilirsiniz.

dil ayarları
Görsel 5.19 Zeki TUMAN. Dil Ayarları – iDevice Etkileşimli Video. (CC BY-SA)

Video Düzenleyici
Etkileşim eklemek istediğiniz videonun kaynağı yapılandırıldıktan sonra aşağıdaki gibi görünen video düzenleyiciyi açın:
video düzenleyici
Görsel 5.20 Zeki TUMAN. Video Düzenleyici. (CC BY-SA)

İçinde iki seçenek bölümü bulacaksınız. Sağ üst kısımda “Sürümü Kaydetme” ve “Sürümden Çıkma” seçeneklerine sahipsiniz. Videonun sağ üst tarafındaysa “Yardım”, “Kapak Oluştur”, “Slayt Oluştur” ve “Slayt Düzenle” seçenekleri sunulmaktadır:

Yardım: Düzenleyici seçeneklerin her biri ile ilgili kısa bilgileri görüntüler.

yardım bölümü
Görsel 5.21 Zeki TUMAN. Yardım Bölümü. (CC BY-SA)
Kapak Oluştur: Video için kapak görevi görecek bir başlık ve kısa bir giriş belirlemenize olanak tanır.
kapak düzenleme
Görsel 5.22 Zeki TUMAN. Kapak Oluştur. (CC BY-SA)

Slayt Oluştur: Bilgileri görüntülemek veya kullanıcı için bir etkinlik oluşturmak için videoya paralel bir çerçeve eklemenize olanak tanır.

Bir çerçeve oluştur
Görsel 5.23 Zeki TUMAN. Slayt Oluştur. (CC BY-SA)

Bu araç çok yönlüdür, 8 farklı türde slayt oluşturmanıza olanak tanır:

Metin
Metin Çerçevesi
Görsel 5.24 Zeki TUMAN. Metin Çerçevesi. (CC BY-SA)

Sağ üst kısımda size şunu söyleyen bir “Yardım” butonu var:

• Çerçevenin hangi saniyede görüntülenmesi gerektiğini belirtin (Start).
  • Videonun durmasını istemiyorsanız çerçevenin ne zaman gizleneceğini belirtin (End).
  • Mevcut saniyeyi almak için Geçerli karenin ikincisi tıklayın.
  • Metin : Bir metin yazın. Listeler ve bağlantılar ekleyebilirsiniz.

Not: Geçici yapılandırma, videoyu durdurma seçeneğinin zorunlu olacağı, kullanıcı eyleminin gerekli olduğu durumlar dışında, çerçeve kategorilerinin geri kalanında benzerdir.

Görüntü Çerçevesi
Görsel 5.25 Zeki TUMAN. Resim Penceresi. (CC BY-SA)

İşlem açısından metin türüne çok benzer ancak yalnızca belirtilen zamanda görüntülenecek bir resim girmenize izin verir. Son kullanıcı resmi görecek ve yeni bir tarayıcı penceresinde açabilecektir.

Tek Seçimli Cevap
Tek Yanıt Çerçevesi
Görsel 5.26 Zeki TUMAN. Tek Seçimli Cevap Penceresi. (CC BY-SA)

Çok Seçimli Cevap
Çoklu Yanıt Çerçevesi
Görsel 5.27 Zeki TUMAN. Çoklu Seçimli Cevap Penceresi. (CC BY-SA)

Boşluk Doldurma
Boşluk çerçevesini doldurun
Görsel 5.28 Zeki TUMAN. Boşluk Doldurma Penceresi. (CC BY-SA)

Açılır Kutu
Açılır Etkinlik Çerçevesi
Görsel 5.29 Zeki TUMAN. Açılan Kutu Etkinlik Penceresi. (CC BY-SA)

Öğeleri Eşleştirme
Maç Öğelerinin Çerçevesi
Görsel 5.30 Zeki TUMAN. Öğeleri Eşleştirme Penceresi. (CC BY-SA)

Karışık Liste
Sırasız Liste Çerçevesi
Görsel 5.31 Zeki TUMAN. Karışık Liste Penceresi. (CC BY-SA)

eXe Alıştırması: Etkileşimli Video Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Etkileşimli Video”yu seçin. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. “Tür” bölümünden, “Yerel Dosya”,”YouTube” veya “Medya Kütüphanesi” seçenekleri arasından video kaynağını seçin.
  4. Videoyu düzenlemek için “Editör” düğmesine tıklayın.
  5. Açılan pencereden video için bir “Kapak” oluşturun.
  6. “Slayt Oluştur” seçeneğinden videonuz için etkinlik oluşturabilir, “Slaytları Düzenle” seçeneğinden de etkinlikleri detaylandırabilirsiniz.
  7. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tıklayın.
  8. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).