5. Bölüm: iDevice’lar

5.3. Etkileşimli Etkinlikler

Çeşitli türlerdeki etkileşimli faaliyetler için aşağıdaki önerilere sahip olacaksınız:

• GeoGebra Etkinliği: GeoGebra, yapılandırmacı bir matematik öğretimi ortamını oluşturmak için kullanılan matematik yazılımlarından biridir.
  • Açılır Kutu Alıştırması: Öğrenciye, seçilmesi gereken olası kelime dizilerinin bir listesini içeren bir metin önerir.
  • SCORM Sınavı: Öğrenciye bir veya daha fazla çoktan seçmeli soru önerir. SCORM Sınavı; elde ettiğiniz notları, herhangi bir öğretim yönetim sisteminin sonuç değerlendirme kısmına aktarmanıza olanak tanır.
  • Karışık Liste: Öğretmenin talimatları doğrultusunda öğrenci tarafından sıralanacak sırasız bir listenin oluşturulmasını sağlar.
  • Çoktan Seçmeli: Öğrenciye bir veya daha fazla çoktan seçmeli soru önerir. Her sorunun yalnızca bir doğru cevabı bulunur.
  • Çoklu Seçimli: Öğrenciye bir veya daha fazla çoktan seçmeli soru önerir. Her sorunun birden fazla doğru cevabı olabilir.
  • Doğru / Yanlış Sorusu: “Doğru” veya “Yanlış” ile yanıtlanması gereken bir veya daha fazla soru önerir.
  • Boşluk Doldurma: Öğrenciye doldurulması gereken boşlukları olan bir metin önerir. Geri bildirim içerir.
  • Etkileşimli Video: Bir videoyu görüntülerken çeşitli etkinlikleri dâhil etmenize olanak tanır. Etkinliğin performansı için videonun hangi noktasında duraklatılmasını istediğinizi düzenlemenize izin verir.

eXeLearning Notları Kaydediyor mu?

İçerik geliştirme söz konusu olduğunda, değerlendirme öğelerinin (anketler, bir problemin çözüleceği animasyonlar vb.) içerikte mutlaka yer almasına çok önem verenler var. Eğer siz de bu insanlardan biriyseniz, eXeLearning değerlendirme ile ilgili bazı şeyler yapılabilse de sizin için çok kullanışlı bir araç olmayacaktır. eXeLearning’in bir dizi değerlendirme yapan bileşeni (iDevice) olduğunu göreceksiniz. Peki bu araçlarla oluşturulan sorular nasıl kullanılmalı? Değerlendirme yapabileceğiniz içerik oluşturmak gerçekten gerekli mi? (José Miguel Andonegi).

Tüm bu sorulara cevabınız evet ise Moodle vb. bir ÖYS’de yayımladığınız içerikte değerlendirmeye yer vermek ve oluşan notları not defterine aktarmak için kullanabileceğiniz bir kaç araç var. Aşağıda bu araçlara ve bunların kullanımına ilişkin ipuçlarını bulacaksınız:

• SCORM testi; her bir alıştırmada birkaç soru ile sayfa başına tek bir alıştırma koyabilirsiniz ve bu içeriğinizi yalnızca bir ÖYS’ye (Moodle) yüklerseniz çalışır.
    Opsiyonel olarak ve Gelişmiş Mod aktifken aktivite sonuçları GeoGebra Aktivitesi ile kaydedilebilir.
  • Ayrıca isteğe bağlı olarak (Kilitle ve Meydan Okuma hariç) çoğu oyun Gelişmiş Mod ile kaydedilebilirler.
  • Sorular ve sınavlarda önemli olan onları nasıl kullandığınızdır. eXeLearning’deki sorular içerikle bağlantılıdır ve sınıftakiyle aynı amaç için kullanılabilir:
  • Bir vakayı gündeme getirirken şüphe uyandıran sorular sorabilirsiniz.
  • Konunun amaçlarıyla ilişkilendirmek için bir videonun içerisinde sorular koyabilirsiniz.
  • Bir içeriği kapatırken ana fikirleri pekiştiren sorular sorabilirsiniz.

Yani soruyu doğru ya da yanlış anlamak o kadar önemli değil; cevaba ilişkin açıklama daha önemlidir.

eXeLearning notları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, proje web sitesinde eXeLearning ve notlara (SCORM notu, LMS…) bakabilirsiniz.