6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.1.1. Elp’leri İçe/Dışa Aktarma

“Geçerli sayfaya .elp ekle” ve “Sayfayı .elp olarak dışa aktar” seçenekleri size eXeLearning paketlerini çıkarma veya ekleme imkânı verir. Bu sayede içeriği yeniden kullanarak yeni bir proje elde etmek için farklı projelerin parçalarını birleştirebilirsiniz.

Bu seçeneklere iki şekilde erişebilirsiniz:

• Dışa aktarmak istediğiniz düğüm üzerinde veya içe aktarma durumunda .elp’nin bağlı olmasını istediğiniz düğüm üzerinde sağ tuşa tıklayarak
  • “Gelişmiş Mod”da, Dosya > İçe Aktar veya Dosya > Dışa Aktar ana menüsünden

Bu seçenekleri kullanırken içerik ağacının doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol etmeniz gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Mevcut seçenekler şunlardır:

• Geçerli sayfada .elp içe aktar : Seçtiğiniz içerik yapısının konumundan bir .elp paketi ekler.
  • Sayfayı .elp olarak dışa aktar : Seçili sayfa veya düğüm ile yeni bir .elp paketi oluşturur. Alt dallardaki tüm alt sayfaları içerir.

Bunları Biliyor Musunuz?

Bu yardımcı program öğretmenler için çok önemlidir. eXeLearning ile yapılmış kaynakları bulabileceğiniz birçok depo bulunmaktadır.

Buradan dosyaları indirebilir, düzenleyebilir ve en çok ilgilendiğiniz kısımları kaynaklarınıza entegre etmek için kullanabilirsiniz.

Bunu yapmak için sizi bunları paylaşmaya ve yeniden kullanmaya teşvik eden CC BY-SA lisanslarını kullanmak çok önemlidir.

eXeLearning ile yapılmış kaynakları ve dosyaları bulabileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır:

• EDIA Projesi, de CeDeC-INTEF’ten (Özel Olmayan Sistemlerde Müfredat Geliştirme Ulusal Merkezi): Okul Öncesi, İlkokul, Ortaokul ve Meslekî Eğitim için açık eğitim kaynaklarının yanı sıra çeşitliliğe dikkat, açık eğitim kaynaklarının oluşturulması ve aileler için rehberler sunmaktadır.
  • CREA Projesi, Extremadura Bölgesel Hükümeti Bölgesel Eğitim ve İstihdam Bakanlığı’ndan: İlk ve Ortaöğretim için eğitim kaynakları ve özel ders materyalleri sunar.
  • IEDA (Endülüs Uzaktan Eğitim Enstitüsü): Örgün eğitim (ESPA, Bakalorya, EOI ve Temel Mesleki Eğitim) ve yaygın eğitim (Yüksek Seviye Eğitim Döngülerine Giriş Sınavları, Üniversite Giriş Sınavları (25 yaş üstü için) ve Aktif Vatandaşlığın Teşviki) için materyaller bulabileceğiniz depo.
  • Ceibal Portalı: İlköğretim, Ortaöğretim, Yükseköğretim için ve öğretmenler için kaynaklar.

eXe Alıştırması: İçeriği İndirin ve Düzenleyin

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Bilgisayarınızda “İndirilen Kaynaklar” adlı bir klasör oluşturun.
  2. Önceki bölümde görünen kaynak sayfalarından üçüne erişin.
  3. “İndirilen Kaynaklar” klasöründe, konunuzun üç kaynağına karşılık gelen .elp dosyasını indirin.
  4. Her kaynağı eXeLearning ile açın ve stilini (böylece üçünün de aynı olması için) ve özelliklerini değiştirin.
  5. .elp‘nin her birini kaydedin.
  6. Her birinin biçimini görebilmek için “Dışa Aktarın”.