6. Bölüm: Aktarma ve Yayımlama

6.2.2. EBA’da Yayımlama

Eğitim Bilişim Ağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında öğretmen ve öğrenciler için ders materyallerine çevrim içi erişim imkânı sunan bir platformdur. EBA, velilerin de erişebildiği Türkiye’nin en büyük eğitim platformlarından biridir.

eXeLearning’de hazırladığınız içerikleri kolayca EBA’ya aktarabilir ve bu içerikleri kendi öğrencilerinize veya platforma erişimi olan herkesin kullanımına sunabilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.

1. EBA’ya yüklemek istediğiniz elp dosyasını seçin.
  2. Dosya>Dışa aktar>Eğitsel Standartlar>Scorm 1.2 seçeneğini kullanın.
  3. Bir pencere açılacak ve dosyanıza bir isim vermeniz istenecektir.
Görsel 6.23 Zeki TUMAN. Eba’ya Yüklemek İçin İzlenecek Adımlar. (CC BY-SA)

Dosyayı dışa aktardıktan sonra EBA’ya giriş yapmanız gerekecektir. (EBA platformunda ders içerikleri şu an sadece MEB’e bağlı okullarda çalışan öğretmenler, öğrenciler ve velilerine açıktır.) EBA’ya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek EBA’ya içeriklerinizi yükleyebilirsiniz.

1. İçerik Ekle
  2. İçerik Türü>Etkileşim’i seçin.
Görsel 6.24 Zeki TUMAN. Eba İçerik Yükleme (CC BY-SA)

Seçiminizin ardından dosyanızı yüklemek için bir pencere açılacaktır. Bu pencere sizi yönlendirecek ve 4 aşamada içeriğinizi EBA’ya yüklemek için gerekli adımları takip etmeniz gerekecektir.

1. Yüklemek için dosya türünü seçin.
  2. Dosyanızı Yükleyin.
  3. Dosyanızı Müfredat ile eşleyin (Dosyanızın için gerekli olan okul, ders, ünite, kazanım, vb. açıklamaları girin).
  4. Dosyanızı Kaydedin.
Görsel 6.25 Zeki TUMAN. Eba İçerik Yükleme Aşamaları. (CC BY-SA)

Son aşamada etkinliğiniz için bir kapak görseli seçebilirsiniz. Görsel seçmeyecekseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz. Dosyanız yüklenecek ve kullanıma hazır hâle gelecektir. eXeLearning’de hazırladığınız içerikler herhangi bir erişilebilirlik sorunu yaşamadan çok rahat bir şekilde görüntülenecektir.

Görsel 6.26 Zeki TUMAN. İçerik Yüklendikten Sonra EBA’da Görünümü. (CC BY-SA)