3. Bölüm: Çalışma Alanı

3.3.1. Dosya

“Gelişmiş Mod” işaretliyken “Dosya” menüsünde; dosyaları açmak, kaydetmek ve dışa aktarmak için temel seçeneklerin yanı sıra .elp’yi yazdırma, içe aktarma ve dışa aktarma (eXeLearning dosya uzantısının adı) gibi seçeneklere de sahip olacaksınız.

– Yeni

  • Proje: Tamamen boş yeni bir eXeLearning dosyası açar.
  • Pencere: Yeni bir sekme açar (yeni bir eXeLearning örneği).
  • Şablonlar: Bir eXeLearning şablonu açar.

– Aç

eXeLearning dosya gezginini açın.

Görsel 3.7 Zeki TUMAN. Dosya Tarayıcısı. (CC BY-SA)

İlk olarak “Masaüstü”, “Ev Klasörü (Ana Kullanıcı Klasörü)” ve “Belgelerim”e doğrudan erişmek için sıralanmış düğmelerin bulunduğu “Ana Dizin”i bulacaksınız. Soldaki blokta bilgisayarınızın dizin ağacı, orta kısımda ise seçili klasörde bulunan mevcut dosyalar gösterilecektir. Buradan .elp uzantılı dosyayı seçerek dosya açma bölümünden çalışmayı açabilirsiniz.

Aynı şekilde .elp uzantılı herhangi bir dosyaya çift tıklayarak da dosyayı eXe’de açabilirsiniz.

– Son Projeler

Bu kısımda, üzerinde çalıştığınız son beş eXe projesinin listesi gösterilmektedir.

– Farklı Kaydet ve Kaydet

Bir eXe projesi üzerinde çalıştığınızda değişiklikleri kaydedin. Çalışmanızı ilk defa kaydederken Dosya > Farklı kaydet kısmından yapın. İsim belirlendikten sonra ise Dosya > Kaydet kısmından değişiklik yaptıkça çalışmanızı kaydedebilirsiniz.

 

Görsel 3.8 Zeki TUMAN. Farklı Kaydet / Kaydet. (CC BY-SA)

-Şablonlar

  • Şablon Olarak Kaydet: Üzerinde çalıştığınız bir eXeLearning içeriğini şablon olarak kaydedebilirsiniz. Bu, önceki çalışmaya dayalı olarak yeni içerik oluşturmanıza izin verir.
  • Şablonları Yönetin: Kullandığınız veya oluşturduğunuz şablonları bulabileceğiniz şablon deposudur.

– Dışa Aktar

  • Eğitim Standartları: eXeLearning, oluşturulan içeriği daha sonra çok sayıda destek ve öğrenme ortamına entegre etmek için farklı formatlara aktarmanıza olanak tanır. E-Öğrenim için standart formatlar (Moodle, Dokeos…) öğrenme yönetim sistemlerine entegre edilebilecek içerik oluşturmayı mümkün kılar.
    • IMS: E-öğrenme materyalleri de dâhil olmak üzere çeşitli teknik standartların tanımlanmasına yardımcı olan bir özellikler iskeletidir. IMS içerik paketleme özelliği, içeriği başka biçimlere dönüştürmeye gerek kalmadan farklı sistemlerde yeniden kullanılabilen standart bir biçimde depolamayı mümkün kılar.
    • SCORM: Yapılandırılmış pedagojik nesnelerin oluşturulmasına izin veren bir özelliktir. SCORM ile, SCORM standardını destekledikleri sürece farklı öğrenme yönetim sistemlerine aktarılabilen içerik oluşturmak mümkündür. İki farklı SCORM biçiminde dışa aktarma seçeneği vardır: SCORM 1.2 ve SCORM 2004.
    • IMS Commons Cartridge (IMS CC): Dijital öğrenme içeriğini paketlemek ve açıklamak için başka bir özelliktir. IMS’nin SCORM’u olduğu söylenebilir.
  • İnternet Sitesi.
    • Bağımsız Klasör: Bu seçeneği kullanarak projenizi oluşturduğunuz yapı aracılığıyla birbiriyle ilişkili bir dizi web sayfasına aktarır. Eksiksiz ve gezilebilir bir web sitesi oluşturur.
    • Sıkıştırılmış .Zip Dosyası: Bu seçeneği kullanarak içeriği, söz konusu web sitesini oluşturan tüm .html dosyalarını ve diğer kaynakları içerecek olan tek bir .zip dosyasına aktarır. .zip dosyasını açmak, bağımsız bir klasöre dışa aktarmakla aynı etkiye sahiptir.
    • Tek HTML Sayfası: Bu seçeneği kullanarak tüm içeriği tek bir web sayfasında elde edeceksiniz. Yapı veya içerik ağacı görüntülenmeyecektir.
  • Düz Metin Dosyası / XLIFF: Bu seçenekler aracılığıyla içeriklerinizin .txt uzantılı metin dosyası ve içeriğin farklı dillerdeki çevirilerini oluşturmak için .XLIFF uzantılı bir dosya elde edeceksiniz.
  • ePub3: EPUB, e-kitaplar için açık bir standarttır. EPUB belgeleri sabit bir sayfa boyutu için tanımlanmamıştır. İçerik, ekran boyutuna uyarlanır; ekran daha küçükse daha fazla sayfa, daha büyükse daha az sayfa olacaktır.
  • Geçerli Sayfayı .elp Olarak Dışa Aktarın: eXeLearning, içerik oluşturmak, paylaşmak ve yeniden kullanmak için tasarlanmış bir araçtır. “Geçerli sayfayı .elp olarak dışa aktar” seçeneğini kullanarak içeriği yeni bir .elp dosyasına çıkarabilirsiniz.

– İçe Aktar

  • Geçerli Sayfaya Bir .elp Ekleyin: eXeLearning; içerik oluşturmak, paylaşmak ve yeniden kullanmak için tasarlanmış bir araçtır. Eğer eXeLearning ile yapılmış bir dosyanız varsa “Mevcut sayfaya .elp ekle” seçeneği ile onu farklı bir dosyaya dâhil edebilirsiniz.
  • İçe Aktar: HTML / XLIFF dosyası: Bu seçeneklerde her iki dosyayı da XLIFF ve HTML formatlarında içe aktarabilirsiniz. XLIFF bir çeviri dosyası biçimidir. Bu dosya türü hakkında daha fazla bilgi edinmek için eXeLearning’deki XLIFF kılavuzuna başvurabilirsiniz.
  • Meta Veriler: eXeLearning, diğer dışa aktarmalara dâhil edilen meta verileri (LOM ve LOM-ES biçiminde) içe aktarmanıza olanak tanır. Bu, bazı SCORM ve IMS dışa aktarmalarında bulunan imslrm.xml dosyasını içe aktarmanıza izin veren ileri düzey kullanıcılar için bir seçenektir. Dosyanın içeriği, düzenlenmekte olan içeriğin özellikler sekmesinde yansıtılacaktır.

– Yazdır

eXeLearning içeriğin yazdırılmasına izin verir. Ayrıca .pdf olarak da yazdırabilirsiniz.

– Çık

Uygulamadan çıkmak istediğinizde bu seçeneği kullanabilirsiniz. İçeriğinizdeki en son değişiklikler kaydedilmezse değişiklikleri kaydetmek isteyip istemediğinizi soracağından bu menüyü kullanarak çıkış yapmanız önerilir.

eXe Alıştırması: İlk Dosya Dışa Aktarma İşlemi

Aşağıdaki adımları takip edin:

  1. “eXeLearning Kursu” klasörünüzdeki “eXeAlıştırma.elp” dosyasını açın.
  2. Dosyayı Web Sitesi, Bağımsız Klasöre aktarın (Dosya > Dışa Aktar > Web Sitesi > Bağımsız Klasör). Klasörün masaüstünüzde oluşturulduğundan emin olun.
  3. Klasörü açın, index.html dosyasını bulun ve çift tıklayın.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

eXeLearning ile Etkileşimli İçerik Geliştirme Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş