5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.7. Doğru/Yanlış Soru

Bu iDevice’ı “Doğru” veya “Yanlış” olarak cevaplanması gereken bir veya daha fazla soru sormak için kullanabilirsiniz. Etkinlik tamamlanırken veya tamamlandıktan sonra ipuçları olarak öğrenciye gösterilecek çeşitli geri bildirimler oluşturabilirsiniz. Bu tür bir etkinlik, öğrencinin üzerinde çalışılan içeriğin özümsendiğini doğrulamasını kolaylaştıracaktır.
iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden “Doğru/Yanlış Sorusu”nu seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

doğru yanlış
Görsel 5.14 Zeki TUMAN. Doğru/Yanlış. (CC BY-SA)
“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturabilirsiniz.

“Yönergeler” alanına “Doğru/Yanlış Sorusu” etkinliğini yapmak için takip edilecek talimatların olduğu metni yazabilirsiniz.

“Soru” alanına sorunun metnini yazabilirsiniz. Sorulmak istenen net bir şekilde ifade edilmelidir. Belirsiz olma eğiliminde oldukları için olumsuz öncüllerden kaçınmak gerekir.

Yazmış olduğunuz ifadenin Doğru mu yoksa Yanlış mı olduğunu ilgili kutucuğu işaretleyerek belirleyebilirsiniz.

“Geri bildirim” alanına, etkinliği yaptıktan sonra okuyucuların görmesini istediğiniz geri bildirimleri yazabilirsiniz. Alanı boş bırakırsanız varsayılan geri bildirim sunulacaktır.

“Öneri” alanında öğrencinin soruyu doğru cevaplamasına yardımcı olacak bir ipucu sağlayabilirsiniz ya da alanı boş bırakabilirsiniz.

“Başka Soru Ekle” butonuna tıklayarak yeni sorular ekleyebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun:

eXeLearning’deki sorularla ilgili en önemli şey, onları nasıl kullandığınızdır:

• Bir vakayı gündeme getirirken şüphe uyandıran sorular sorabilirsiniz.
  • Konunun amaçlarıyla ilişkilendirmek için bir videonun yanına sorular ekleyebilirsiniz.
  • Bir içeriğin sonunda ana fikirleri pekiştiren sorular sorabilirsiniz.

Soruyu doğru ya da yanlış anlamak o kadar önemli değil, cevaba ilişkin açıklama daha önemlidir.

eXe Alıştırması: Doğru mu Yanlış mı?

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Doğru / Yanlış Sorusu”nu seçin. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. Tarayıcınızdan istediğiniz videoyu bulun ve “Gömülü Ortam Ekle”de yer alan “Kaynak” kısmından videonuzu ekleyin.
  4. “Soru” alanına videonuzun konusuyla ilgili doğru bir ifade yazın. “Geri Bildirim” ve “İpucu” alanlarını doldurun.
  5. Yanlış bir ifade yazdığınız başka bir soru ekleyin. “Geri Bildirim” ve “İpucu” alanlarını da aynı şekilde doldurun. Bu alanlara her türlü kaynağı ekleyebileceğinizi unutmayın.
  6. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tıklayın.
  7. Değişiklikleri kaydedin ( Dosya > Kaydet ).